Paras gluteeniton pasta

16.11.2016 /
pasta planti_1-copy pasta_2

Pasta ei ole ikinä kuulunut keittiööni. Ennen poikaystäväni tapaamista en edes osannut suunnilleen keittää pastaa. Olin tainnut pari kertaa tehdä kuuluisaa avokadopastaa, mutta muuten en ollut pastafani. Makaronilaatikot ja spagetit eivät olleet koskaan kuuluneet suosikkeihini ja täällä Italiassakin valitsin ravintolassa aina ensimmäiseksi pääruuaksi eli primo:ksi risoton, en pastaa.

Tänä kesänä ja syksynä tapahtui jostain syystä muutos. Olen alkanut tykätä pastasta. Olen viimeisen kuukauden aikana tehnyt pastaa useammin kuin edellisen kolmen vuoden aikana yhteensä. Eihän se ravintoarvoiltaan mitään huippua ole, mutta yllättävän hyviäkin vaihtoehtoja löytyy. Sitä paitsi pikaruuaksi pastasta saa kyllä aika terveellisen, jos kastike on ravintoarvoiltaan hyvä ja oma suhde lautasella on aina epäitalialainen (hukutan pastani kastikkeeseen). ;)

Olen löytänyt monta tosi hyvää gluteenitonta pastaa ja tämä on ehkä isoin syy yhtäkkiseen pastarakkauteeni: vatsa ei turpoakaan ja pasta on helpompi sekä nopeampi valmistaa kuin esimerkiksi kvinoa. Myös lihaton ruokavalio on vaikuttanut asiaan, sillä jostain sitä energiaa on saatava.

Suosikkini on ehdottomasti Palmuston kikhernepasta. Katsoin juuri, että kyseisen merkin kikhernepastat valittiin myös Ruohonjuuren parhaaksi ruokatuotteeksi vuonna 2016. Niin hyvää!! Täältä Italiasta tätä suomalaisen pienyrityksen valmistamaa pastaa ei tietenkään löydy, joten täällä suosin joko tattari- tai kvinoapastaa tai Rummon riisi-maissipastaa. Nata kirjoitti postauksen näistä italialaisista Rummon pastoista täällä.

Kuvien tomaattisen tonnikalapastakastikkeen ohjeen löydät instagrammistani @vilmape. Kyseistä ohjetta olen varioinut usein. Kalamataoliivien tilalle sopii hyvin myös kaprikset ja tonnikalan tilalle voi laittaa esimerkiksi uunissa paahdettua munakoisoa. :)

VP2

 

Tallenna

Tallenna

Leave a comment

8 kommenttia

 • Kikhernepasta on ihan mielettömän hyvää! Sitä voi varioida vaikka kuinka, mutta taipuu oliiviöljyn ja ruususuolan kanssa erittäin nopeaksi illalliseksi ihan sellaisenaan. :)

  • Vilma Peltonen

   Kiitos Erica kun kommentoit, kiva kuulla, että muutkin ovat löytäneet kikhernepastan! <3 :)

 • Sara

  Jos tykkäät pestosta ja avokadosta, niin sun täytyy koittaa tätä ihan parasta reseptiä: https://deliciouslyella.com/cashew-pesto-pasta/ ! Niin herkullista, mun lempparipasta ja voittaa mennen tullen sen perinteisen avokadopastan :P
  Ja täällä Ruotsissa on myynnissä punaisista linsseistä tehtyä, ekologista makaronia. Ihan parasta!

  • Vilma Peltonen

   Ooo kuulostaa hyvältä! Menee ehdottomasti kokeiluun, kaikki kokeilemani Ellan reseptit on ollut ihania!! <3 Kiitos vinkistä! :) Ja toin linsseistä tehty makaroni kuulostaa hyvältä!

 • Vibeke

  You have such an inspiring blog, I hope you will start up with English translation again :)

  • Vilma Peltonen

   Thanks a lot Vibeke! <3 Really nice to hear... I will think about that! ;) x

 • Maria

  Hei, nyt säkin kerrankin vaikutat ihan tavalliselta ihmiseltä, jolla on nälkä. :) mut mitä mieltä oot tonnikalasta, onko siinä myrkkyjä kuinka? Entäs ajateletko ruuan eettistä alkuperää, orjatyövoiman käyttöä, riistoa yms.? Yleensä kai suosit luomua, eroaako sen eettisyys työvoiman käytön suhteen? Tonnikalan hankintaan liittyy kai kaikenlaista vääryyttä..:(

  • Vilma Peltonen

   Kiitos Maria kommentista! Mietin kyllä ruuan eettistä alkuperää ja suosin tosiaan mahdollisimman paljon luomua, reilun kaupan tuotteita ja/tai lähiruokaa. Lopetin vuosi sitten lihan syönnin kokonaan pitkälti eettisistä ja ekologisista syistä. Tonnikalassakin pyrin valitsemaan aina mahdollisimman hyvän version (MSC-sertifioidut ovat vastuullisesti pyydettyjä). En koskaan osta niitä edullisimpia tölkkejä.

   Mitä tonnikalan myrkkyihin tulee, niin olen lukenut, että purkkitonnikala ei sisällä niin paljoa elohopeaa kuin tuore tonnikala, koska ne tehdään pienemmistä tonnikaloista, joihin ei kerry niin paljon elohopeaa..? En ole kyllä yhtään asiantuntia tässä, mutta ylipäätään kaloissa pyrin monipuolisuuteen ja vaihtelemaan lajikkeita. Jos kerran viikossa syön tonnikalapurkin, siitä tuskin on terveydellisesti haittaa… :) Toki purkeista jonkun verran varmasti liukenee tinaa yms.. ja siksi en koskaan syö tölkkiruokaa, jonka purkissa on kolhuja. Mutta tässäkin pätee, kohtuus kaikessa. Syön harvoin eläinperäisiä tuotteita ja parhaani mukaan yritän ajatella ruuan alkuperää/terveellisyyttä, mutta kaikesta ei kannata ja voi ottaa huonoa omaatuntoa… :)