Vinkkejä ruokakuvaukseen

09.09.2015 /

Tässä muutamia perusvinkkejä ruokakuvaukseen, jotka ovat kuitenkin ehkä ne tärkeimmät asiat.  :) Nämä kannattaa ainakin ottaa siis huomioon ruokakuvauksessa riippumatta kamera- tai kuvankäsittelytaidoista.

LUONNONVALO Itse en kuvaa ruokaa kuin luonnonvalossa. Jos sitä ei ole, jätän kuvat ottamatta. Luonnonvalo on siis suurin salaisuus, kun haluaa raikkaita ruokakuvia. Itse kuvaan ruuat aina ikkunan ääressä. Ulkona varjossa olisi toinen hyvä, mutta itselläni ei ole parveketta tai takapihaa.

ruokakuvausvinkit / luonnonvalo

RUOKIEN ASETTELU Koristele annokset tuoreilla yrteillä, siemenillä, marjoilla, oliiviöljyllä yms.. Yksityiskohdat tuovat kuvaan mielenkiintoa. Vain mielikuvitus on rajana, mutta usein vähempi on enempi.

kasvissosekeitto

ASTIAT Ruokakuvaukseen käy mainiosti ne parittomat kipot ja kupit sekä mummola- ja kirpputorilöydöt. Kauniit astiat tekevät kuvaan ihmeitä. Valkoisella ruoka näyttää parhaalta ja liian syvät astiat jättävät ruuan varjoon. Kun ruokia on paljon esimerkiksi kattauksessa, korkeuserot toimivat (kts. kuva alla).

juhlakattaus

REKVISIITTA Servietit, tarjottimet, pillit, liinat, kukat, lehdet, hedelmät… Oma tyylini on usein hyvin pelkistetty, koska koen sen olevan raikkain ja sopivan hyvinvointiteemaan. Rekvisiitoilla saa kuitenkin vaihdettua valtavasti kuvan tunnelmaa ja värimaailmaa, joten niitä ei kannata unohtaa. Erityisen paljon merkitystä on taustalla. Itse suosin ruokakuvauksessa valkoista, mutta tunnelmallisia kuvia saa esimerkiksi puisilla, tummilla taustoilla. Muista eri tekstuurit!

greensmoothie

TEKOVAIHEET Kun kuvaat useamman kuvan eri vaiheista, saat havainnollistettua tekemistä joskus paremmin tai ainakin hauskemmin kuin sanoilla.

banana-peanut butter snacks

KUVAKULMAT Itse tykkään kuvata ruuat suoraan ylhäältä päin, mutta toinen erittäin mielenkiintoinen on, jos kuvaa ihan vaakatasolta.

smoothie bowl

ETÄISYYS Ruokakuvauksessa, kuten muussakin kannattaa koittaa mennä välillä tosi lähelle tai vaihtoehtoisesti kauas, niin että ympäristö näkyy.

banana pancakes

AITOUS Ruokakuvissa toimii tilannekuvat. Koita siis kuvata aitoja hetkiä. Itselläni tämä harvoin toteutuu, koska olen niin tarkka valosta ja minulla ei myöskään ole yleensä henkilöä jota kuvata syödessä/ruuanlaitossa. Mutta liika asettelu vie sielukkuutta.  Itse tuon kuviin elämää pitelemällä kädellä kulhoa, kuvaamalla puoliksi syötyä tai ripottelemalla raaka-aineita ympärille.

tex mex party

Toivottavasti näistä vinkeistä oli iloa! Lisäksi tietysti hyvä kamera ja kuvankäsittely auttavat suuresti, mutta näillä vinkeillä puhelinkuvistakin pitäisi saada enemmän irti.  :)

vp2

Leave a comment

8 kommenttia