Bloggarit ja Valokuvaus (+vinkit aloittelijalle)

_MG_6914 copy

Itse aloitin bloggaamaan valokuvauksen takia, mutta yleensä bloggaaja aloittaa valokuvaamisen blogin takia.

Aloin pitämään kolme vuotta sitten valokuvablogia, kun kiinnostuin kuvaamisesta/kuvankäsittelystä. On ollut hauska seurata viime vuosien kehitystä ja katsoa, kuinka paljon bloggaajat ovat ottaneet selvää valokuvaamisesta. Ei ihme, sillä valokuvaus on ammattibloggauksen yksi isoimmista osa-alueista. Bloggaajalta vaaditaan yleensä 1. Valokuvaustaitoja 2. Kuvankäsittelytaitoa 3. Kirjoitustaitoa 4. Persoonallisuutta 5. Intohimoa, jotain aihetta ja alaa kohtaan. Näistä valokuvaus on varmasti ollut suurimmassa kasvussa osittain ehkä instagrammin, pinterestin ja muiden kuvapalveluiden takia. Niiden avulla bloggaaja voi löytää uusia seuraajia ja tarjota inspiraatiota pelkkien kuvien avulla. Sitä mukaan kun blogien lukumäärä on kasvanut, on myös blogien lukutapa muuttunut. Ei enää lueta muutaman bloggaajan muutamaa pitkää tekstiä viikossa vaan selataan kymmenien bloggajien kuvia päivittäin. Valokuvaus on siis ehdottomasti asia jota bloggaajat harjoittavat.

_MG_7020 copy copy

Valokuvaus on monesti myös sitä taustatyötä, mitä ei aina edes muista lukiessaan blogeja. Kuvaaminen vie aikaa. Jos esimerkiksi muotikuvaus on koko päivän ison tiimin työntulos, voi bloggaaja tehdä monta asukuvausta viikossa, johon yksi ihminen suunnittelee, etsii kuvauspaikat, stailaa, meikkaa, laittaa hiukset, toimii mallina, valitsee ja käsittelee kuvat + toimii muotitoimittajana ja kirjoittaa tekstin ympärille. Ei tietenkään suoraan verrannollista, mutta ei ihme, että monet palkkaavat nykyään ammattikuvaajan, koska bloggaaminen on paljon muutakin kuvaamista ja silti monien muotibloggaajien kuvien taso alkaa lähennellä lehtien kuvia. Sama pätee ruokakuvaamiseen.

_MG_6233 copym

_MG_6236 copy
Hyvä puoli tässä on se, että valokuvaaminen on pitkälti käytännön taitoa ja sitä oppii hyvin kokemuksen kautta. Visuaalinen silmä on eduksi ja sen avulla pääsee jo pitkälle. Muun oppii ajan kanssa. Bloggaajat kuvaavat lähes päivittäin, todella erilaisia asioita erilaisissa olosuhteissa. Tässä syy, miksi monet kehittyvät hyviksi kuvaajiksi ja malleiksi. Harjoittelu, harjoittelu, harjoittelu. Itse olen oppinut kuvaamisessa 90% kokeilemalla. Loput lukemalla, kysymällä muilta ja mallintyön kautta.

Ensiksi opettelin ainoastaan, että kuvan valotus perustuu kolmeen asiaan: Aukkoon, suljinaikaan ja herkkyyteen. Opettelin nämä perusasiat ja aloin harjoitella käytännössä:

1. Aukkoa mitataan f-luvulla. Näitä näkee objektiivien nimissä: esim. 50mm f/1.8. Tämä voi aluksi herättää hämmennystä: Kun f-kulu on pieni, aukko on suuri ja kun f-luku on suuri, aukko on pieni. Mitä suurempi aukon koko on sitä pienempi syväterävyys ja valottuneempi kuva (toisin sanoen, silloin kun f-luku on pieni esim.1.4-2.5 pystyt kuvata parhaiten hämärällä ja saat asukuville tyypillisesti utuisen/blurrin taustan).

2. Valotusaika/suljinaikaa ilmaistaan yleensä sekunnin osina, kuten 1/30 s., 1/60 s. tai 1/500 s. Sain alkuun vinkin, että valotusaikaa ei koskaan kannata laittaa alle 1/100 tai muuten kuvasta tulee helposti epätarkka (erikseen jalustalla ja salamalla otetut). Jos on hämärää, valotusajan pitää olla luonnollisesti pidempi (yökuvauksessa useita sekunteja tai minuutteja, jolloin pitää käyttää jalustaa) ja valoisalla taas lyhyempi. Aurinkoisella kuvaan jopa 1/9000s ja sisätiloissa usein lähempänä sitä 1/100s.

