Kirjasuositus: Method Putkisto BODY UP

27.01.2017 / ,


*yhteistyössä Gummerus

Olen huomannut, että usein mielikuvat itsestämme ovat tosi tiukassa: jos joskus on ollut jotain, sitä kuvittelee olevansa sitä aina. Mutta asia ei tietenkään näin ole, vaan niin hyvässä kuin pahassa, pää tulee usein ulkoisten muutosten perässä. Itse olen ajatellut, että koska minulla on ollut koko nuoruuteni ajan voimistelijan hyvä ryhti, olisi se sitä aina. Tietokoneella kaiken päivää istuminen on alkanut kuitenkin näkyä asennossani… Näkisittepä (tai onneksi ette), millaisia kuvia minusta on salaa otettu, kun istun selkä lysyssä, hartiat korvissa ja pää etukenoon työntyneenä tietokoneella! Ei kovin imartelevaa – varsinkaan, kun olen itse aina alleviivannut hyvän ryhdin tärkeyttä esimerkiksi ensivaikutelmassa.

Hyvä ryhti tuo ainakin minulle itselleni itsevarmuutta. Kun mietin ihmisiä, jotka kantavat itsensä hyvin, on mielestäni se juuri seikka, mikä lisää ulospäin karismaa, herättää kunnioitusta ja saa vaatteen kuin vaatteen näyttämään hyvältä. Hyvä ryhti on tärkeää tietysti myös tuki- ja liikuntaelimistön terveydelle ja hyvinvoinnille.

Koska ryhtiin panostaminen ja paljon puhutut istumisen haitat, ovat pyörineet mielessäni vähän väliä viimeisen parin vuoden aikana, tuli tämä juuri julkaistu BODY UP –kirja minulle kuin tilauksesta.

”Method Putkisto Body Up on moderni, dynaaminen ja resonoiva ryhtikoulu, joka tarjoaa liikkumisen vapauden läpi elämän.”

Innostuin heti, koska lukeminen ja tieto motivoivat ja muistuttavat minua tärkeistä asioista, mutta teoriaosuuden lisäksi kirja sisältää paljon konkreettisia harjoitteita.

Kirjan kirjoittaja Marja Putkisto on varmasti monille suomalaisille tuttu kehonhallintataitojen uranuurtaja. Itse kuulin Marjan perustamasta Method Putkisto –menetelmästä ensimmäisen kerran kymmenen vuotta sitten, kun minua vanhempi mallikollegani (jonka urheilullista vartaloa muuten aina ihailin) kertoi näytöksien välissä takahuoneessa ohjaavansa myös Method Putkisto -tunteja. Mietin jo silloin, että jos sillä saa noin litteän vatsan ja upean ryhdin, pitäisi varmaan kokeilla.

Nykyään Marja Putkisto asuu Lontoossa ja Method Putkistosta on tullut kansainvälisesti tunnustettu kehonhallintamenetelmä. BODY UP –ohjelma on Marjan menetelmän uusin muoto ja sen tavoitteena on listattu seuraavia asioita:
antaa liikkumisen vapaus koko elämän ajaksi
♥ kohottaa ryhtiä ja koko olemusta
♥ virkistää ja vähentää stressiä
♥ notkistaa ja vahvistaa selkää
♥ ennaltaehkäistä ikääntymisen oireitaOlen oppinut kirjasta paljon, muun muassa sen, että 30 ikävuoden jälkeen meidän jokaisen tasapaino ja ketteryys alkavat heikentyä (huomattavasti nopeammin kuin lihasmassa) ja tuttu testi ”silmät kiinni ja jalasta kiinni nyt” testaa oikeasti hyvän ryhdin pohjalla olevaa tasapainokykyä. Itse testasin heti, kauanko pysyn… (ensimmäisellä kerralla ehkä kaksi sekuntia, toisella lähelle minuutin). Pelkästään jo tämä harjoitus vahvistaa tukijalan nilkkaa tehokkaasti.

Kirjaa lukiessa mieleeni tuli kuva korttitalosta, joka lähtee kokonaan luhistumaan, kun yksi tukipilari on väärässä asennossa. Myös kropassa kaikki vaikuttaa kaikkeen. Huonon ryhdin seurauksena koko keho linjautuu väärin ja kun liikeradat toistuvat liian kuormitettuina, syntyy ongelmia kaikilla tasoilla: lymfakierron heikentymistä, ruuansulatuksen huononemiseen ja lihaskireyksiin yms… Olen kärsinyt viimeisen reilun puoli vuotta tosi paljon silmien väsymisestä ja olen ihmetellyt, mistä se tarkalleen johtuu. Kirja antoi minulle ehkä tähänkin vastauksen. Työskentelen tietokoneella useita tunteja päivässä, jolloin pää kallistuu kulmaan, jossa verenkierto heikkenee ja sitä kautta silmät väsyvät. Puhumattakaan niska- ja hartiajumeista.

