Q&A 1/ Työ ja Vapaa-aika

26.01.2016 / ,
_MG_1364

Vau mikä määrä teiltä tuli kysymyksiä, kiitos! Jaoin vastaukset muutamaan eri postaukseen. Tänään vuorossa työtä ja vapaa-aikaa koskevat kysymykset. Kuvat ovat viime kesänä Gardajärveltä. :)

Missä maissa haluaisit vielä käydä?
Ehdottomasti ainakin Australiassa, Uudessa-Seelannissa, Islannissa, Kroatiassa ja Japanissa. Uudestaan haluaisin Amerikkaan, Thaimaahan, Ranskaan, Italiaan ja Etelä-Afrikkaan.

Blogisi kuvat ovat todella ihania! Siksi kyselisin, mitä kuvanmuokkausohjelmaa käytät niihin ja millaisia asioita kuvista yleensä muokkaat? :)
Kiitos paljon. :) Käytän Adobe Photoshop CC 2015 ohjelmaa. Kuvaan kuvat raw-kuvina ja suurimmaksi osaksi teen värisäädöt kuviin kehitysvaiheessa. Avaan useamman samassa tilanteessa otetun kuvan yhtä aikaa ja muokkaan muun muassa niiden valoisuutta, kontrastia, saturaatiota, valkotasapainoa ja terävyyttä. Usein myös kirkastan, muutan tai korostan jotain tiettyä sävyä. Jos taivas palaa puhki kaivan sen esiin ja jos taas joku kohta jää liikaa varjoon, vaalennan sitä.

Se, mitä teen kuville, vaihtelee vähän ajan mukaan. Puoli vuotta sitten tyylini oli aika erilainen kuin nyt: otin varjoisuutta ja selkeyttä kuvasta pois, tykkäsin pehmeistä kuvista (nämä postauksen kuvat käsitelty silloin). Blogin alkuaikoina tykkäsin taas sävyttää kuvia lämpöisemmäksi, mutta viedä mustaa sinisemmäksi. Suurin osa kuvankäsittelyäni on värisäätöjä, mutta teen myös välillä hienosäätöä, kuten poistan taustasta roskan, lähikuvista näpyn, lautaselta tahran tms.. Aina myös katson, että horisontti on suorassa ja rajaus kunnossa.

Onko sinulla ollut muita haaveammatteja? :)
No olen toki miettinyt elämäni aikana useampaakin ammattia (opettaja, graafikko, ad, teollinen muotoilija, kirjailija, kampaaja, lääkäri,  joogaopettaja, life coach, ravintoneuvoja jne.)..  Mutta ne kaikki alat ja työnkuvat, joista olen todella haaveillut ovat ainakin osittain toteutuneet nykyisessä työssäni (mallin työ, valokuvaus, toimittajan työ, bloggaus, markkinointi, yrittäjyys, hyvinvointi ala..). Olen tästä hyvin kiitollinen.  :)

_MG_1425

Kerroit yhtenä tämän vuoden tavoitteistasi olevan työn ja vapaa-ajan 100% erottaminen toisistaan. Millaisia konkreettisia suunnitelmia/vinkkejä sinulla on tämän asian suhteen?
Olen ruvennut suunnittelemaan paremmin. Kirjoitan iltaisin seuraavalle päivälle suunnitelman ja jo pelkästään tämä on auttanut tekemään asiat tehokkaammin ja paremmassa aikataulussa. Ennen, jos en iltaisin lukenut, olin usein tietokoneella (työasiat mielessä). Nyt olen katsonut välillä Netflixistä tai iTunesista poikaystäväni kanssa sarjoja ja olen myös meditoinut/joogannut useammin iltaisin.

Kuten blogistani huomaa, en myöskään postaa enää joka päivä (saati kahta kertaa päivässä). Ennen kun minulla oli vapaa-aikaa valmistelin aina varastoon postauksia. En halunnut, että muut työ projektit, matkat tai muut jutut näkyisivät blogissa postaustahdin tai laadun muutoksena. Nyt olen yksinkertaisesti opetellut priorisoimaan ja kuvannut vähemmän varastoon, ollut itselleni armollisempi kommentteihin ja maileihin vastaamisessa, postannut harvemmin jne.. Olen yrittänyt oikeasti ottaa aikaa myös irti töistä, koska yrittäjänähän sitä saa töihin uppoamaan loputtaman määrän aikaa. :)

Mielenkiintoisin kirja, joka opetti sinua elämästä ja ihmisistä?
Dale Carnegie: Miten saan ystäviä, menestystä, vaikutusvaltaa.

