Eettisempiä ja ekologisempia vaatevalintoja

18.08.2017 / ,

Tässä sunnuntain Flow-asuni, joka on itseassa lähes sama, kun viime vuonna Flow:ssa. Minua ahdistaa vähän se, että neljän vuoden aikana olen ostanut niin paljon ”turhaa”. Tavarani ovat ripoteltuna useaan paikkaan: Italiaan, Helsinkiin ja Seinäjoelle ja usein ne ovat väärässä paikkaa väärään aikaan. Esimerkiksi tammikuussa New Yorkissa saimme kutsun yhtäkkiä juhliin, enkä ollut varautunut moiseen. Minun täytyi käydä ostamassa uudet juhlavat kengät ja asu iltaa varten. Helsingissä olen nyt ostanut lämpimiä vaatetta vain, koska mukanani oli lähinnä hellevaatteitta New Yorkin ja Espanjan jäljiltä, enkä ole ennättänyt käydä yli kuukauteen Seinäjoella tai Italiassa, jossa niitä neuleitani ja farkkujani olisi.

Mutta kävin pari viikkoa sitten yli kolmen vuoden jälkeen ensimmäistä kertaa varastollani, jonne kaikki tavarat lykkäsin ulkomaille lähtiessäni. Olin unohtanut, kuinka paljon minulla jo ennestään kaikkea oli. Vaatteita, koruja, kenkiä, kosmetiikkaa… Helsingissä on muka aina ollut niin kiire, etten ole viitsinyt vai vauvautunut varastolle, joka on vähän kauempana. Nyt haluan omistaa vain ja ainoastaan asioita, joita en unohda. Vaatteita ja asusteita, jotka ovat tärkeitä, rakkaita tai oikeasti niin hyödyllisiä, etten pärjää ilman.

Bloggaajan työ tietysti vaikuttaa materian määrään: Omistan useammat lenkkarit, kuin tarvitsisin. Mutta tuotteiden testaus, kuvaukset ja yhteistyöjutut ovat osa tätä työtä. Vastapainoksi tosiaan vain haluaisin ostaa muuten mahdollisimman vähän. Eettisyys ja ekologisuus kiinnostavat minua paljon esimerkiksi ruuassa, mutta vaatteiden osalta minussa on vähän turhamaisuutta. Toisaalta myös tuntuu, että vaatevalinoissa on vaikeampi huomioida ja tehdä ekologisia valintoja. Minä ainakin tiedän aiheesta liian vähän. Onko teillä samoja fiiliksiä?

Tässä muutamia asioita, joissa olen onnistunut jo petraamaan:

• En osta, jos en oikeasti tarvitse. Monesti tärkeään tilaisuuteen tekisi mieli panostaa ostamalla uudet vaatteet, mutta juhlavaatteita tulee käytettyä muutenkin harvemmin, joten niissä juuri olen mennyt samoilla mekoilla ja korkkareilla useammat häät, yli-oppilasjuhlat jne… Ja nyt festarit kahdesti samalla asulla.

• Panostan nykyään aina laatuun, kun ostan uutta. Laatu ei toki aina tarkoita kallista, mutta viimeisen vuoden aikana olen katsonut aina tarkasti, mistä materiaalista vaate on valmistettu ja yhä useammin myös valmistusmaan. Satsaaminen laatuun oikeasti auttaa, koska vaatteesta tulee pidettyä paremmin huolta ja hyvät materiaalit ja huolellinen valmistus kestää käyttöä. Kun on yksi hyvä lempituote, ei tee mieli ostaa vastaavaa toista. Jos taas ostaa vain ihan ok:n tekee pian mieli satsatakin parempaan.

• Tyylini on myös muuttunut ajattomammaksi ja klassisemmaksi – jolloin vaatekappaleen käyttöikä ei jää sen taki lyhyeksi, että vaate on ihan pois muodista. Yritän myös niin, että vaatekappaleet ovat mahdollisimman yhdistettävissä.

•Vaatteiden elinkaaressa mietin ekologisuutta muun muassa siinä, että pesen mahdollisimman harvoin vaatteita ja aina 30-40 asteessa. Käytän myös ympäristölle ystävällisempiä pesuaineita pesuaineita.

