7 VINKKIÄ/ Kuinka aikataulutan treenini

18.04.2015 / ,
_MG_1781

Välillä tuntuu, että on haaste mahduttaa urheilusuoritus päivään – puhumattakaan ajoittaa se niin, että se on ruokailujen kannalta järkevään aikaan. Kiinnitän huomattavasti enemmän nykyisin huomiota siihen, että söisin aina palautusaterian mahdollisimman pian treenin jälkeen ja, etten urheilisi tyhjällä tai täydellä vatsalla. Naisena välillä tulee mietittyä treeniaikatauluja myös sen mukaan, koska pesen hiukset tai ettei tarvitse meikata kahta kertaa päivässä. Tässä muutama aikatauluihin liittyvä asia, jotka auttavat pitämään treenirutiinia yllä organisoidusti. ;)

1. Jos mahdollista, yritän treenata noin tunnin kaksi aamupalan jälkeen. Silloin lounas toimii hyvin palautusateriana ja muutenkin voin laittautua sen jälkeen ja keskittyä töihin loppupäivän. Välillä tämä onnistuu vain viikonloppuisin, mutta nykyään vältän viimeiseen asti ilta kahdeksan jälkeen treenaamista. En halua syödä iltapalaa liian myöhään, koska varsinkin suolainen ruoka illalla turvottaa kasvojani. Lisäksi minun on usein vaikea nukahtaa ja adrenaliinipiikki illalla ei edesauta asiaa.

2. En ole juonut alkoholia yli vuoteen lasia tai korkeintaan kahta lasia enempää illassa. Kun ei ole krapulaa tai aamuihin asti venyneitä baari-iltoja, jaksaa treenata viikonloppuisinkin. Monesti sunnuntaina on juuri parhaiten aikaa treenata pitkään, joten alkoholin pois jättäminen lisää potentiaalista treeniaikaa ja ainakin treeni kulkee paremmin!

_MG_1747v

3. Kotoa lähteminen on usein se vaikein asia, jos motivaatio ei ole huipussaan. Yritän välttää myös aikaa vievää edestakaisin kulkemista. Pakkaan siis treenitavarat mukaan kaupungille ja menen muista menoista suoraan treenaamaan. Välillä viikonloppuisin vien salitavarat kuntosalille jo kaappiin ja lähden lenkille. Yllättävän harvoin lenkin jälkeen jään kotona enää venyttelemään tai tekemään lihaskuntoa, mutta kun kuntosalille pitää kuitenkin mennä hakemaan treenikassi, on helppo jatkaa vielä harjoituksia salin puolella.

4. Hyötyliikunta. Erityisen hyvä on laittaa lenkkarit jalkaan, jos on sopinut puhelinpalaverin tai haluaa vaihtaa ystävän kanssa pidempään kuulumisia puhelimessa. Käveltyä tulee huomaamattaan. Myös erilaisia matkoja kannattaa ruveta taittamaan kävellen, juosten tai pyöräillen. Itse juoksin juuri viikonloppuna moikkaamaan yhtä kaveriani ja joskus pisteestä a pisteeseen b juokseminen on kivempaa kuin kehän kiertäminen.

_MG_17415. Kotitreenikin voi olla hyvin tehokas. Aina matkoihin ei ole järkeä käyttää aikaa, vaan silloin kannattaa jumpata kotona. Myös reissussa edes jonkunlaisen treenirutiinin ylläpito kannattaa, koska tauon jälkeen on aina vaikeampi lähteä liikkeelle. Tv:tä katsoessa oikeasti voi välillä jumpata tai edes venytellä.

6. Madalla kynnystä lähteä valitsemalla kuntosali mahdollisimman läheltä kotiasi tai työmatkasi varrelta. Itse käyn tällä hetkellä tosi pienellä salilla, josta puuttuu paljon suosikkilaitteitani, mutta valitsin mielummin 5 minuutin kävelymatkan, kuin 20 minuutin bussimatkan. En tee hienolla kuntosalilla mitään, jos en edes jaksa ja ehdi mennä sinne.

7. Tee rutiinit, jolloin sinun ei tarvitse käyttää aikaa miettimiseen ja pähkäilyyn mennäkö vai ei ja koska ja mitä tekemään. Epämääräisyys saa skippaamaan treenin helposti kokonaan. Nyt jos koskaan tiedän, miten rutiinit vaikuttavat treenaamiseen. Vaikka urheilu on ollut minulle elämäntapa aina, oli viime vuosi todella haastava treenien suhteen, koska elin ilman kotia matkalaukun kanssa paikkaa koko ajan vaihtaen. Kotitreeni on hyvä korvaaja, mutta nyt olen huomannut, että minun tavoitteisiini ja toiveisiini ne eivät pelkästään toimi. Rakastan kuntosalitreeniä ja motivaation on ollut todella hyvä koko Englannissa asumisen ajan. Oikein odotan jo seuraavia treenejä. Aluksi en pitänyt kuntosalista jossa käyn, mutta nyt tykkään siitä todella. Kyse on siitä, että loin sinne tavat. Tiedän mihin aikaan kannattaa mennä välttääkseen ruuhkat, miten voin korvata puuttuvat laitteet ja miten toimin. Jopa tutut ihmiset ja treenitoverit, joiden kanssa jo moikkaillaan, tekevät paikasta kotoisan ja helposti mentävän. Tee treenipaikasta ja -lajista tuttu ja turvallinen. Anna aikaa, jotta teot muuttuvat tavoiksi.

