8 x Aamurituaalini päivän parantamiseksi

*yhteistyössä VICHY

Aamurutiinit ovat itselleni olleet jo pitkään tärkeitä, kuten blogistanikin on voinut huomata. Kauas ollaan tultu siitä, kun lukioaikoina torkutin niin pitkään, että en ehtinyt syödä edes aamupalaa. Ihmekään, että nuo ajat eivät olleet miltään osa-alueelta kovin hyvinvoivaa aikaa. Nykyään aamuni ovat lähes pyhiä itselleni. Jos heti herättyään onnistuu pitämään itseään tehokkaana (mutta rentona), säilyy tämä mentaliteetti yleensä koko päivän. Mitkä sitten ovat itselleni ne tärkeimmät jutut, joiden avulla päivä lähtee hyvin mielin käyntiin? Mitkä rutiinit auttavat minua jaksamaan kaikki päivän eteen tuomat haasteet?! Vichy haastoi minut osana #WinTheDay –kampanjaa pohtimaan näitä asioita ja jakamaan ne teidän kanssa.

Näihin siis päivittäin pyrin, mutta todellisuudessa minulle riittää, että edes suurin osa näistä toteutuu. Se jo tarkoittaa, että päivä ei ole ainakaan alkanut kovin haitallisesti. En halua asettaa itselleni rimaa liian korkealle lisäämällä listaan vielä öljypurskuttelut, sängyn petaamiset (usein annan tuulettua sängyn iltaan, ellei toinen puoliskoni tee tätä..hehhe) tai tunnin joogasessiot. Haluan saada onnistumisen tunteen heti aamusta – tunteen, että hallitsen päivää. Monenlaista on tullut kokeiltua, mutta tämä kokonaisuus on minulle toimiva. Jokaiselle meistä varmasti eri jutut ovat sopivia ja tärkeitä. :)

1. Unen laatu ja herätys. Kirjoitin vastikään postauksen siitä, miksi pyrin heräämään jo kuudelta. Unenmäärästä en kuitenkaan halua joustaa. Joten niinä päivinä, kun en pääse tarpeeksi ajoissa nukkumaan, en väkisin herää liian aikaisin, jos ei ole pakko. Minulle 7-8 tunnin unet ovat ne optimit. Pidän herätyskelloa (puhelinta) toisella puolella huonetta, jolloin nousen heti sängystä ylös, enkä puoliunissani torkuta tuntia.

2. Suun putsaus. Ensimmäisenä harjaan hampaat ja puhdistan kielen sille tarkoitetulla puhdistajalla/”kaapimella”. Tuo kielen raaputtaminen kunnolla, on yksi ensimmäisiä ayurvedasta opittuja juttuja, jotka otin pari vuotta sitten päivittäiseen käyttööni. Tämän teen aina ennen syömistä ja juomista!

3. Lämmin sitruunavesi. Yleensä suun puhdistamisen aikana vesi on keittynyt ja kaadan sen kuppiin, johon olen puristanut sitruunan mehun. Tämä lämmin sitruunavesi on monesti puhumani suosikkiaamurutiini, josta nautin. Aamuisin on hyvä ensimmäisenä juoda (runsaasti) vettä ja itselleni sopii parhaiten lämmin vesi, joka tuntuu elimistölle lempeämmältä. Tämä tapa mm. puhdistaa ja auttaa herättelemään ruuansulatusta. Laitan samalla puuron liedelle keittymään miedolle lämmölle.