Mutta halusin tehdä tämän postauksen vähän kuin keskustelun avaajana. Itse, kun en ole asiantuntija (tai edes kovin esimerkillinen) ja asiaan perhetyminen kiinnostaisi enemmän. Mitä seikkoja te huomioitte vaatteiden eettisyyden ja ekologisuuden kannalta? Mitä valmistajia ja materiaaleja? :)

Aiheeseen liittyen vielä sen verran, että olemme huomenna lauantaina siskoni kanssa myymässä Hietsun kirpparilla (PÖYTÄ NUMERO 18). Tyhjään koko varastoni ja lisäksi olen tuonut uudempia urheiluvaatteita- ja kenkiä esimerkiksi Italiasta asti, joten tulkaa ihmeessä ainakin moikkaamaan! Tavoitteenani on saada vain tavaroille ja vaatteille parempi koti (ja päästä isosta osasta tavarasta eroon ennen seuraavaa muuttoa), joten saa tinkiäkin. Niin, ja kannattaa tulla aamusta heti kahdeksan jälkeen, koska puoleksi päiväksi on luvattu sadetta. :)

Samalla suosittelen lounasta tai aamukahveja Hietsun kauppahallissa. Eilen viimeksi hain sieltä minulle ja Monalle Soppakeittiöstä boullabaisset mukaan ja mietin, että Hitsun kauppahallissa on vaikka mitä ihania, terveellisiä ja houkuttelevia ruokapaikkoja! ♥

shoes/ Adidas
dress / Navy London
bag / Zign
jacket / Michael Kors

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Leave a comment

13 kommenttia

 • Ella

  Heips! Pidän blogistasi, mutta pakko sanoa, että itselleni suhtautumisesi asiaan vaikuttaa ehkä vähän ”rumasti sanottuna” tekopyhältä. Ymmärrän toki, että kulutuskulttuurin edistäminen ja tuoteyhteistyöt ovat kai osa työtänne, mutta eihän asia muutu miksikään, jos itse on mukana sitä edistämässä. Minusta tällöin tulisi kantaa vastuu omista valinnoistaan (mm. yhteistyökumppanit), eikä kompensoida sitä sillä, että ostat sitten omalla ajallasi mahdollisimman vähän. Mitä väliä sillä on? Eikö blogimaailmassa todella ole kysyntää aidosti ekologisesti kestävälle/kestävämmälle elämäntavalle ja siitä kirjoittamiselle? Jos tämä on sellainen asia, joka kuuluu erottamasti työhösi ja jota haluat olla mukana tätä edistämässä, niin kanna asiasta vastuu ja ota asioista selvää. Se olisi myös oman brändisi ja yrityksesi riskienhallinnan kannalta järkevää.

  • Vilma Peltonen

   Kiitos Ella kommentista. :) Tässä on pari muttaa. Jotta pystyn pitäämään aktiivisesti blogia, se täytyy olla ammattini. Mikä tarkoittaa, että minun tulee saada työstäni palkkaa, jolla pystyn elämään. Kuka maksaa palkkani ja mistä? Niimpä. Yritän nostaa esiin myös ekomerkkejä, luonnonkosmetiikkaa ja eettisiä ruokajuttuja, mutta ikävä kyllä monesti tällaiset pienet toimijat eivät pysty maksamaan yhteistyöstä juurikaan rahallista korvausta, eli se palkka on tultava muualta. Korostan, että itse en tee yhteistyötä kuitenkaan minkään brändin, tuotteen tai palvelun kanssa vain rahasta. En todellakaan. (Enkä myöskään siksi, että saisin uudet vaatteet.) Kaikesta, mistä blogissa kerron, tyykkään aidosti ja käytän tuotteita itse. Minulle asiat eivät ole vain musta-valkoisia. Ja jos minulta kysytään haluanko tuotteita testiin tms. niin, 90% vastaan kieltävästi. Kannattaa kuitenkin muistaa, että bloggareille lähetetään asioita myös kysymättä.

   Ikävää, että koet että olen tekopyhä, kun asiasta kirjoitan. Olisiko pitänyt olla kirjoittamatta?! :) Itse halusin olla rehellinen: tässä asiassa on petrattavaa, mutta asia ei ole minulle samantekevä. Mietin asiaa yllättävänkin paljon, ja koko ajan enemmän ja enemmän, vaikken olekaan asiassa täydellinen.

