Kiire – 10 x Näin saan lisää aikaa

Stressi, kiire ja ajanhallinta. Kolme teemaa, joita olen elämässäni miettinyt aika paljon. Olen aina ollut mestari saamaan päiväni totaalisen täyteen. Muistan kun blogini alkuaikoina yksi yleisimpiä kysymyksiä oli, miten teen ja ehdin kaiken: viikoittaiset mallin työt, täyspäiväisen yliopisto-opiskelun, blogin aktiivisen pitämisen ja lähes päivittäiset treenit. Nykyään homma ei ulospäin toki enää näytä vastaavalta, mutta se ei ole koko totuus. Työtahti sen kuin on kiihtynyt, mutta samaan aikaan olen oppinut myös hidastamaan. Kirjoitin tästä postauksen: Hitaampi elämä – 10 keinoani.

Tässä postauksessa lähestyn asiaa enemmän niin, miten saada aikaan paljon mahdollisimman vähässä ajassa. Nimittäin vaikka ajoittain saatan kokea olevani vähän uupunut ja stressaantunut –on homma pääsääntöisesti kasassa. Saan hoidettua velvollisuuteni ja deadlineni, mutta sen lisäksi jahdattua unelmiani ja pidettyä hyvinvoinnistani huolta. Koen, että viimeisestä 400 päivästä ainakin 395 päivää ovat olleet sellaisia päiviä, jolloin olen saanut paljon aikaan. Silti tämän viimeisen reilun vuoden aikana, en ole enää kärsinyt unettomuudesta juuri ollenkaan ja olen oppinut myös rentoutumaan ja nollaamaan paremmin. Jokaisella on ne omat jutut elämässä, omanlainen palapeli päivissä koottavana. Tehokkuus ei ole mikään itseisarvo, mutta tässä kuitenkin omia keinojani säästää aikaa asioihin, MITÄ OIKEASTI HALUAN. :)

1. Priorisoi, luovu ja opettele sanomaan ei. Kun meille tulee uusia asioita elämäämme, kuten uusi harrastus, työtehtävä, vastuualue tai muuta sellaista, yritämme usein lisätä tämän kaiken päälle. Mutta meillä on 24 tuntia vuorokaudessa ja valitettavasti ne ovat yleensä kaikilla jo käytössä. Jos tulee jotain uutta, jostain pitää luopua. Minulle tuli niin paljon töitä, että oli yksinkertaisesti pakko luopua opiskelusta. Toinen esimerkki: Kun muutama vuosi sitten töiden ohella matkustin koko vuoden maasta toiseen ilman minkäänlaista pysyvyyttä, olisi ollut raskasta tuntea syyllisyyttä jatkuvasti siitä, että treenasin hyvin epäsäännöllisesti. Kaikkea ei ehdi, vaikka haluaisi. Kiire on tavallaan aina oma valinta. Me itse päätämme, miten ja mihin aikamme käytämme. Itse jaksan touhuta aamusta iltaan, viikonpäivästä riippumatta, koska teen pääsääntöisesti asioita, joita haluan ja joista tykkään.

2. On yhdenlainen toetutunut unelmani, että päivittäistä elämääni eivät hallitse tietyt ulkoapäin tulevat aikataulut ja paikat. Mutta suosittelen lämpimästi kaikille vähäänkään vastaavassa tilanteessa oleville, että elämän aikatauluttaa jossain määrin itse. Valitse esimerkiksi tietyt treenitunnit viikosta, herää aina samaan aikaan, pidä lounastauko tuttuun aikaan jne.. Rutiinit ja rytmit ovat avaimia kehon hyvinvoinnille ja ne säästävät energiaa päivittäiseltä säätämiseltä, valintojen teolta ja pähkäilyltä.

3.Kannattaa miettiä, katsotko televisiota ja Netflixiä – ja kuinka paljon?  Itse en katsonut 2014-2015 vuosina yhtään kokonaista tv-sarjan jaksoa vuoteen ja vain muutamia elokuvia. Priorisoin silloin ajan muuhun, enkä koe, että olisin tuolloin luopunut mistään. Nykyään katson keskimäärin pari tuntia viikossa leffaa tai sarjaa ja se on mukavaa aivojen nollausta. Monet ovat kuitenkin koukussa useisiin sarjoihin ja katsovat televisiota joka päivä, tunteja. Jos televisio on oikeasti tärkeä rentoutumisväline ja ajanviettotapa, mikäs siinä! Mutta jos haluat saada enemmän aikaiseksi, kannattaa muistaa, että sarjojen katsominen on rentouttavaa ehkä sillä hetkellä, mutta jos se lykkää muita asioita, tuottaa se stressiä pitkällä tähtäimellä. Päämäärättömään kanavaselailuun voi hukata huomattavasti aikaa ja muutenkin mielestäni television katselu on aika passiivista toimintaa, eikä välttämättä ole edes se paras väline palautumiseen.

