Viisas pääsee vähemmällä

18.07.2015 /
_MG_2843

Mainitsin eilisessä postauksessani kirjasta, joka sai minut tajuamaan, kuinka paljon liikunta lisää tehokkuuttani. Sampo Sammaliston Viisas pääsee vähemmällä -52 niksiä tehokkaampaan ja onnellisempaan elämään on ehdottomasti suosittelemisen arvoinen kirja. Olen tosiaan lukenut kirjaa muiden kirjojen ohessa jo pidempään. Kirjassa on 52 täysin itsenäistä lukua, joten kirjaa ei tarvitse lukea edes kannesta kanteen tai järjestyksessä hyötyäkseen siitä.

Sampon saman niminen blogi oli minulle jo tuttu ennen kuin tartuin kirjaan, joten tiesin mitä odottaa: konkreettisia selkeitä vinkkejä, jotka pohjautuvat kirjailijan kokemuksiin ja tutkimustietoon. Filosofian tohtorilla on paljon kokemusta yritysvalmentamisesta, myynnistä, markkinoinnista ja hän on suosittu puhuja niin Suomessa kuin ulkomaillakin. Kirjan ydinajatus on, että miten saa tehtyä asiat tehokkaammin. Miten saa enemmän aikaan, vähemmällä kiireellä.

”Tutkimusten mukaan suomalaiset ajatus- ja tietotyöläiset käyttävät lähes kolmanneksen työajastaan sähköpostien lukemiseen ja lähettämiseen. Toinen kolmannes kuluu erilaisissa palavereissa ja viimeinen kolmannes tuhlaantuu erilaisten keskeytysten aiheuttamaan aivojen tyhjäkäyntiin. Milloin ne oikeat työt ehtii sitten tehdä?”

_MG_2866

Jokainen tietää, kuinka paljon aikasyöppöjä, keskeytyksiä, epäjärkeviä toimintatapoja, sosiaalisen median vilkuilua ja epäorganisoituja asioita päiviimme mahtuu. Tämä kaikki tuottaa meille stressiä ja mielestäni kirja on käsitellyt elämää sekä kiireen aiheuttajia todella monipuolisesti. Parasta kirjassa on kuitenkin käytännöllisyys ja ytimekkyys. Monet järkevät ja hyödylliset kirjat ovat aika teoreettisia, mutta tässä kirjassa tulee esille kirjoittajan omakohtainen kokemus ja testaus, jota on helppo kopioida.

Kirjassa on kolme osaa
1. Työtehon lisääminen ja ajan säästäminen
2. Henkisen ja fyysisen suorituskyvyn lisääminen
3. Hödyllisten tapojen ja taitojen oppiminen.

_MG_2855

Huomaan, että moni kirjan kappale on jäänyt jotenkin alitajuntaani.. Vaikka en olisi onnistunut muuttamaan vielä tapojani, olen tiedostanut asian ja ajattelen uudella tavalla. Jotkut kirjan nikseistä minulla oli puolestaan omaksuttuna jo valmiiksi kuten ns. tyhjäkäynnin välttäminen: minulla on aina jotain (järkevää) tekemistä mukana odottelutilanteita varten.

Pari asiaa olen kirjan inspiroimana ja ohjeistamana saanut muutettua parempaan:

-Sähköpostini saapuneet kansio on ollut yli 95% siistimpi luettuani luvut 4-7 (saapuneet-kansion tyhjentäminen, tehokas sähköpostin käsitteleminen, sähköpostin arkistoiminen ja saapuneen sähköpostin vähentäminen).

-Olen laittanut unirytmini kuntoon ja mennyt samaan aikaan nukkumaan jopa viikonloppuisin. Tämä on auttanut heräämään suurimpana osana aamuista ilman herätyskelloa VIRKEÄNÄ. :) (Luvut 29-30: Unen laadun parantaminen, Pirteämpänä herääminen ja aamutoimet.)

_MG_2867

Halusin esitellä tämän kirjan kunnolla, koska luulen, että kirja voi kiinnostaa monia teistä lukijoista. Rationaalisen ajankäytön ja työssä menestymisen lisäksi, kirja käsittelee nimittäin myös terveyden ja elintapojen merkitystä pärjäämisellemme. :)

Kuvien välipalana on hedelmäsalaattia ja itse tehtyä mysliä. Kaupan myslejä tai granoloita en käytä oikein koskaan (useimpiin on lisätty sokeria), mutta saatan välillä paahtaa kaurahiutaleita, mantelilastuja ja kookoshiutaleita pannulla. Uunissa toki syntyy isompi satsi kerralla halutessaan.

_MG_2862 vp

Leave a comment

7 kommenttia

 • Kirja vaikuttaa mielenkiintoiselta. Olen kanssa miettinyt näitä asioita. Itse olen tehnyt myös muutoksia jättänyt sokerin vähemmälle.

 • Mahtava kirjaesittely, tämä täytyy saada käsiin, kiitos!

 • Laura Hämäläinen

  Hitsi, pitää ehdottomasti lukea toi !! Kuulostaa juuri siltä mitä kaipaan :D

 • tynderi

  Moikka, mulla oli toi kirja lainassa kirjastosta ja täytyy ehkä ostaa se myös omaksi! :) Oli kyllä niin hyviä käytännön vinkkejä, jotka ehkä helposti unohtuu arjen keskellä. Tykkäsin myös siitä, ettei siinä varsinaisesti syyllistetty ketään muuta kuin itseä (esim. miten itse tulisi suhtautua ja varautua työkavereiden keskeytyksiin se sijaan, että laittaisi ”ei saa häiritä”-lapun oveen) niin että vastuu tehokkuudesta ja viihtymisestä on myös itsellä. Palkanlaskijan työssä olen jo huomannut, että sähköposteihin kannattaa oikeasti vastata ennakoivasti eikä pitkittää viestittelyä kysymällä/selittämällä yksi asia kerrallaan.

  Muille lukijoille suosittelen myös tätä kirjaa, vaikka moni asia tuntuisikin itsestäänselvältä niin kannattaa todellakin lukaista läpi! :)

 • Anna-Maija

  Kiitos kirjavinkistä. Tämä muistuttaa esittelyn jälkeen hieman samanlaiselta kuin mainitsemisen arvoinen Timothy Ferriss – 4 tunnin työviikko. Suosittelen sitäkin!

 • Taidanpa hankkia kirjan jotain kautta! Vaikuttaa mielenkiintoiselta ja olen kaipaillut luettavakseni jotain toimivaa elämäntyyli/tapa opasta… Myslistä puheen ollen, oma (superhelppo) suosikkireseptini juurikin uunissa valmistettavaan isompaan satsiin löytyy blogistani täältä:

  http://www.thewildethings.com/2015/07/granola-recipe.html