   • Charlotta

    Ella toi yleisesti ihan hyviä näkökantoja esille, mutta henkilökohtaisesti täytyy sanoa, että blogissasi on moneen muuhun verrattuna mielestäni aika vähän erilaisia tuoteyhteistöitä. Jos blogia pitää ammattimaisesti ja siitä on saatava elanto, tuoteyhteistöitä varmastikin pakostakin tulee, ja jos itse seisoo niiden takana ja esittelee vain tuotteita, joista todella tykkää ja käyttää itse, niin en näe siinä kyllä mitään väärää tai tekopyhää. Tai sitten siinä, että kun saa tuotteita, on se sitten kosmetiikka tai vaatteet, yhteistyön myötä ilmaiseksi, niin sen vastapainoksi ostaa itse vähemmän. Eikö se loppujen lopuksi ole aika ekologista, että vastaavasti vähentää omaa kulutustaan, mikäli tuotteita saa yhteistyökumppaneilta ilmaiseksi? Ekologisuus kuitenkin lähtee jokaisen ihmisen valinnoista, pienistäkin sellaisista, mitä omassa elämässään voi toteuttaa. Yksinomaan ekologiseen elämäntapaan keskittyvää blogia voisi Suomessa ylipäänsä pitää vain harrastuksena muun työn ohessa, koska ansiotuloa silla varmasti olisi hyvin hankala saada. Kaupallisuus, vaikka monet ehkä pitävätkin sitä blogimaailman varjopuolena, on kuitenkin laajasti käsitettävä alue ja kaupallisuudenkin puitteissa voi pitää kiinni ekologisuudesta ja esitellä vain sellaisia tuotteita, joiden takana itse 100 % seisoo.

 • Charlotta

  Olipa mielenkiintoinen postaus, koska itse ole jo pidempään miettinyt juuri vaatteiden ekologisuutta. Aiemmin itselläni tuli hamstrattua ja osteltua kaikenlaista turhaa ihan ostelun halusta ja kun oli niin ihania, kuten juhlamekkoja (vaikka harvoin juhlia edes osuu eteen) ja korkokenkiä (vaikka en niillä kunnolla edes osaa kävellä). Nykyään olen hankkiutunut kaikesta turhasta vaatekaapissa eroon ja ostelun välillä jälkikäteen aiheuttamat ahdistus ja morkkis ovat myös sen myötä menneet. Ostan vain jos jotain todella tarvitsen ja mietin myös etukäteen huolella, tarvitsenko sitä todella. Loppujen lopuksi, mikäli suunnittelee vaatekaapin sisällön huolellisesti ja ostaa kestäviä, laadukkaita ja ajattomia vaatekappaleita ja kenkiä, joita kaikkia pystyy yhdistelemään keskenään, pärjää aika vähällä valikoimalla.

  Jos rahallisesti olisi mahdollista, ostaisin paljon kotimaisten ja Suomessa valmistettujen merkkien vaatteita. Tässä en varmaankaan ole ainoa, koska nykyään Suomessa valmistetaan todella hyvännäköisiä ja persoonallisia vaatteita. Hinta vaan itselläni tällä hetkellä tulee esteeksi, ja usein kun jotain ostan, tulee ostokset tehtyä halvempien merkkien valikoimista. Silloinkin kuitenkin valitsen aina luonnonmateriaaleista, kuten puuvillasta tehtyjä vaatteita, koska ne hengittävät, ovat laadukkaimpia ja kestävät muutenkin paremmin. Yritän myös katsoa vaatteissa olevista lapuista esim. valmistusmaata ja materiaalia, mutta noista merkinnöistä ei aina oikein pääse 100 % selvyyteen, mihin vaateteollisuus voisi panostaa enemmän. On kuitenkin tiettyjä materiaaleja, kuten turkikset sekä angoraa sisältävät vaatteet, joita en ikinä ostaisi, oli hinta mikä tahansa.

  Kiitos mielenkiintoisesta postausaiheesta ja mukavaa kirppispäivää:)

 • Anu

  Juuri tässä yksi päivä blogiasi lukiessani mietin, miten vaatevalintasi teet ja nyt oli tämä postaus edessä! 😆

  Mitkä valmistusmaat sinun listallasi on laadukkaiden maiden maineessa?