_MG_1784v copy

Treenivaatteet/ Adidas*
(*saatu blogin kautta)
Kuvaus/ Alexa

vp

Leave a comment

14 kommenttia

 • Minna

  Hyvä postaus!
  Usein tulee itsekkin tuskailtua sopivan rytmin löytymistä :( Mies ei millään ymmäärrä, etten halua lähteä salille heti aamust kun olen juuri ennen nukkumaanmenoa pessyt hiukset jne.) Lisäksi vielä muun perheen aikataulut (mies+2lasta) yhdellä autolla.
  Pakko on tehdä toimintasuunnitelma tulevaa viikkoa varten aina viikonloppuna, jotta jokaisen menot mahtuu viikkoon. Ja auta armias, jos tulee jotain yllättävää poikkeamaa (lähes joka viikko) taas on paketti ihan hajalla ja loppuviikko sekavaa sähläystä =) Silti täytyy yrittää!

  • Vilma Peltonen

   Kiitos Minna kommentista!! Toi kuulostaa kyllä vielä niin paljon vaikeammalta yhtälöltä.. Omat aikataulut tuntuu laskenleikiltä kun alkaa, miettiä, että pitäsisi vielä huomioida noin monta muuttujaa mukaan. :D Mutta eiköhän sekin aika vielä koita mullekin (toivottavasti). ;) Ihanaa kevättä sulle! :)

 • lilya

  Hyviä vinkkejä! Voisitko kerto mitä liikkeitä teet kuntosalilla? Itse en viihdy oikein saleilla vaan teen mieluummin kotona omalla painolla tehtäviä liikkeitä ym. Mutta olisi kiva tietää millaista ohjelmaa teet. Vapaita painoja, laitteilla?

  Lisäksi onko sulla vinkata lempiohjaajia yoogaiasta? Itse tykkäsin May Nogoysta :) mukavaa päivää!

  • Vilma Peltonen

   Hei Lilya! Suunnitelmissa on jo pitkään ollut tehdä postausta kuntosalilta, mutta tässä haasteen tuo kuvaaminen. Tällä hetkellä Teen Kayla Itsinesin treeniohjelmia salilla ja sitä ennen lämmittelen stepperillä, juksumatolla tai soutulaitteella. Kaylan ohjelmien lisäksi teen muutamia peppuliikkeitä ja jotain suosikki täsmäjuttuja. Toukokuussa menemme lomalle, jossa hotellissa on kuntosali. Silloin viimeistään saan kuvattua liikeet! Nyt minulla ei ole ketään kuka kuvaisi salilla ja se on muutenkin aina täynnä, joten en kehtaa itselaukaisijaa käyttää. :) Kuitenkin käytän paljon vapaita painoja! Kahvakuulaa täällä ei valitettavasti ole, mutta myös sillä tykkään treenata.

   Yoogaiasta en osaa nimetä lempiohjaajia. Olen vaihdellut niitä paljon, kun valitsen tunnit joogan, en ohjaajan mukaan. Pitääkin kokeilla May Nogoyn tuntia. :) Tällä hetkellä kun alkuhuhtikuu on taas mennyt reissatessa on joogaaminen jäänyt vähemmälle, kun liikenevä urheiluaika on mennyt lenkkeilyyn ja Kaylan treeneihin. Mutta enköhän ensi viikolla pääse taas paremmin normaalirytmiin kiinni. :)

 • Essi

  Kiitos Vilma, teksti joka motivoi saamaan flunssakierteen jälkeen rutiinit taas päälle! :) Ihanaa, että muutkin taistelee samojen ”ongelmien” kanssa treenien ajoittamisessa, välillä tuntuu että syömisten, työpäivän, treenien – ja sen hiustenpesun – ajoittaminen on ylitsepääsemätöntä.. Mutta ehkei kuitenkaan! Kiitos ihanasta ja raikkaasta blogista :)

 • Tiia

  Hyvä postaus! Vieläkö teet Kaylan treenejä vai jotain muuta treeniohjelmaa? Olisi kiva joskus saada lukea viikottaisesta liikunta- ja ruokaohjelmastasi :)

  • Vilma Peltonen

   Hei Tiia! Teen kyllä Kaylan ohjelmaa vielä. :) Huomenna alkaa 7. viikko. (tein viikon 6 kaksi kertaa, kun edellisestä jäi yksi treeni pois). :D

   Kiva kuulla, jos treeni/ruokpäiväkirjakiinnostaisi. Mitään varsinaisia ohjelmia (varsinkaan ruokailussa) en noudata, mutta voisin tehdä tähän liittyen postauksen! :)

 • Sini

  Hyviä vinkkejä! :) Käyn noin 3-5 kertaa viikossa astangajoogassa iltaisin (koska aamujooga ei toiminut, alkoi vasta klo 9.30, tuntui, että meni puoli päivää siellä!) ja minulle tuottaa vaikeuksia syödä 2-3 tuntia ennen joogaa, mutta onneksi tätäkin tapaa voi kehittää :) Ja tuo hiusten peseminen ja meikkaus :D haha, niin hyviä pointteja kyllä sinulla! :)

  • Vilma Peltonen

   Kiva kuulla, että muut miettivät samoja juttua! :D Kiitos kun kommentoit Sini! :)

 • Tää oli hyvä postaus!:-) Välillä on kyllä motivaation puutetta mut tässä tuli kyllä hyviä vinkkejä.. :-)

 • Mikaela

  Kiitos hyvistä vinkeistä! Nyt onneks mulla vähän rauhallisempi vaihe elämässä ni kerkee liikkuakin hyvin, mutta aika kyllä ei oo ollut näin :)