Mitä haluaisit oppia?
Mahdollisimman paljon kaikkea läpi elämän.. Lähitulevaisuudessa mm. seisomaan käsillä 30 sekuntia, käyttämään monipuolisemmin studiovaloja, hillitsemään tunteitani stressaantuneena/kun tapahtuu nopeita muutoksia, kirjoittamaan englantia sujuvammin, puhumaan Italiaa, tekemään yhä parempaa vegaaniruokaa, hengittämään syvemmin joogatessa…

_MG_1441 kopio

Mitä blogeja luet itse?
Seuraan bloglovinissa useita kymmeniä blogeja, mutta yleensä ehdin katsoa vain otsikot ja aloituskuvat – näin pysyn vähän kärryillä, mistä puhutaan. Minulla ei ole siis yhtään blogia, jota seuraisin päivittäin. Sen sijaan, että lukisin uskollisesti kaikki postaukset läpi, luen enemmän postauksia aiheiden mukaan eri blogeista. Tämä ei johdu siitä, ettei olisi hyviä blogeja, vaan päinvastoin – niitä on niin paljon ja aika ei riitä kaikkeen. Jotta nyt mainitsisin kuitenkin jotain, niin sanon uusimmat suosikkini molemmista ”kotimaistani”: suomalainen Heartbeats by Petra ja englantilainen Deliciously Ella

Luetko jotain aikakauslehtiä tms. säännöllisesti? Mitä?
Kun asuin Suomessa, luin ihan hirveästi aikakauslehtiä… suunnilleen kaikki mitä lehtihyllystä löytyi vähintään selailin kirjastossa tai kahvilassa läpi. Nyt en lue mitään säännöllisesti, mutta Englannissa ostan usein Woman´s Health lehden ja Suomessa käydessäni Sportin, Fitin, Glorian, Ellen, Trendin, K&T:n ja Me Naiset.

Millainen on tavallinen päiväsi?
Vaihtelee paljon ajan ja paikan mukaan. Tällä hetkellä kutakuinkin tällainen:

7.30 herätys, aamupala yhdessä poikaystäväni kanssa, vähän töitä
8.30-10.00 treeni
10.00-11.00 suihku, laittautuminen, välipala (reseptin kuvaus?), kodin järjestelyä
11.00-13.30 kahvilassa töitä
13.30 lounas kotona
14.00-19.00 töitä
19.30 illallinen, töiden viimeistelyä/ skypettelyä Suomeen
21.00 Rentouttavaa joogaa
22.00 Lukemista, sarjan katselua tms.
23.30 nukkumaan

_MG_1345

Miltä elämä tuntuu ilman opiskelua, ja oletko ajatellut palaavasi vielä koulun penkille?
Hyvältä ja vapaammalta, mutta tietyllä tapaa myös vastuullisemmalta (kannan yrittäjänä omasta tekemisestäni, taloudestani ja tulevaisuudestani jotenkin erilailla vastuuta). Rakastan kuitenkin tätä mitä teen, enkä vaihtaisi töitä enää kouluun. Joskus luentoja kaipaan tai jopa kokeita/tenttejä, mutta opiskelussa parasta on mielestäni uuden oppiminen. Jatkuva uuden oppiminen on minulle hyvin tärkeää, mutta sitä voi tehdä itsenäisestikin. Tälläkin viikolla olen lukenut esimerkiksi viittä eri tieto-/ self help kirjaa eri aiheista ja oppinut uutta sitä kautta… En siis usko, että palaan enää yliopistoon, mutta ei sitä koskaan tiedä. :)

Itse olen täysin internet-ajan self-made -työnkuvan puolella – on mahtavaa, että harrastuksestaan voi tehdä työn, jos vain riittää motivaatiota. Olen itse joskus yrittänyt pitää blogia, mutta tajusin olevani yksinkertaisesti liian laiska sen vaatimalle työmäärälle! Miten epäkonventionaaliseen uravalintaasi yleisesti ottaen asennoidutaan? Miten kerroit poikaystävällesi bloggaamisestasi ja miten hän suhtautui siihen?
Tosi positiivisesti ollaan suhtauduttu, vaikka tuntuukin, ettei kaikki eivät ihan ymmärrä mitä bloggaaminen työksi tarkoittaa ja mitä kaikkea se vaatii. Tämä on tietysti ymmärrettävää ja normaalia. :) Alkuun toki oli myös myös enemmän epäilyä ja ihmettelyä, mutta minua ei juurikaan muiden mielipiteet ole tässä kiinnostanut, koska oma visioni on ollut alusta asti hyvin selkeä. Tiedän, ettei blogi ole päätyöni loppuelämää, mutta blogi myös poikii paljon kaikkea muuta työtä ja tässä oppii yllättävän monipuolisesti taitoja, jotka ovat mielestäni tässä nykyajan muuttuvassa työympäristössä tärkeitä.

