Puhdistava ja ravitseva Kitchari – Ayurvedan superruoka

06.09.2017 /

Tänään haluan kertoa teille kitcharista, jos ette siitä ole jo kuulleet. Olen tehnyt tätä Ayuervedan ”superfoodia” konsultaationi jälkeen jo neljästi ja uskonpa, että tulen tekemään kitcharia vielä monet kerrat. Kitchari (tai khichadi, kuten sitä myös kutsutaan) on tunnettu parantumista edistävänä ja puhdistavana ruokana Intiassa. Se on niin helposti sulavaa, että se sopii ihan pikkulapsillekin. Vatsaystävällisyyden lisäksi, kitchari on herkullista ja hyvin ravitsevaa. Itse yllätyin siitä, miten nopea ja helppo tämä ruoka on valmistaa ja raaka-aineetkin tulevat edulliseksi. Pääraaka-aineina ovat valkoinen riisi ja mung-pavut. Reseptiä voi varioida eri mausteita ja kasviksia hyödyntämällä, joten makuvaihtoehtoja riittää.

Kitchari sopii kaikille Ayurvedan doshille, niin vatalle, pittalle kuin kaphallekin. Minulle sitä suositeltiin esimerkiksi puhdistautumiseen ja paastoruuaksi, koska Vatan ei koskaan pitäisi olla täysin nestepaastolla. Ruoka sopii mielestäni erinomaisesti myös ennen joogatuntia syötäväksi, koska se täyttää, mutta ei tee olosta yhtään tukkoista ja väsynyttä.

Tärkeimmän raaka-aineet ovat tosiaan riisi ja mung-pavut. Esimerkiksi Vatalle palkokasvit aiheuttavat yleensä vatsavaivoja ja ruuansulatusongelmia, mutta hyvin liotettuja mung-papuja voi syödä huoletta. Jos ostaa vihreitä kokonaisia mung-papuja (kuten itse olen tehnyt) ne tulisi liottaa yön yli tai purkin ohjeen mukaan. Halkaistuja keltaisia mung-papuja voi käyttää saman tien.

Yksinkertaisimmillaan tätä ruokaa voi tehdä ilman kasviksia. Itse olen nyt lisännyt porkkanaa mukaan, mutta oikeastaan reseptiin voi lisätä melkein mitä vain kasviksia (jotka sopivat omalle doshalle). Kitscharin päälle kuuluu puristaa lopuksi limeä, itselläni oli nyt vain sitruunaa, mutta sekin toiminee hyvin. Sen sijaan basilika ei ole ehkä yrteistä se, joka maultaan sopii parhaiten tähän muhennokseen, mutta laitoin sitä nyt korvaamaan korianterin. Korianteri on ehkä lempiyrttini, mutta minulla ei vielä ollut sitä tosiaan hankittuna tuoreena uuteen kotiin. Yksi hyvä plussa muuten lisää tälle ruualle: kun kerran ostaa ainekset kaappiin, tätä voi tehdä ihan ex tempore koska vain. Mausteet, riisi ja pavut säilyy kaapissa pitkään ja sekaan voi laittaa niitä kasviksia, joita kaapista löytyy. :)

Mausteet ovat hyvin tärkeällä sijalla kitcharissa, kuten muussakin ayurvedisessa ruuanlaitossa. Mutta koska en ole mausteista tehnyt koskaan omaa postausta, ajattelin tehdä sellaisen erikseen. Mausteet ovat ihania ja niin terveellisiä! Sen jälkeen, kun opin maustamaan monipuolisemmin, minulle on avautunut ihan eri maailma ruuanlaitossa. Mausteiden kanssa kannattaa olla laadusta tarkka ja suosia luomua.

Aluksi ajattelin, etten jaa tähän postaukseen ollenkaan reseptiä, koska oma ohjeeni on ollut vähän vajavainen siitä, mitä sain Ayurveda konsultaatiossa. Lisäksi netti on pullollaan eri versioita. Mutta kerron nyt alle lyhyesti, kuinka olen oman kitcharini tehnyt. Ayurvedessa pyritään muuten syömään aina tuoretta ruokaa, ei vanhoja tähteitä. Tästä tulee kuitenkin sen verran paljon, että riittää yhdelle hyvin seuraavaksikin päiväksi.