3. ISO -luvulla voi säätää kuvan valoisuutta, mutta pyrin pitämään sen aina mahdollisimman pienenä, jotta ei synny kohinaa eli kennon herkkyydestä johtuvia virheitä. ISO-herkkyyttä nostamalla pystyy kuvaamaan esimerkiksi sisätiloissa, jossa valoa on vähemmän, mutta kuvista tulee parempia yleensä, jos ISO-luvun pystyy pitämään alle 500-1000.

_MG_6891 copy

Näillä tiedoilla aloin harjoitella kuvaamista. Olen aina kuvannut manuaalina ja pikkuhiljaa aloin oppimaan, minkälaiset asetukset millaisessakin tilanteessa pitää olla. Sen jälkeen rupesin siirtämään tarkennuspistettä. Opin askel kerrallaan erilaisia niksejä ja tajuamaan, miten päin kannattaa kuvata ruokaa, ihmisiä ja maisemia suhteessa valoon. Jo varhain pyrin aina hakemaan kuvilleni mahdollisimman hyvän luonnonvalon ja niin teen edelleen. Lamput sammutan aina. Tekniikka on vain pieni osa kuvaamista. Kuvavalinnoilla on eniten merkitystä, jos haluaa kuvia, joista välittyy fiilistä, mielenkiintoisia sommitelmia jne. Rajausta voi helposti muuttaa tietokoneella, samoin kuin säätää sävyjä.

_MG_6246 copy

Kuvasin ensimmäiset blogini pari vuotta jpg-kuvia (jo silloin minulle tarjottiin töitä myös valokuvaajana, mikä osoittaa että homma ei ole kiinni teoriasta vaan lopputuloksesta). Jpg-kuvia ei ole läheskään niin helppo jälkikäsitellä kuin raw-kuvia, mutta ehkä tämä oli minun onneni, koska opin asettamaan hyvin säädöt manuaalilla sekä käyttämään photoshoppia perusteellisesti. Nyt kun olen kuvannut puoli vuotta raw-kuvia en voi kuin ihmetellä, miten ihmeessä olen pystynyt kuvaamaan vain jpg-kuvia. Mutta pikku hiljaa eteenpäin. Monet kyselevät kamerakalustostani. Olen kuvannut lähes koko blogihistoriani yhdellä linssillä 24-105mm 1:4 L, ilman jalustaa jne. Vasta nyt olen alkanut investoida myös kamerakalustoon pikkuhiljaa. Runkona minulla on ollut koko ajan Canonin 5D Mark II ja tällä hetkellä kuvaan pääosin uudella 50mm f/1.4 linssilläni. Omistan myös tosi edullisen, mutta hinta-laatusuhteeltaan hyvän 50mm f/1.8 linssin.

IMG_2645 copy

Tiedän, että monet haluaisivat perustaa blogin, mutta valokuvaus on juuri se kynnys. Valokuvausta oppii käytännössä koko ajan, kunhan harjoittelee ja kokeilee rohkeasti eri juttuja. Kukaan ei opi hyväksi kuvaajaksi päivässä, joten aloittaminen on paras keino kehittyä. Ja mitä syvemmälle aiheessa yleensä pääsee, sitä enemmän se alkaa kiinnostaa. ;)
Kuvat ovat viime vuonna Lontoosta, jossa olimme Kaisan, Sofian, Lindan, Madden ja Alexan (eli Suomen Blogimedia Fashion-ryhmän) kanssa kuvausreissulla.

vp

Leave a comment

10 kommenttia

 • Anni

  Tosi hyvä postaus. Sun blogin parhaita puolia on ehdottomasti juuri valokuvat. Voisitko tehdä jutun myös kuvankäsittelystä aloittelijalle? :)

  • Vilma Peltonen

   Kiitos Paljon Anni, kiva kuulla jos tästä oli iloa. Voin laittaa harkintaan kuvankäsittelypostauksen. Koen, että niitä löytyy netistä kuitenkin paljon ja niitä minun omimpia juttuja en ole varma haluanko jakaa, koska olen löytänyt ne itse kokeilemalla ja ne ovat kuvieni leimaavaa tyyliä. Osa ammattisalaisuutta, jos ymmärrät mitä tarkoitan. Se viimeisin silaus reseptistä, jota ei halua kertoa kaikille..;) Mutta katsotaan, mietin asiaa! :)

 • Olet oikeassa, kuvaamista ei voi oppia kuin kuvaamalla paljon.

  Kun olin oppinut jo vuosia sitten manuaali-jutut, omistan hyvän silmän sekä tiedän perusteet Lightroomin käytöstä, luulin etten voisi enää olla parempi.

  Väärin! Kaikki kehitys loppuu, jos kuvittelee osaavansa jonkun asian jo hyvin.