  Hyvät lähtökohdathan sinulla on matkalla eettisempään vaatekulutukseen. Ainahan ihmisellä jotakin kehitettävää on, ja tavaramäärän tiedostaminen edesauttaa asian etenemistä!

  Nykyään on herätty tiedottamaan ruuan ekologisuudesta, mutta vaatepuolella taustoja ei juuri avata. Esimerkiksi täysin suomalainen vaate on hyvin harvinainen, yleensä joko materiaali tai valmistus tehdään jossain muualla. Näitä puhtaasti suomalaisia on kyllä alkanut onneksi nousemaan esiin. Tosin niin kuin Charlotta totesi, hinta on aika tähtitieteellinen eikä niihin pysty investoimaan niin usein kun haluaisi.

  Oma vaatenäkemys on hyvin yksinkertainen: en osta vaatteita 😃 Silloin kun ostan, laitan likoon enemmän euroja että saan laadukkaista materiaaleista tehdyn ja mielellään kotimaisesti tuotetun, tai sitten valmistan vaatteen itse. Vaatevaraston huonoimmat vaatteet taas kulkevat navettavaatteina sen jälkeen, kun eivät ”ihmisten ilmoilla” käytettävistä vaatteista enää mene.

 • On hienoa että haluat perehtyä enemmän vaatteiden ekologisuuteen ja eettisyyteen. Toki blogin myötä se on hankalampaa, mutta toisaalta sinulla on mahdollisuus jakaa aihetta isommalle lukijakunnalle. Teen itse töitä vaate alalla ja ekologisuus ja eettisyys ovat asioita jotka tulevat päivittäin vastaan. Netissä on paljon neuvoja miten toimia niin ja sinun muutama vinkkisi olivatkin iso ja tärkeä alku. Isoimpia asioita mitä itse katon vaatteita ostaessani ovat juurikin laatu ja myöskin mistä vaate on tehty. Luomu materiaalit ovat aina parempia luonnolle sekä itsellesi, kun taas petroleum pohjaiset materiaalit kuten polyesteri, nylon ja akryyli ovat aika haitallisia, mikä on sääli kun kaikki urheiluvaatteet on tehty näistä materiaaleista. Koen että kun vaatetta käyttää paljon ja kierrättää kun ei enää ole vaatteelle tarvetta ovat iso alku ekologisempaan ja eettisempään osto käyttäytymiseen :)

 • Pyrin aina ostamaan vaatteita, jotka ovat valmistettu luonnonkuiduista. Olen kiinnittänyt huomiota, että naisten vaatteiden puolelta melkein kaikki materiaalit ovat tekokuituja, MUTTA kun menee katsomaan miesten puolelle niin kas kummaa: 100% puuvillaa!

 • Eija-Katriina

  Et varmasti ole ainut joka pohdiskelee näiden asioiden kanssa. Itse olen koulutukseltani tekstiilitekniikan diplomi-insinööri sekä ympäristötieteiden maisteri. Tämän vuoksi voin sanoa että minulla on suhteellisen hyvä ymmärrys tekstiilialasta, kuiduista, kierrätysmahdollisuuksista, ekologisista vaatteista ja niiden brändäämisestä sekä näiden vaikutuksista ympäristöön. Silti minäkin painin aivan samojen ongelmien kanssa kuin sinäkin.

  Asiat tekstiili puolella ovat yllättävän monimutkaisia, tuotantoketjut pitkiä ja asiat eivät ole todellakaan mustavalkoisia. Esimerkiksi luonnonkuitu ei välttämättä ole ekologisempi vaihtoehto kuin vaikkapa viskoosi tai polyesteri. Miten ekologinen puuvilla on riippuu täysin siitä, että missä puuvilla on kasvanut, paljonko siihen on käytetty torjunta-aineita, paljonko on käytetty keinokastelua, mistä vesi on otettu, onko tehty esim patoja, minne jätevedet ovat menneet, miten puuvillaa on jatkokäsitelty, onko puuvilla plantaasit alueilla jotka kärsivät nälänhädästä jne. Tämä nyt vain esimerkkinä siitä miten ei voi yksinkertaistaa asioita sanomalla esimerkiksi että luonnonkuitu on aina parempi vaihtoehto (mitä näkee ja kuulee todella paljon).