4. Mieti myös ihmissuhteitasi. Yritä valita ympärillesi mahdollisimman paljon niitä ihmisiä, kenen kanssa oikeasti haluat olla. Anna aikaasi rakkaillesi ja vaali hyviä suhteita niihin kestä aidosti pidät. Kaikkien kanssa ei ehdi olla koko ajan yhteydessä ja mielestäni siitä ei pitäisi tuntea syyllisyyttä tai syyllistää toisia. Tietenkään minkään ihmissuhde ei kuki kastelematta, eikä ihmissuhteita pidä pitää itsestäänselvyytenä. Päinvastoin. Ihmissuhteet ovat elämässämme erittäin oleellinen osa, tarkoitan vain, että koska aika on rajallista, priorisoi tässäkin. Mieti myös, voisitko tehdä asioita yhdessä ystävän kanssa, jotka muuten tekisit yksin? Paljon hauskempaakin! Itse säästän aina valtavasti aikaa siinä, että yhden ystävän kanssa valokuvaillaan, toisen kanssa urheillaan, kolmannen kanssa kokkaillaan, neljännen kanssa tehdään kauneushoitoja jne… Kahvilla istuminenkin on toki mukavaa, mutta kuulumiset voi vaihtaa ja parantaa maailmaa samalla, kun tekee jotain muuta hyödyllistä.

5. Sosiaalinen media on useille meistä valtava aika syöppö. Samoin kuin keskeytykset. Itse yritän hoitaa yhden asian valmiiksi ja vasta sitten hoitaa kerralla esimerkiksi kommentit, mailit, facebookin selailun jne.. Toki sääntö ”sen, minkä voit tehdä minuutissa, tee se heti”, säästää tietyllä tapaa aikaa, koska esimerkiksi mailin joutuu lukea kahdesti, jos siihen ei vastaa heti luettua. Mutta minulla toimii parhaiten se, että keskityn tiettyyn askareeseen muutaman tunnin ilman keskeytyksiä ja sitten vasta pidän tauon, avaan puhelimeni ja katson kerralla sen ajan viestit yms..

6. Hyödynnä julkiset, jonot ja odottamiset esimerkiksi lukemiseen. Itse teen tätä aina ja koen, että silloin nämä päivän ”hukkatunnit” ovat toivottuja. Kuuntelen äänikirjoja puhelimesta, pidän taskukokoista kirjaa mukana, kirjoitan muistioon ajatuksia tulevia postauksiani tai tekstejäni varten, kirjoitan kalenteriani tai vastaan viesteihin. Teen jotain. Huomaan, että 10-20 minuutin bussimatkan minun kannattaa käyttää johonkin, jossa pääsen ns. suoraan asiaan. Ajattelu ja pelkkä oleminenkin ovat järkevää, mutta saan ne tehtyä paremmin toisenlaisessa ympäristössä ja ajassa.

7. Hoida puhelut kävelyllä. Jos puhuisin kaikki puheluni istualtani, liikkuisin vähemmän. Pyrin puhumaan kaikki pidemmät puhelut lenkkipolulla ja näin olen tehnyt jo pitkään.

8. Osta palveluja. Siivooja, aamiainen lempikahvilassa ja lounaan kotiin kuljetus ovat asioita mihin mielelläni satsaan / satsaisin. Aika on rahaa. Jos johonkin siis rahani laitan mieluiten, niin siihen, että saan lisää aikaa ja vähemmän stressiä. Taksit, kampaajat, kirjanpitäjä jne… pelastavat oikeilla hetkillä kiireestä ja ylimääräisestä paineesta.

9. Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. Tämä pätee esimerkiksi omassa arjessani siinä, että varsinkin täällä Italiassa ostamme yleensä kerran tai kaksi kertaa viikossa, koko viikon ruokaostokset. Säästää aikaa verrattuna tapaani Helsingissä käydä suurin piirtein joka päivä Alepassa. Kannattaa myös suosia ruokia, joiden säilyvyys on hyvä ja tehdä ison satsin kerralla, jotta seuraavina päivinä pääsee vähemmällä. Pyrin myös eliminoimaan turhaa edestakaisin menoa, hoitamalla monta asiaa samalla kerralla. Esimerkiksi sen sijaan, että kuvausten jälkeen kävisin hakemassa salikamat, otan salikamat jo aamulla mukaan. Rytmitän yleensä myös juoksevat asiat kuten postin, apteekin yms. samalle päivälle.

10. Laatu korvaa määrän. Treenaan intensiivisemmin, mutta lyhyemmän aikaa. Nukun päiväunet, meditoin tai joogaan, jotta rauhoittuisin totaalisesti. Laadukkaan levon jälkeen olen taas virkeämpi ja skarpimpi kuin lepäämättä ollenkaan – tai lepäämällä vähän sinne päin. Vältän torkuttamista, koska lyhyempi laadukas uni on minulle parempi kuin pidempi aika sängyssä puoliunessa loikoillen. Pesen hiukset kaksi kertaa viikossa, mutta föönaan/annan kuivua ne rauhassa, jotta hiukset pysyvät hyvinä useamman päivän. Jos menen märillä hiuksilla nukkumaan, joudun pestä ne heti seuraavana päivänä uudestaan. Mitä vähemmän tavaraa, sitä vähemmän aikaa menee siivoamiseen ja mitä vähemmän vaatteita, sitä vähemmän aikaa menee vaatteiden valitsemiseen. Jne. :)

Mistä sinä voisit luopua tällä viikolla, saadaksesi lisää aikaa sinulle tärkeään asiaan?!


10 tips on how I make time for thigs that I want to do most:
1. We all have 24 hours and those are usually already full. If something new comes into your life, you have to give up on something else – don’t try and add it on top of all the other things. So learn to say no and to prioritize.
2. Even if I can decide my own schedule, I prefer some rythm and routines. I warmly recommed regularity, because it’s more healthy for your body and it saves time from planning and choosing things over again and again.
3. Tv and Netflix can take a lot of time. I never watch a lot of series etc.
4. Be with people who you truly like and think if you could do things together like training, cooking, manicure… etc. Something that you both would do separately also but what can be more fun together and is more productive than just having a coffee together.
5. Social media and all interruptions take up unnecessary time. Do one thing ready at a time and focus on your work  for 1-2 hours without interrupting to watch social media, messages etc. in between.
6. Use time well while you are travelling or waiting.
For example I always have a book with me, at least on my phone. Also audio books are good.

7. Speak long phone calls during your walks outdoors. Without that I would have been so much less active during last years. 5 km walking and you don’t even notice doing some sport.
8. Pay for service. Time is money and I will gladly pay for lunch in a restaurant, taxis now and then, bookkeeper, hairdresser even cleaner.
9. Well planned is half done. I try to do my grocery shopping once or twice a week, I use online stores, I take my gym clothes with me in the morning so that  I don’t have to pic them up later and by making a large amount of food at one time, I save time for next days etc…
10. Quality over quantity. I train shorter but more intensively. The fewer things you have the quicker cleaning is. Yoga, meditation and naps  boost my energy levels and make me more productive than just trying to continue things while tired. etc. :)

Photos/ Alexa Dagmar (edit by me)

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Leave a comment

13 kommenttia

 • Heli

  Tää postaus tuli lähes tilauksesta! Mulla on tulossa tosi rankka ja pitkä koulujakso verraten aikasempiin, joten ensimmäisenä siitä kuullessa mun mieleen ponnahti ajatus, että miten ihmeessä tuun taas ehtiin tekeen kaiken muun tärkeen. Kaiken lisäks mä vielä ylibuukkaajana olin lisäämässä yhden aktiviteetin lisää viikottaiselle to do -listalle, kunnes mun poikaystävä huomautti, että kannattaa ehkä keskittyä tällä kertaa ainoastaan näihin velvollisuuksiin ja harrastuksiin, mitä mulla jo nyt on, jotta saan ne suoritettua just niin hyvin, kun pystyn eikä kaikki energia menis uuden opetteluun. Tän koulujakson jälkeen meinaa on taas rutkasti aikaa raivata niille uusillekin jutuille. :) Omien resurssien tiedostamista kiireen ja paineen keskellä ei voi koskaan painottaa liikaa!