4. Aamujooga. Yleensä otan kupin mukaan joogamatolle. Minulla on kotona aina jooganurkkaus valmiina, eli matto levitettynä 24/7, mikä laskee kynnystä pienelle joogahetkelle. Aamujoogarutiinini vaihtelee aika paljon. Aina siihen silti kuuluu lempeää venyttelyä kehoa kuunnellen, edes pari aurinkotervehdystä ja kehon kiertoja. Monesti tämä aamurutiinini kestää vain n.15-20 minuuttia, mutta aamuisin keho on kankeimmillaan ja pienikin venyttely tuntuu itselleni ainakin hyvin tarpeelliselta. Rakastan esimerkiksi aamuisin päivän ensimmäistä alaspäin katsovaa koiraa ja yksi suosikkini ehdottomasti aamuisin on selin makuullaan makaaminen ja yhden jalan kerrallaan ylös tuominen joogavyön avulla. Venytys venyttää koko jalan takaosaa ja on ihanan lempeä aloitus, kun voi vain maata selällään ja joogavyö tekee venytyksestä passiivisen (eli lihakset voivat olla rentona).

5. Pranayama. Ayurveda-konsultaation jälkeen olen lisännyt pranayama-harjoituksen aamujoogarutiiniini. Lyhyesti kyse on joogafilosofian mukaisesta hengitysharjoituksesta, jota pidetään tärkeänä välineenä kehon ja mielen tasapainon edistämisessä. Hengitän kahden sieraimen kautta sisään ja painan peukalolla oikeinta sierainta, niin että hengitän ulos vain vasemmalla puolella. Jos hengitän kolmella sekunnilla sisään, ulos hengitän kuudella (aina tuplat) ja välissä pidätän hetken hengitystä.

6. Peseytyminen ja kasvojen hoito. Ennen olin ihminen, joka kävi aina iltaisin suihkussa, harvemmin aamulla. Ayurvedan mukaan ihanteellisin aika suihkulle on aamulla ja olen tajunnut, kuinka hyvin juuri se herättää. Aamusuihkun jälkeen tulee väkisinkin tehtyä muut puhdistavat ja hoitavat rutiinit sekä puettua, joten olosta tulee heti raikas, puhdas ja siisti. Suihkun jälkeen aina lisään hajuvettä, deodoranttia, sekä kasvoille Vichyn uutta Minéral 89-tuotetta. Tämä tuote erityisesti vahvistaa ihoa, ja suojaa päivän aikana haittatekijöitä vastaan. Ihosta tulee myös kauniin näköinen ja usein se riittää minulle niin, etten tarvitse enää kosteusvoidetta. Niinä päivinä, kun en käy aamulla suihkussa, puhdistan kasvot kasvovedellä tai kylmällä vedellä ennen tätä Minéral 89-voidetta. Ero on silminnähden havaittavissa nimenomaan heti, enkä enää koskaan luopuisi kasvojenhoidosta aamuisin. En ymmärrä, miten nuorempana putsasin ja rasvasin kasvojani usein vain, kun pesin meikit pois.

7. Aamupuuro ja kahvi. Sen jälkeen, kun ymmärsin, että minun (Vatana) kannattaisi syödä lämpimiä ruokia aamuisin, olen jättänyt smoothie bowlit yms. välipaloiksi ja aloittanut jokaisen aamuni puurolla. Lempparini on ehdottomasti kaurapuuro, joten olen keittänyt sitä joka aamu. Lisään kaurahiutaleiden kanssa veteen myös chian- ja auringonkukan siemeniä. Välillä keitän puuron osittain luomu riisimaitoon. Lisukkeet minulla vaihtelevat, mutta aina niitä on. Yleensä osaa tästä listasta: marjoja, manteli- tai maapähkinävoita, banaania tai muita hedelmiä, gheetä (eli kirkastettua voita), siitepölyrakeita ja/tai kookoslastuja. Kahvi on aamujeni nautinto ja ehkä joskus jopa paheeni… Mutta jos joku näin harmiton asia voi tuoda niin paljon iloa, se sallittakoon. ;) Pyrin kuitenkin, etten juo kahvia lounaan jälkeen ollenkaan, koska muuten se vaikuttaa negatiivisesti nukahtamiseeni ja unenlaatuuni.