  Olen tänä keväänä tajunnut taas uusia juttuja kuvankäsittelystä sekä manuaalin asetuksista ja nyt olen hyvin onnellinen siitä, että lähdin taas kehittämään itseäni. Näillä opeilla mennään siihen asti, kunnes taas opitaan jotan lisää :)

  • Vilma Peltonen

   Tosi hyvin sanottu!!! Täysin samaa mieltä, koko ajan sitä oppii asioita, mitä ei edes tajunnut voivansa oppia. Tai mullakin on käynyt monesti niin, että ajattelen, etten mä voi vaikka photarissa enää oppia uutta perus kuvien käsittelystä, mutta sitten löydänkin uusia juttuja. Just parasta. ;)

 • Kiitos tästä postauksesta! Tuli kyllä tarpeeseen, kun pitäisi oikeasti yrittää patistaa itseäni valokuvauksen opetteluun. Ostin (hintavan) järkkärin jo puolitoista vuotta sitten ja hävettää myöntää, että automaatilla on koko ajan kuvattu. Tottakai jo tuolla automaatilla saa suhteellisen hyviä ja tarkkoja kuvia, muttei varmasti läheskään niin hyviä kuin manuaalilla. Mutta koko ajan olen lykännyt kuvauksen opettelua, koska nuo aukot ja ISO-arvot ovat tuntuneet heprealta. Sinä onneksi selitit ne niin, että tajusin jopa jotain. Ehken olekaan niin toivoton tapaus! :D

  Olen nyt satsannut myös hyvään kolmijalkaan ja kaukosäätimeen, koska olen ajatellut paluuta blogimaailmaan ja hovikuvaajia ei tällä hetkellä ole aina tarjolla. Saattaa olla, että jossain vaiheessa pitänee hankkia uusi objektiivi, mikäli nuo omistamani eivät ole blogikuvaukseen parhaita. Pitää kuitenkin ensin kokeilla, että mihin nuo kakkulat taipuvat, ennen kuin lähtee kaupoille.

  Samaten Photoshopin kanssa riittää treeniä. Ostin jonkun aihetta koskevan kirjan, ja enää kuvankäsittely ei vaikuta niin randomilta. En vaan tiedä, miksi minulle on juurtunut joku ajatusmaailma, että olen näiden asioiden kanssa tunari, enkä opi ikinä. Vaikka kuten sanoit, kyllähän kaikkea oppii kun vain jaksaa harjoitella! Mutta tiedätkö sen tunteen kun ”kyllä kaikki muut osaa, mutta mä vaan en”… Pitää vaan yrittää sanoa ”hus!” tuolle päänsisäiselle pessimistille :D

  Valokuvaus on mielestäni älyttömän mukavaa, joten kyllä siihen opetteluunkin mielellään käyttäisi aikaa. Aloittaminen on vain vaikeinta :)

  • Vilma Peltonen

   Kiitos Katie, hyvä kommentti! :) Jos yhtään lohduttaa niin itse olin ihan epätoivoinen aluksi photoshopin kanssa. Hyvä, etten lopettanut sen takia teollisen muotoilun opintojani ammattikorkeassa, kun kaikki muut osasivat käyttää sitä edes jotenkin ensimmäisellä kursilla ja minä en ollut koskaan koskenutkaan. Etenimme nopeasti ja päällimäisenä minulla oli ahdistus. Vihasin photaria ja muita käsittely- ja mallinnusohjelmia. :D Olen aina pitänyt itseäni todella epäkäytännöllisenä ja todella epäteknisenä ihmisenä. Kumpaakin olen edelleen, mutta toisaalta olen visuualinen, rakastan piirtää maalata yms. ja käsittelyssä on kyse paljon siitä. Puolivahingossa sitten koitin Balilla lomalla käsitellä lomakuvaa. Pelleillin photoshopilla ja jäin koukkuun. Käsittelin kuvia putkeen melkein koko yön. Jälkikäteen aika karmeaa katsottavaa, mutta siitä innostus lähti ja jatkoin harjottelua. Photoshopista tuli intohimoni ennen kuin tiesin valokuvaamisesta mitään. :)

   • Patricia

    Voi kiitos Vilma tästä!! Kommenttisi helpotti mielettömästi myös minun alkutaipaleen tuskaa. Ja tämä postaus on tosi hyödyllinen. Ihanaa saada välillä blogista valokuvaukseen myös nippelitietoa järkikielellä, ei vain niitä kauniita valokuvia. ;)

 • I simply want to say I am newbie to blogs and actually enjoyed this website. Likely I’m going to bookmark your blog . You actually have incredible articles. Thanks a bunch for sharing with us your web site.

 • E

  Hei! Hyvä postaus!
  Haluaisin kysyä, että kuinka suuri ero lopputuloksessa on noilla kahdella valovoimaisella linssillä? Siis 50mm f/1.8 ja 50mm f/1.4? Mietin, että onko tuo edullisempi selkeästi huonompi vai riittäisikö se hyvin perus muotokuvaukseen?

  • Vilma Peltonen

   Hei E! Mielestäni eron huomaa lähinnä tarkkuudessa ja kuvan piirrossa. Valovoimaisuudessa en huomaa eroa. Hyvin riittää halvempi 50.. f/1.8 peruskuvailuun. :)