  On kuitenkin tärkeää että kuluttaja on kiinnostunut ja kyselee materiaalien, kuitujen ja tuotannon perään. Ostaa vaatteita mitkä ovat pitkäikäisiä ja tulevat käyttöön eivätkä unohdu kaappiin.. tai sinne varastoon :). Itsekin paljon muuttaneena tiedän kyllä miten vaikeaa etenkin matkustaessa on pitää “paras mahdollinen vaatekaappi” aina mukana. Etenkin kun vaatteiden olisi hyvä olla esteettisestikin kivoja (esim. edustustehtäviin tai valokuviin sopivia), eikä vain mukavia päällä. Jos haluat jutella enemmän tai kysyä tekstiilialasta tarkemmin, niin voin mielelläni vastailla sinulle kysymyksiin parhaan tietämykseni mukaan :) Pääasia kuitenkin on tiedostaa että tekstiiliala ei ole kovin ruusuinen ja “ekomuoti” on hyvin laaja käsitys. On hyvä yrittää oppia tunnistamaan hyvä laatu sekä ymmärtämään mistä vaatteen hinta koostuu.

  • Vilma Peltonen

   Ihan huippu kommentti, kiitos tosi paljon Eija-Katariina, että jaoit tietämystäsi ja ymmärrystäsi, etkä tuominnut tavallista tallaajaa asiassa. Pidän ehdottomasti sut mielessä, jos tulee asiaa kohden ajatuksia tehdä esim. toinen postaus aiheeseen liittyen. :)

 • Tämä aihe on lähellä omaa sydäntäni <3 Olenkin monesti blogissani (myös vanhassa) kirjoittanut aiheesta. Suosittelen ehdottomasti katsomaan Netflixistä The True Cost -dokumentin jollet ole jo katsonut, se kertoo kattavasti vaateteollisuuden epäkohdista niin ympäristön kuin ihmisoikeuksienkin näkökulmasta.

  Itse rakastan vaatteita, pukeutumista ja kaikkea siihen liittyvää, mutta olen vuosi vuodelta yrittänyt parantaa kulutustottumuksiani. Suosin enimmäkseen second handia, enimmäkseen kirppareita, huuto.nettiä ja nettikirppareita. Ekologisia ja eettisiä arvoja vaalivia merkkejä alkaa myös olla ihan kivasti, tosin hinnat ovat tottakai todella paljon korkeampia kuin pikamuotiketjuissa. Mutta laadusta, ekologisuudesta ja siitä, että vaatteen tekijät saavat kunnon korvauksen työstään on valmis myös maksamaan enemmän. En ole itsekään täydellinen malliesimerkki tässä asiassa, mutta minusta jokainen pienikin askel parempaan on tärkeä <3 Et ole tekopyhä ollenkaan ;)

  • Vilma Peltonen

   Ihana kommentti, kiitos paljon Susanna! <3 :) Ja kiitos tuosta dokkarivinkistä! :)

 • Kivoja eettisiä vaateita on vaikea löytää (silloin kun on ”oikea” tarve ostaa uutta, itse pyrin ostamaan vain poisheitetyn/kierrätetyn tilalle) mutta tässä pari omaa lempparia:
  Joogavaatteissa Kanadalainen ”My Inner Fire” joiden legginsit on valmistettu kierrätetyistä muovipulloista. Omistan yhdet heidän legginsit ja pari toppia ja ne on todella mukavia ja kestäviä. Ainoa catch on juuri se saatavuus, omani olen ostanut Lontoosta TriYogasta. Ruotsalainen Under the Same Sun tekee legginssejä myös vanhoista muovipulloista, näitä en omista mutta hypistelin näitä pari viikkoa sitten Tukholmassa ja tuntuivat tosi samanlaisilta kuin My Inner Fire-pöksyt.

  Vejalla on ihania tennareita (ja jonkin verran muita tuotteita), osa myös vegaaneille sopivia, ja omani ovat kestäneet jo noin 10 vuotta… Patagonialla on myös tiukat eettiset standardit (urheilu)vaatteidensa suhteen. Hinnat heillä ovat aika tyyriit mutta tuotteet on tehty kestämään.