8. Päivän suunnittelu. Yleensä samalla, kun syön aamupalaa, kirjoitan päivän suunnitelmaa ja mielessäni olevia ajatuksia ylös vihkoon. (Välillä luen inspiroivaa kirjaa tai joskus katson samalla Gilmoren tyttöjä Netflixistä.) Ihanteeni olisi, että pyhitän ainakin aamun ensimmäisen tunnin aamurutiineilleni, enkä aloita säntäilemään työjuttuja. Kun nimittäin sille tielle lähden, jää usein aamuni puolitiehen ja huomaan, tekeväni postausta puolen päivän aikaan yöpuvussa hiukset sekaisin ja mieli kireämpänä.

Mielestäni itselle on helpoin antaa aikaa ehkä juuri aamusta. Silloin oman terveyden, hyvinvoinnin ja siisteydestä huolehtimisen eteen ei ole vielä tullut muita tekijöitä esteeksi, varsinkin, jos herää tarpeeksi aikaisin. Pienikin laittautuminen saa olon skarpimmaksi ja nostaa itsetuntoa. Ei tee mieli maata sohvalla läppäri sylissä, vaan istua tuolilla selkä suorassa. Jos ymmärrätte, mitä tarkoitan. Erittäin tärkeää ainakin minulle, kun voin työskennellä myös kotoa käsin. :)

Kuvasimme Vichyn kanssa aamurutiineistani myös videon, kun olin Suomessa. Sen voi katsoa alta.

Mitkä ovat teille tärkeitä aamurutiineja? :)

 

Leave a comment

28 kommenttia

 • K

  Mielestäni kiireettömät aamut ovat ihmisen parasta aikaa :) Keitän pannullisen teetä ja syön aamupalaa lukien uutisia ja blogeja. Myös sitruunavesi kuuluu useimpiin aamuihin. Aamupalani on useimmiten maitoon keitetty kaurapuuro voisilmällä. Minäkin joogaan, mutta en yleensä aamuisin. Tässä voisin skarpata.

  Tuo aamutee on minulle tärkeä, ilman sitä ei lähde päivä käyntiin :)

 • Jenna

  Voi Vilma, olet niin ihana ja inspiroiva! <3 Olen viime aikoina tarkastellut omaa hyvinvointiani, kun jatkuvat vatsaongelmat nostivat jälleen päätään. Ruokavalio on mietityttänyt viime aikoina paljonkin, niinkuin myös kiireisen arjen rauhoittaminen ja tärkeisiin asioihin ajan löytäminen. Olen todella aktiivinen arjessani, mutta itseä ärsyttää tapa, kun väsyneenä jään liian usein sohvalle telkkarin ääreen. Rentoutua voisi niin monella muullakin tapaa. Olen lukenut vanhoja postauksiasi löytänyt niistä apua. <3
  Olisi mukava kuulla listaa sinulle merkittävimmistä kirjoista itsensä kehittämiseen ja hyvinvointiin liittyen. Itsellä on muutamia ikisuosikkeja, mutta olisi kiva löytää uusia suosikkeja. :)

  Kiitos <3

 • Ninni

  Tuttuja tunnelmia. Minäkin teen töitä kotona, ja aikainen herätys, suihku ja pieni laittautuminen ovat ihan välttämättömiä rutiineja. Nämä on tehtävä, vaikka en liikkuisi päivän aikana kotoa muualle kuin jumppaan tai koiran kanssa lenkille. :)

 • Onpa kiva palata lukemaan (ja kommentoimaan) taas blogeja melkein koko alkuvuoden mittaisen tauon jälkeen! Tämä taustatietona – joskus kun oli tapana selailla blogit läpi heti aamiaisen jälkeen – aamurutiini sekin ;)