Poikaystäväni on suhtautunut tähän ihan mahtavasti (niin kauan kun en kirjota parisuhteesta tai hänestä mitään. ;)). Me molemmat myös tiedostetaan, että tää blogi on mahdollistanut sen, että me voidaan asua samassa maassa, ilman että kummankaan tarvii luopua omasta työstään tai urahaaveistaan. Vaikka yleensä tosiaan jätän tämän aihealueen pois blogista, niin haluan sanoa, että ilman poikaystäväni tukea, kannustusta, apua ja näkemystä en olisi tässä. Olen todella onnekas, että meillä on poikaystäväni kanssa samat kiinnostuksen kohteet sekä samanlainen ajattelu- ja arvomaailma myös työasioissa. Hän jaksaa aina hymyillen kuvata minua, kun pyydän ja auttaa kärsivällisesti, kun tarvin apua englannin käännösten kanssa, joten olen oikeasti onnentyttö ♥

_MG_1429

Miten reagoit äkilliseen stressiin?
Osaan hallita aika huonosti stressiä, kun tulee nopeita muutoksia suunnitelmiin. Alan suoraan sanoen melkein panikoida. Nämä ovat niitä tilanteita, jolloin en aina osaa olla positiivinen, vaan alan luetella mielessäni (tai ääneen ;)) asioita, mitä pitää ehtiä tehdä ja pelkään, etten suoriudu kaikesta niin hyvin kuin toivoisin. Tämä on siis itsensä kehittämisessä ja hyvinvointiasioissa se numero 1, joka vaatii minulla kehittymistä. Nyt joogan ja meditaation myötä olen ruvennut tekemään hengitysharjoituksia ja luulen, että saan siitä apua. Ylipäätään en ole ollut nyt stressaantunut, kun olen osannut rytmittää päiväni ja myös rentoutua paremmin.

Millä keinoilla saat itsesi rentoutumaan?
Joogalla, lenkkeilyllä, meditoinnilla, piirtämisellä, kuvien katselulla/käsittelyllä, leipomisella, siivoamisella, lautapeleillä. Usein jollain fyysisellä ja konkreettisella tekemisellä parhaiten. :)

_MG_1369 VP2

Leave a comment

9 kommenttia

 • Todella hieno kuvasarja. Sininen vaate ja punaiset kuvat luovat kivan kontrastin utuiselle vuoristolle.

 • Melinda

  Moikka, luin aikaisemmin että menestyit ylioppilaskirjoituksissa hyvin, joten olisi mukava saada lukea mikä oli juuri sinun tiesi menestykseen. Olisi mielenkiintoista saada kuulla sinulta vinkkejä luku-urakkaan ja viimeisiin rutistuksiin. Olet antanut sanoin kuvaamattoman paljon voimia ja inspiraatiota jaksamaan elämässä, kiitos hyvästä blogista! :)

  • Vilma Peltonen

   Moikka Melinda ja kiitos ihanasta kommentista! Kannattaa lukea tämä vanha postaukseni http://vilmap.com/2015/03/26/paasykokeisiin-valmistautuminen/ .
   Vaikka puhunkin tuossa lähinnä pääsykokeisiin valmistautumisesta, niin voi siitä saada myös vinkkiä yo-kirjoituksiin. Periaatteessa olen aina toteuttanut samaa lukumetodia. :) Tsemppiä paljon loppurutistukseen!!<3

   Yo-kirjoituksissa kannattaa myös muistaa, että kyse ei ole maailman vakavimmasta jutusta (vaikka välillä siltä ehkä tuntuu ;)). Kannattaa ottaa siis sopivan rennosti, eikä alkaa kirjoituksissa panikoida vaikka kaikkeen ei osaisikkaan vastata tai tuntuu, että aika meinaa loppua kesken. Kaikkea ei tarvitse osata edes Laudaturiin. Jos yhden vinkin sanoisin, niin kannattaa aina suttupaperille heittää aiheeseen liittyvät asiat, mitä tulee mieleen. Kun käyttää joitain minuutteja suunnitteluun, tulee jäsentämisestä ja vastauksen muodostamisesta paljon helpompaa. :)

 • Oona

  Mielenkiinnosta; Luitko sosiologian (ja muiden aineiden, jos sellaisia oli) opinnot loppuun, vai keskeytitkö opinnot? Ja missä yliopistossa luit? :-)

  • Vilma Peltonen

   Moikka Oona! Oon opiskellut Helsingin yliopistossa pääaineena sekä teoreettista filosofiaa, että sosiologiaa. Opinnot ovat tauolla/kesken. Opiskelutahti hiljentyi ensin, kun blogihommat lisääntyivät ja lopulta kun muutin Englantiin, merkitsin itseni poissaolevaksi. :)

 • Laura

  Kiitos inpiroivasta blogista! Olisi kiva saada lisää kirja vinkkejä. Olen kinnostunut itseni kehittämisestä ja oikeastaan kaikenlaisesta kirjallisuudesta. Olisi mukava saada esim. joku listaus parhaista lukemistasi kirjoista yms. Aurinkoista tammikuun loppua!

  • Vilma Peltonen

   Pistän tämän toiveen ylös! Yritän toteuttaa mahdollisiman pian. :)

 • Vilma! Suloinen kiitos, huomasin tämän vasta. Oon sun blogin iso fani eli tämä oli superpiristävä juttu mulle :) :) Toivottavasti törmätään pian joissakin blogihässäköissä!