Hyvän mielen vuosi – Tehtäväkirja, jonka avulla siivoat kaaoksen ja toteutat unelmia

10.10.2017 / ,

*yhteistyössä PS-kustannus

Päiväkirja, kalenteri, unelmakirja, to do -vihko, kiitollisuus päiväkirja, meditaatio värityskirja, luonnoslehtiö, inspiraatio opus…

Monta painavaa asiaa kantaa aina mukana, vai mitä! Yleensä olen ollut sellainen. Rakastan listoja ja tyhjiä vihkoja, joihin voin aloittaa uuden asian dokumentoinnin. Kannan mukanani aina jotain, mistä voin ammentaa inspiraatiota, mihin voin kirjoittaa putkahtavat ajatukset ylös. Ongelmani on, että kaikki on sadassa paikkaa. En yksinkertaisesti pysty pitämään kaikkea kerralla mukana, joten kaikesta asioiden ylös kirjoittelusta huolimatta, ei järjestelmällisyydestä ole tietoakaan.

Tänä syksynä sain kuitenkin käsiini Maaretta Tukiaisen uuden kirjan, joka voi olla ja onkin näitä kaikkia yllä luettelemiani asioita yhtä aikaa! Hyvän mielen vuosi -tehtäväkirjan voi kustomoida itse omiin tarpeisiin sopivaksi. Sitä ei tarvitse aloittaa tammikuussa tai syyslukukauden alussa, vaan sen voi aloittaa heti. Kuukausikalenterit ja viikot löytyvät kirjasta, mutta niihin laitetaan päivämäärät itse, mikä on mielestäni hyvin kätevää! Lisäksi kirjan saa koristella ja värittää kuten haluaa, jos haluaa. Itse koristelin aina kaikki koulumuistiinpanotkin, joten nautin tästä, että minulla on yksi vihko, jossa on kauniit ja laadukkaat mustavalkoiset raamit ja sisällys, mutta voin itse liimata, leikata, laittaa tarroja, muistilappuja, värikynää tai alleviivaustussia, juuri kuten haluan.

Tällainen näperrys on meditoivaa ja tekee kirjasta vielä tärkeämmän itselle. Mutta kirja on itsessäänkin hyvin kaunis, innostava ja kiinnostava. Kiitos tästä paitsi Maaretan nokkelien ja asiantuntevien tehtävien ja kirjan rakenteen, myös Markus Freyn, joka on onnistunut kuvittamaan ja taittamaan kirjan, hyvin esteettiseksi ja selkeäksi kokonaisuudeksi. Kaiken tämän visuaalisen ja järjestelmällisen oman elämän kirjan askartelun ohessa, kirjalla on tietysti tärkeä sanoma.

Muistatteko, kun kirjoitin pari vuotta sitten Maaretta Tukiaisen Hyvän mielen taidot -kirjasta postauksen?!

”Hyvän mielen taidot ovat nimenomaan työkalu, jonka avulla soveltaa käytäntöön tutkimuksissa saatua tietoa ihmismielen toiminnasta. Myös koko blogini taustalla on tuo sama ajatus elämänlaadun aktiivisesta parantamisesta. Uskon vahvasti, että ihminen voi itse vaikuttaa elämäänsä ja omaan hyvinvointiinsa.

Minä olen saanut hyvistä self help -kirjoista vuosien saatossa muun muassa rohkeutta, itsetuntemusta ja -varmuutta, ymmärrystä, käytännönvinkkejä, toivoa ja vahvistusta päätöksilleni. Koen, että tällaiset kirjat voivat opettaa minulle elämästä tarvitsematta itse kokea kaikkea kantapään kautta. On myös rikkautta, että voi laajentaa omaa maailmaa uusilla näkökulmilla. Moneen haasteeseen löytyy lopulta ratkaisu itsestä ja omasta aktiivisuudesta. Kyse ei ole aina siitä mitä tapahtuu, vaan miten asioihin suhtautuu.”

Tämä tänä syksyllä ilmestynyt Hyvän mielen vuosi – tehtäväkirja on itsenäinen jatko-osa Hyvän mielen taidot -kirjalle. Tehtäväkirja on valaiseva ja kannustava apukeino Hyvän mielen taitojen harjoittamiseen ja omien unelmien kartoittamiseen. Monesti haaste onkin siinä, miten tieto laitetaan käytäntöön ja toiveet toiminnaksi. Tämä kirja auttaa tässä. Kirjan pohjalla on Tukiaisen luottamus ja usko pienten askelten voimaan. Pienet ihmeet saavat aikaan suuria muutoksia. Allekirjoitan tämän itse täysin. Kaikki lähtee siitä, että uskaltaa ja löytää energiaa aloittaa askelten ottamisen eteenpäin tai uuteen suuntaan. Mutta suuret harppaukset tuntuvat usein niin mahdottomilta ja raskailta, että niitä lykkää tuonnemmas ja tuonnemmas. Mutta jos askelet ovat pieniä ja helppoja, niitä on helpompi ottaa useita ja lopulta niistä kasvaa suuri matka.