Kitchari

2 dl basmati-riisiä
2 dl mung-papuja
1-2 rkl cheetä (eli kirkastettua voita)
2 porkkanaa
parin sentin pala raastettua inkivääriä
1 tl juustokuminaa
1 tl kurkumaa
(käytin vähän luomucurrya, koska en löytänyt currylehtiä)
Himalajan suolaa
lime/sitruuna
tuoretta korianteria

Liota mung-papuja ohjeen mukaan – itse laitoin yöksi veteen ja huuhtelin sen jälkeen. Laita kattila liedelle ja lisää ghee. Anna sulaa, lisää raastettu inkivääri ja sen jälkeen muut mausteet. Kuulota kevyellä lämmöllä pari minuuttia voisulassa. Lisää sitten huuhdeltu riisi sekä pavut ja sekoita. Parin minuutin jälkeen lisään vettä niin, että kaikki peittyy, noin litran. Pilkon ja kuorin porkkanat ja lisään ne kattilaan. Annan keittyä (pienellä lämmöllä), kunnes lopputulos näyttää muhennokselta ja porkkanat ovat pehmentyneet sopivasti. Noin 30 minuutin jälkeen annan kitcharin vetäytyä hetken ja ennen tarjoilua puristan päälle limen/sitruunan mehun ja lisään silputtuja yrttejä.

Onko kitchari teille tuttu? :)

Tallenna

Leave a comment

21 kommenttia

 • Hei!

  Kitchari ei ole mulle tuttu, mutta näyttää todella herkulliselta! Mun täytyy ehdottomasti kokeilla :)

  /Linda

 • Neea

  Miten sattuikaan, että eilenä tein kitcharia wholehearts eats blogin ohjeen mukaan. Oli kyllä todella hyvää ja pitää koittaa tätäkin ohjetta :)

  • Vilma Peltonen

   Oho, hyvä sattuma! :) Munkin pitää käydä kurkkimas tuo ohje, kiva saada vaihtelua omaan reseptiin. :)

 • Susanna

  Nam, miten ei ookaan tullut tälläistä tehtyä vaikka kuulostaa todella helpolta ja hyvältä! Ehdottomasti menee testiin :)

 • Isadora

  Juu olen kans kuullut tästä ihan lähiaikoina ekan kerran, hassua että melko ”perus” riisiuoka onkin nyt jotenkin puhdistavaa ja superia ;D Kun yleensä vaaleista viljoista vaan paasataan.. Mutta olen avoin kokeilemaan! Kiitos, että kerrot taas näistä terveysjutuista, ja vielän niin perusteellisesti, että tavan tallaajakin tajuaa :) sulta saa aina viimeisimmät ja parhaat vinkit, eikä tarvitse etsiä lehdistä tms. Kiitos siis! :)

  • Vilma Peltonen

   Kiitos paljon ihanasta kommentista Isadora, niin kiva kuulla! :) <3 Mä oon jo pitkään suosinut riisiä ja nimenomaan valkoista riisiä. Riisi on luontaisesti gluteenitonta ja sopii hyvin mun vatsalle. Lisäksi valkoinen riisi ei sisällä ns. antiravinteita verrattuna täysjyväriisiin. Mutta joo ymmärrän, mitä tarkoitat. :)

   • Isadora

    Ahaa, en tiedäkään mitä on antiravinteet, pitääpä googlata. Olen tosin kuullut jostain et täysjyväriisi olis jotenkin vaarallisempaa kuin valkea riisi. Ja jostain arsenikista tms.olen kans lukenut riisin yhteydessä.. Itse olen ollut kans 10 vuotta gluteeniton, ja riisiä syön joskus mutta jotenkin siitä tulee turvonnut olo. Enemmän syön esim. perunamuusia, mikä ei ole ehkä superterveellistä, mutta toisaalta suomalaisille ehkä peruna luonnollisempaa kuin riisi :) No tiedä häntä! :D

 • Looks super delicious! Greetings from Switzerland //Sofia (…visit my blog http://sofiacm.com for interior and style tips)

 • Maria

  Hei Vilma!

  Ei taida liittyä aiheeseen, mutta onko Madaralla vielä näitä verkkokaupan -40%- päiviä? Olen hieman jo odotellut!

  Kiitos ihanasta blogista!

  Maria

  • Vilma Peltonen

   Hei Maria ja kiitos paljon ihanasta kommentista! :) Itse en ole lähiaikoina Madaran kanssa nyt yhteistyötä tehnyt, enkä valitettavasti osaa varmasti vastata. Katsoin, että viimeksi tällainen oli keväällä, joten uskon, että mahdollisesti näitä vielä tulee. :)

 • Hi,
  I was wondering what is the title of the book you’re showing, it looks really interesting!
  Great post as always, your pictures are really inspiring!!

 • Hei, kiitos reseptistä! Näyttää aivan sairaan hyvältä, nyt lähtee resepti kokeiluun! :)

 • Selja

  Oli pakko testata kun nimesit tän vuoden ruuaksi :) Ihana ohje! Kiitos!