Kirjassa on mielestäni hyvä rytmi ja kokonaisuus on onnistuttu tekemään mielenkiintoiseksi ja yllättävän koukuttavaksikin. Oikeastaan BODY UP on paljon enemmän kuin oppi kehonhuolto- ja kehonhallintataidoista. Kirjasta saa inspiraatiota yleisesti elämän eri alueisiin ja siihen, miten saada elämään lisää energiaa, virkeyttä ja rohkeutta päättää itse oman elämän kulusta. Kirja saa ajattelemaan, että voisiko hyvä ryhti ja oikea kropan asento ollakin selluliittiin tehokkain apu ja sitä, miten ryhti tavallaan on osa käytöstapoja – miten ryhti vaikuttaa kehonkieleen ja sitä kautta vuorovaikutukseen.

Kirjan alussa on kerrottu Marjan oma tarina ja se, mistä kaikki lähti. Se laittoi minut miettimään sitä, kuinka paljon meitä rajoittaa muiden uskomukset… Kuka tahansa voi oppia liikkumaan kauniisti, istumaan ylväästi ja ennen kaikkea tuntemaan oman kehonsa, sen liikekielen ja raamit. Oman kehon tuntemus on ollut yksi merkittävimmistä tekijöistä itselläni siihen, että olen oppinut myös hyväksymään ja rakastamaan vartaloani. Sitä voi (ja kannattaa) huoltaa ja kehittää – mutta tuloksia tulee huomattavasti paremmin ja pitkäkestoisemmin, kun sen tekee lempeästi ja positiivisin mielin.

Tästä tammikuusta on muodostunut blogissani oikein kehonhallinnan teemakuukausi, mutta niinhän se menee, että tekstit heijastelevat omia kiinnostuksen kohteitani. Juuri nyt liikkumisessa minua kiinnostaa liikkeen estetiikka, kehontuntemus ja rääkkitreenin sijaan harjoitukset, jossa mieli, ajatus ja hengitys ovat oleellisena osana mukana. Tämän kirjan jälkeen taas astetta enemmän. :)

Jos kirja kiinnostaa, blogini lukijana saat tästä vasta ilmestyneestä kirjasta -10% alennuksen tilaamalla kirjan TÄÄLTÄ. ♥

Tallenna

Tallenna

Leave a comment

6 kommenttia

 • Päivi

  Läppärillä kun tekee, niin mun mielestä näppäimistön ja näytön suhde on väärä, näyttö on liian alhaalla ja sitä helposti kumartuu katsomaan. Jos sulla on mahdollisuutta kokeilla ulkoista näyttöä läppärillä työskennellessä, niin se voisi auttaa, kun näytön saa haluamalleen korkeudelle. Itsellä näytön nostaminen auttoi edes vähän parempaan työskentelyasentoon koneella. Terveisin ”kroppa jengoilla istuva toimistotyöläinen” :)

  • Vilma Peltonen

   Toi on kyllä tosi hyvä pointti, tätä pitää harkita vakavasti! Meillä Italiassa on kyllä näyttö, mutta pääosin poikaystäväni käyttää sitä. Itse jotenkin olen jumittunut läppäriin, kun se kulkee niin kätevästi mukana, mutta voisin kyllä alkaa hyödyntää myös ulkoista näyttöä enemmän.. Siinä tosiaan asento on niin paljon parempi! Kiitos Päivi kommentista. :)

 • No nyt vaikuttaa mielenkiintoisleta kirjalta! Mulla kun ei ryhti ole koskaan ollut parhaasta päästä.. Täytyy varmaankin käyttää tuo alennus hyväksi, kiitos! :)

  • Vilma Peltonen

   Kiitos Anna, kiva jos aihe kolahti ja löydät kirjasta iloa ja apua. :) Kiitos, kun jätit kommentin! <3 :)

 • Tiinatuulia

  Jes, ihan nappi aihe ja ajankohta: itse kävin viikko sitten pt:n kanssa treenamassa ja totesimme että istumatyö on napannut olkapäihin ja ryhtiin, vaikka siihen pyrin kiinnittämäänkin aina huomiota. Nyt on taas uutta puhtia saada olkapäiden ryhtiliike kuntoon ja treenata muutenkin ylävartalon voimaa kohti ensimmäisiä leuanvetoja ikinä :)

  • Vilma Peltonen

   Kuulostaa hyvälle, tsemppiä matkaan!! :) Ja kiitos kun kommentoit! <3