  Aamuvarhaisella sängystä ylös, suuhygienia (johon panostaminen todella kannattaa), liikuntaa jossain muodossa, peseytyminen/muu puunaaminen/öljyäminen ja aamiainen. Tuo suun terveyteen panostaminen toden totta kannattaa; kävin pari viikkoa sitten hammaslääkärissä ensi kerran yhdeksään (!) vuoteen ja oli kuulemma kaikki erinomaisesti. Ei sillä että moista käyntiväliä lähtisin suosittelemaan :D

  • Vilma Peltonen

   Hei, ihana kuulla susta pitkästä aikaa! Kiva kun kommentoit, kiitos :) <3 Ja wau, aika hyvä jos yhdeksän vuoden aikana ei oo suuhun/hampaisiin tullut mitään ongelmia. :D

 • Helie

  ”Pienikin laittautuminen saa olon skarpimmaksi ja nostaa itsetuntoa. Ei tee mieli maata sohvalla läppäri sylissä, vaan istua tuolilla selkä suorassa. Jos ymmärrätte, mitä tarkoitan.”

  Ymmärrän niiin tämän! Kiitos ja aamen. Ryhtiä elämään heti aamusta ❤

 • Looks like my dream morning <3 Greetings from Switzerland //Sofia (…visit my blog http://sofiacm.com for interior and style tips)

 • Tiinatuulia

  Olen niiiiin aamuihminen, rakastan aamuja <3 Kiireettömän, toimivan arkiaamun juurruttaminen rutiineihin on täälläkin käynnissä, ja monta samaa juttua löytyy omistakin lemppariaamuistani. Aamujooga/-venyttely ma-pe akselilla olisi ihana lisä, mutta haaveilen siitä vasta toistaiseksi… 😇

  Itseäni helpottaa nykyään tosi paljon myös joustava työaika (vähän kuin sinulla, vaikka itse en ole yrittäjä), jolloin ei ole pakko rynnätä 8:ksi töihin, jos aamu tuntuu tahmealta. Mulla tehokas aamustartti ja pikalähdöt toimivat kesällä, mutta nyt syksyä ja talvea kohden huomaan että hitaat aamut, teekuppi ja hetki vaikka lehteä lukien ennen töihin lähtöä ovat aamupalan kanssa ne mitä kaipaan.

  Kiitos tästä postauksesta, tuen näkyy se herätti paljon hyviä ajatuksia täällä päin :)

 • Hannanen

  Minulla oli pitkään tapana juoda ensimmäiseksi aamulla myös tuota sitruunavettä, mutta sitten sain hammaslääkäriltä ja useammalta suuhygienistiltä noottia, että tärvelen hampaitteni kiilteen, joten nyt tämä tapa on jäänyt. Onko sinulle kommentoitu vastaavaa tai onko sinulla jotain jippoja, joilla samalla voit nauttia sitruunasta aamulla mutta myös pitää hampaiden kunnosta huolta?

  • Vilma Peltonen

   Olen toki kuullut tästä, mutta itselleni hammaslääkärit eivät ole asiaa kommentoineet, vaikka olen käynyt pari kertaa hammaslääkärissä sen jälkeen, kun sitruunavesi on ollut päivittäinen tapani. Itse juon aika mietoa sitruunavettä, joka ei taatusti ole läheskään yhtä paha hampaille, kuin vaikka limsa. Olen myös lukenut, että hampaita ei kannata pestä heti sitruunaveden juomisen jälkeen vaan odottaa esim. puoli tuntia. Muuten se kuluttaa hampaita. Jos juo pillillä sitruunaveden, se ei myöskään kuluta hampaita niin paljoa, mutta itse juon veden vain suht kerralla enkä lipittele pitkin päivää, niin luotan että se on ok. Tai hyödyt voittavat haitat niin sanotusti. :)

 • Johanna

  Olen itse kyllä täysin aamuihminen ja viikonloppuisinkin menen aikaisin nukkumaan ellei ole mitään erityistä menoa ja myös herään aikaisin. Veden juominen on itselleni tärkeää. Tuntuu, että keho oikein huutaa nestettä aamuisin. Viime aikoina olen myös siirtynyt tuohon sitruunaveteen. Pyrin liikkumaan aamuisin niin usein kuin mahdollista. Aamutreeni käynnistää päivän aina erityisen hyvin ja olo tuntuu todella virkeältä loppupäivän.