Olen aina puhunut siitä, miten tärkeää on kirjoittaa omat unelmat ja tavoitteet alas. Olen kirjoittanut, miten kiitollisuuspäiväkirja on auttanut minua ja voin melkein vannoa, että vastausten pohtiminen oikeisiin kysymyksiin, voi mullistaa elämää saman tien, mutta ennen kaikkea sitä suuntaa, mihin se on menossa. Elämä on siinä mielessä lyhyt, että jos johonkin kannattaa investoida ja satsata aikaa (ja rahaakin), niin siihen, että pysähtyy hetkeksi miettimään omaa elämää. Kuka on, mitä haluaa ja ennen kaikkea, miten sen voi saavuttaa. Näin valitsee lopulta itse sen elämän, jota elää. Ei ole pelon, olosuhteiden tai muiden odotusten marionettinukke, vaan tekee itse tietoisia valintoja. Ja kun ottaa vastuun asioista, ei tarvitse elää katkerana, vaan tietäen, että teki kaikkensa ja yritti. Todennäköisesti samalla saattaa päätyä elämään unelmaansa. ;)

Kirjassa on ihan loistavat teemat näiden edellä mainittujen asioiden pohtimiseen.

Tehtäväkirjan rakenne on jaettu 12 kuukauden mukaan 12 teemaan. Tarkoitus on täyttää viikko kerrallaan kirjaa ja paneutua joka viikko tiettyyn asiaan. Toisaalta, itse ainakin innostuin tehtävien täytöstä niin paljon, että etenin kirjassa jo nyt edemmäs, mutta ei se haittaa. Kirjaa voi käyttää rennosti juuri kuten itse haluaa. Nämä 12 pääteemaa tai kysymystä ovat:

Mistä minä tulen? Minkä unelman haluan toteuttaa? Mikä on minulle tärkeää? Miten kuulen paremmin oman ääneni? Minkä tekemisestä nautin? Miten saan voimaa toisista? Miten kohtelen itseäni rakentavasti? Miten uskaltaudun kohti sitä, mikä pelottaa? Miten saan tehtyä unelmastani totta? Miten voin ennakoida esteet? Miten löydän uusia näkökulmia? Miten varmistan, että pystyn jatkamaan kohti tavoitettani? Lisäkuukausi; Miten ylläpidän toivoa?

Näiden kuukausien sisällä on viikottaiset teemat kuten uteliaisuus, luonnosta nauttiminen, myötätunto ja seikkaileminen. Jokaiseen viikkoon kuuluu hauskoja tehtäviä, vinkkejä ja ajatuksia. Itse pidän tällaisista kirjoista paljon, jossa voin edetä myös sisällysluettelosta valitseman sanan mukaan, sen mukaan, mikä juuri sinä päivänä mietityttää.

Esimerkiksi kirjoittelin vajaa pari viikkoa sitten Rehellisiä kuulumisia -postaukseeni, kuinka syksyn aikana olen pohtinut paljon sitä, mihin olen menossa urani suhteen. Tätä ennen olin täyttänyt Hyvän mielen vuosi -kirjasta kaikki ”Oman potentiaalin löytämiseen” liittyvät tehtävät. Olin pohtinut omia piileviä kykyjäni, asioita, joita en ole vielä täysin kokeillut. Pohdin sitä, missä olen muiden mielestä hyvä ja sitä, miten voisin ylittää itseni. Tein ”unelmajuuritehtävän”, jonka avulla ymmärsin, että mitä voisin saavuttaa kehittämällä näitä piileviä kykyjäni (joita yllättäen tunnistin) ja miten niitä piileviä kykyjäni voisin harjoittaa. Nimesin kolme ihmistä, joiden tukea tarvitsen, että uskallan ylittää itseni, ja nimesin myös suurimman esteeni, joka on minua tähän asti rajoittanut. Jne.

Hauskaa, on että siskoni oli yksi noista kolmesta ihmisestä, jotka nimesin ja hänen puhelun myötä asiat loksahtivat paikoilleen kuten kerroin. Näiden asioiden pohtiminen ja työstäminen jäi alitajuntaani, ja yhtäkkiä unelmani ja toimintasuunnitelmani kirkastuivat monen kuukauden jälkeen. Uskon, että vaikka emme heti osaisi liittää syy-seuraus suhdetta asioille, on aina hyödyllistä tehdä tehtäviä ja pohtia vastauksia omaa elämää koskien. Esimerkiksi kirjan yhden viikon teema on arvot. Voisi luulla, että on helppo määrittää omat tärkeimmät arvot, mutta asia ei välttämättä olekaan niin yksinkertainen. Itse koen, että omaa elämääni on ohjannut oikeaan suuntaan valtavasti se, että olen aina pohtinut hyvin tarkasti sitä, mikä on minulle tärkeintä ja mistä en ikinä luopuisi. Minkä eteen olen valmis taistelemaan ja tekemään työtä. Omat tärkeimmät arvoni ovat vapaus, rakkaus ja hyvinvointi. Jos valitsen pari lisää ne olisivat tasa-arvo ja luovuus. Esimerkiksi tuo vapauden kaipuu ajoi minut tälle alalle, yrittäjäksi ja lopulta itsenäiseksi bloggajaksi, jotka kaikki kuuluvat elämäni parhaisiin valintoihin.