  Kiitos muuten taas kerran ihan huikeesta postauksesta ja ihanaa viikkoa! ♥

  • Vilma Peltonen

   Kiitos paljon Heli ihanasta kommentista. :) Totta tuo, että omat resurssit kannataa tunnistaa. Helposti sitä haalii vain itselleen tekemistä ja ohjelmaa, miettimättä realistisesti ehtiikö oikeasti ja mitä siitä seuraa, jos joutuu juosta pitkään pää kolmantena jalkana. Varsinkin silloin, kun kyse on jostain tosi kivasta, on vaikea olla menemättä tai sanoa ei, vaikka tietää että se kyseinen asia tuo myös lisästressiä. Itselläni tässä oli oppimista… ;) Ihanaa viikkoa sullekin ja tsemppiä koulujaksoon! <3

 • A

  Oi tää oli hyvä teksti! Oon itse ihan toivoton haahuilija ja yritän nyt etsiä vähän rytmiä elämään! Tästä tuli iso inspiraatiobuusti! :D

 • Hyvä postaus ja itse juurikin kamppailen aiheen kanssa. Tekemist on liikaa ja aika todella kortilla!

  Vilma, mua on oikeesti alkanut hieman kiinnostanaan yoga ja meditaatio. Kroppa on tosi jumissa ja ajatuksia sata ja miljoona päässä. Mulla on sellanen fiilis, että ois aika rauhoittua. Ootkohan postannut siitä miten aloittaa yoga/meditaatio? Ja sillai hitain ja rauhallisin askelin . Itse en montaa minuuttia pysty paikoillani olemaan, joten tunnin ja jopa puolen mittainen aika kuulostaa hirmuisen pitkältä ja siksi varmasti jäänytkin tekemättä! Eli mistä kannattaa aloittaa? 5 minuuttia päivässä näin alkuun? Mitä muuveja? :)

  • Net

   Hei, pakko kommentoida tähän että aloitin itse käyttämään Headspace nimistä applikaatiota noin vajaa kuukausi sitten ja olen todella tykästynyt meditaatioon. Teen harjoituksen joka aamu kun herään ja viimeisenä asiana illalla juuri ennen kuin nukahdan. Kolmen ensimmäisen tason harjoitukset ovat pituudeltaan 10 minuuttia, eli juuri sopiva aloittelijalle. Se on maksullinen sovellus, mutta sitä voi kokeilla maksutta kymmenen päivän kokeilujakson. Suosittelen todella testaamaan! :)

  • Vilma Peltonen

   Kiitos paljon kun kommentoit ja pahoitteluni, että vastaan vasta nyt. Ihana jos nämä aiheet ovat alkaneet kiinnostaa. Mulla tulossa itseasiassa ensi viikolla vähän aiheeseen liittyen postaus, mutta kannattaa lukea myös katsoa nämä aikaisemmat postaukseni:
   http://vilmap.com/2016/10/31/muutama-helppo-meditaatiovinkki/
   http://vilmap.com/2016/08/09/vinkkeja-joogan-aloittamiseen/
   Mukavaa sunnuntaita!<3

 • Tiia

  Olipa hyviä vinkkejä mutta tuohon kohdan 6 ”hukkatunteihin” on pakko kommentoida, että itse vierastan ajatusta, että päivän ihan jokaisen minuutin tulisi olla jollain tavoin tehokasta tai hyödyllistä. Minä taas en tarkoituksella tee työmatkoilla mitään vaan käytän nämä usein päivän ainoat tietokone/puhelin/telkkari-vapaat hetket siihen, että fiiliksen mukaan joko esimerkiksi järjestelen päivää mielessäni töihin mennessä, muuten järjestelen ajatuksiani tai en ajattele oikeastaan mitään. Mulle nämä hetket päivässä on tosi tärkeitä.

  • Vilma Peltonen

   Totta hyvä pointti tuokin! Mutta en tarkoittanut että jokainen tunti tai minuutti pitäisi olla hyödyllistä. :) Itse tykkään vain rentoutua/ olla tekemättä mitään muissa tunnelmissa, jotenkin esim. täydessä metrossa seisominen tai jonottaminen lentokoneeseen ei ole minulle muuten kuin pakollinen paha, ellen sitä aikaa vaikka lue kirjaa puhelimelta. :)<3

 • katja

  Kiitos ihanasta postauksesta! <3