  • Vilma Peltonen

   Kiitos paljon Johanna, kun kommentoit! :) <3 Hmm.. Onkohan aamuihminen ja aamuvirkku eri asioita?! Jäin miettimään kommentistasi, että itsekin taidan olla aamuihminen, mutta en aamuvirkku. Luonnostani, en todellakaan ole aaamuisin parhaimmillani, mutta pidän aamuista. ;)

 • Ihana hyvänmielen video <3

  Oon huomannut, että koko päivän kulku riippuu tosi paljon aamuista! Ja juuri toi mistä kirjoitit, että jos ei pyhitä aamuja omille rutiineilleen, huomaa kirjoittavansa blogipostausta keskipäivällä yöpuvussa tukka sekaisin.. tunnistin itseni niiiin tosta! Mulla on viime aikoina ollut tosi paljon ongelmia unirytmin ja aamujen kanssa, ja oon yrittänyt päästä taas tietynlaiseen rytmiin. Välillä sujuu paremmin, välillä huonommin :D Mulle tärkeimpiä aamurutiineja on ehdottomasti hampaiden pesu (olo tuntuu heti tuhat kertaa freshimmältä!), lämmin sitruunavesi, aamiainen (päivä ei todellakaan lähde käyntiin jos ei syö mitään ja tästä olen kyllä AINA pitänyt kiinni) ja jooga, tai edes lyhyt meditaatio/hengitysharjoitus. Aikalailla samoja siis kuin sinulla! :) Petrausta vaatisi erityisesti sängyn petaus ja suihkussa käyminen aamuisin, tiedän että se tekisi hyvää ja herättäisi tehokkaasti, mutta jotenkin se suihkuun meneminen aamuisin tökkii, kun palelen aina niin paljon, tekee vaan mieli vetää heti lämpimät vaatteet päälle sängystä noustessa eikä todellakaan enää riisua niitä :D

  • Vilma Peltonen

   Kiitos Susanna paljon, kun kommentoit! <3 Vaikuttaa kyllä kaiken perusteella siltä, että meillä on paljon yhteistä. ;D

 • jenni

  Hei Wilma, vuosia sitten luin blogiasi, mutta viimeiset pari vuotta en ole lukenut oikein kenenkää blogeja. tuntui että kaikki toistivat samaa kaavaa ja kaikissa oli ne samat jutut.
  Nyt törmäsin taas blogiisi, ja sinun suuntasi on kääntynyt jotenkin todella inspiroivaan ja mukavaan lukemiseen. koko auyerveda on todella mielenkiintoista, ja osata kertoa siitä huikean hyvällä ja kannustavalla tavalla. Nyt on hyvä, omalaatuinen (authentic) meininki. Kiitos! Keep up the good work!

 • Todella hyvä postaus!
  Vastaus kysymykseesi minulta on se, että ilman aamukahvia ja kunnon aamupalaa, en pärjäisi. Nykyisin olen ottanut aamurutiineihini hiuksieni huolellisen harjauksen ja suoristusraudalla suoristamisen. Mun tukka on ku harakan pesä, jos en suorista tätä. Huomenna on vaikee aamu edessä, kun herätys on jo klo: 05:45, mutta enköhän selviä siitäkin.
  Aamulla myönnettäköön, että katson myös somet läpi ja sitten pesen kasvot, meikkaan ja totta kai pukeudun ja pesen hampaat, kunnes täytyy lähtee töihin. Seitsemäksi töihin meno huomenna.

 • Oiii tää video!!!!!! IHANA <3 Ja vitsit sä olet upea <3 <3 Täällä nousee treeni-inspis vaan kattoon!! Haleja ihana <3