Hyvän mielen vuosi -tehtäväkirja on hyvin runsas. Olen tehnyt vasta murto-osan tehtävistä, mutta onkin hyvä, että kirja on jaettu viikkoihin – tekemistä ja pohdittavaa riittää! On aika ihana ajatus, että vuoden jälkeen, minulla on yksissä kansissa kaikki tallella. ♥

Kirjojen kansia on kolmea väriä, kuten kuvista näkee. Jos kiinnostuitte tästä tehtäväkirjasta, niin voitte lukea lisää kirjasta TÄÄLTÄ. Samalta sivulta voi tilata itselleen tehtäväkirjan. Tai lahjaksi – lahjaideana tämä on mielestäni myös ihan mainio! Aluksi ajattelin, että kuvaisin tähän postaukseen myös kuvia täyttämistäni sivuista, mutta se tuntui aika henkilökohtaiselta. Päätin, että kuvaan tänään kuitenkin IG Mystoryyn videon mudossa, millaisia tehtäväsivuja kirjassa on… eli sieltä kannattaa katsoa, jos kiinnostaa! :)

Leave a comment

13 kommenttia

 • Tää on ihana kirja, aloitin juuri tässä kuussa oman Hyvän Mielen Vuoteni! Yhden saamistani kirjoista annoin ystävälleni lahjaksi ja yhden arvoin blogissani, oli ihanaa jakaa hyvää mieltä myös eteenpäin ja vastaanottajat tuntuivat tykkäävän kirjasta yhtä paljon kuin minäkin <3

  • Vilma Peltonen

   Ihana kuulla! Kiitos Susanna, kun kommentoit. <3 :) Ja uskon, että tykkäsivät! Tää on sellainen hyvän mielen lahja... kaikkien pitäisi omistaa oma Hyvän mielen vuosi! <3

 • Veera

  En ole varmaan ikinä tilannut mitään blogimainonnan kautta, mutta tämä oli pakko saada! Kiitos kattavasta postauksesta ja ihanasta blogista :)

  • Vilma Peltonen

   Kiitos Veera! :) <3 Toivottavasti sinäkin tykkäät tehtäväkirjasta!<3 :)

 • Annika

  Sopiikohan tää sellaiselle, joka on kenties vähän hukassa elämässään ja allapäin? :) Ei mitään diagnosoitua masennusta mutta kuitenkin vähän mieli maassa jostain syystä :)

  • Vilma Peltonen

   Sopii ehdottomasti. :) Kirjassa on teemoja, kuten anteeksi antaminen itselle, myötätunto itseä kohtaan, epävarmuuden sietäminen, haavoittuvuuden paljastaminen, lepääminen jne. Suurimmalle osalle meistä vuoteen mahtuu jaksoja, kun on allapäin ja vastoinkäymiset, surut ja kriisit ovat osa elämää. Itse ainakin voisin kuvitella saavani kirjasta myös lohtua. Ja toisaalta… ainakin jos omiin ja tuttujen kokemuksiin on uskominen, vaikuttaa juuri mielialaan paljon se, kun on hukassa. Se kun ei oikein tiedä, mikä on oma juttu ja mitä haluaisi. Näihin kysymyksiin tämä tehtäväkirja voi juuri auttaa löytämään vastaukset. :)

 • Roosa

  Vaikuttaapa ihanan inspiroivalta ja rohkaisevalta kirjalta! Aivan kuin blogisi muutenkin <3

  Aiheeseen liittymättä: Lueskelin vanhaa postaustasi instagram-vinkeistä, joissa kerroit muokkaavasi kuvat VSCO:lla. Jos saa kysyä, niin mitä filttereitä useimmiten tykkäät käyttää? :)

  • Vilma Peltonen

   Kiitos paljon Roosa! :) <3 VSCO:missa mun suosikkifiltterit on ollut A5, HB1 ja HB2. Sitten säädän noita vielä jonkun verran itse. :)

 • Ihana postaus! Blogisi on uusi tuttavuus. Palaan varmasti tekstiesi pariin. Kuvasi ovat kauniita ja kokonaisuus inspiroiva. Kuulumisiin Tuija