How To Manage Stress And Time?

25.02.2015 /

kasilla111 copyOtsikko kertoo kaksi ikuisuushaastettani: ajanhallinta ja stressi. Minulla on kuitenkin pari keinoa, jotka auttavat varmasti ja haluan nyt jakaa ne teidän kanssa. On unelma työskennellä kotoa käsin, kun elämää eivät hallitse tietyt aikataulut ja paikat. Mutta toisaalta tämä voi olla myös haastavaa ja stressaavaa. Yksityisyrittäjänä on itse vastuussa kaikesta ja jotta hommat tulee tehtyä, ilman loppupaniikkia ennen deadlineja, kannattaa elämää aikatauluttaa vähän itse.

Minulla on myös tapana pyöritellä hirveästi ajatuksia mielessäni ja iltaisinkin usein nukahtamiseni viivästyy kun mietin, mitä kaikkea pitää muistaa tehdä. Elämään on onneksi tullut huomattavasti enemmän säännöllisyyttä, kun muutin asumaan toisen (hyvin säntillisen) ihmisen kanssa ja nykyään itse asiassa olen usein jopa seitsemältä aamulla tietokone kädessä ja työntouhussa, mikä on huomattavasti järkevämpää, kuin viettää hidas aamu ja kukkua pikkutunneille näppäimistössä kiinni.

Ensimmäinen ajanhallintakeinoni on priorisoiminen ja luopuminen. Kun meille tulee uusia asioita elämäämme, kuten uusi harrastus, työtehtävä, vastuualue tai muuta sellaista, yritämme usein lisätä tämän kaiken päälle. Mutta meillä on 24 tuntia vuorokaudessa ja valitettavasti ne ovat yleensä kaikilla jo käytössä. Jos tulee jotain uutta, jostain pitää luopua. Minulle tuli niin paljon töitä, että oli yksinkertaisesti pakko luopua opiskelusta. Viime vuonna matkustin koko ajan ja olisi ollut raskasta tuntea syyllisyyttä jatkuvasti siitä, että treenasin epäsäännöllisemmin. Kaikkea ei ehdi, vaikka haluaisi.

Kannattaa miettiä katsooko televisiota ja kuinka paljon? Itse en ehtinyt katsoa viime vuoden aikana yhtään. En yhtään kokonaista tv-sarjan jaksoa vuoteen ja vain muutamia elokuvia. Priorisoin ajan muuhun, enkä koe luopuneeni kovinkaan paljosta. Monet katsovat televisiota joka päivä, tunteja. Rentouttavaa ehkä sillä hetkellä, mutta jos se lykkää muita asioita, tuottaa se stressiä pitkällä tähtäimellä. Mieti myös ihmissuhteita.. Voisitko käydä kaverin kanssa yhdessä urheilemassa, hoitaa asioita tai tehdä yhdessä ruokaa, sen sijaan että istutte aina kahvilassa?

MG39171

Toinen stressinpoistokeinoni on hyvin konkreettinen ja suosittelen kokeilemaan sitä ehdottomasti. Olen aina pitänyt kalenteria ja tehnyt to do -listoja. Ne eivät ole kuitenkaan olleet täsmällisiä ja ne ovat saattaneet olla niin vihossa, kalenterissa kuin koneellakin –kaikki vähän sekaisin. Ja to do –lista voi olla erittäin stressaava, jos sen näkee kerralla. Sen kannattaa jakaa päiville ja merkata ajankohdat tarkasti, milloin minkäkin asian hoitaa.

Rehellisesti sanoen, olin täällä Englannissa yhdessä vaiheessa todella stressaantunut. Tähän tietysti vaikutti perus univelka, matkustaminen ja kai ulkomaille muuttaminenkin tuo stressiä, vaikken tiedostanutkaan asiaa. Olen ihminen, joka ei ota asioita myöskään aina kovin kevyesti, vaan haluan tehdä kaiken hyvin ja hermostun, jos en heti osaa uusia asioita (mitä on elämänmuutosten takia ollut koko ajan edessä). Samaan aikaan olen huono tekemään päätöksiä ja kaikki tietävät, että epätietoisuus ei ole kovin mukavaa. No rakas ja kärsivällinen kumppanini otti kynän ja paperia ja alkoi kirjoittamaan kaikkia luettelemiani asioita ylös. Ja kehotti joka päivä kirjoittamaan kaiken tehtävän seikkaperäisesti ylös. Minulla on tätä varten vihko ja joka päivä kun olen tehnyt tämän, oloni helpottuu ja tuntuu, että eihän tässä ole edes paljoa. Aloitan aamusta ja jokainen yliruksattu asia tuntuu kivalta. Asiat tulee tehtyä yksi kerrallaan, mikä on minulle uutta. Teen luontaisesti 10 asiaa kerrallaan. ;)

Tässä yhden päivän esimerkki. Kirjoitan pienimmätkin asiat, jotta ne eivät pyöri mielessä. Lisäksi päivisin saatan tarkistaa tiettyjä asioita monta kertaa netistä ja se vie turhaa aikaa ja energiaa. Kun olen ruksannut sen yli, tiedän että huomenna riittää seuraavan kerran.

vihko
Nyt yleensä iltaisin ja viikonloppuisin jää aikaa vain rentoutumiselle. Päivän hommat tehtynä, voin tyytyväisenä olla miettimättä, mitä seuraavaksi. :)

 

//This post is mostly in finnish but I will write a short summary in english about it. Sometimes I stress way too much about things and being an entrepreneur I need to be able to plan my days well and accurately. Here are my two most affective ways to manage my schedule. My first tip is to prioritize and abandon. When new things come to our life like hobby, job task, range of responsibility etc. we try to add it on top of everything that we have allready. But we only have 24 hours a day and unfortunately they usually are allready taken. If something new comes up you probably need to make space for it and give up on something else. Maybe you can watch less television? Watching television can feel very relaxing while you are doing it but in the long run it could be stresfull if it means that you delay something else.

My second tip is that you plan your day well and most importantly you write down your tasks for the day. Once they are written and scheduled it’s going to be easier concentraiting only on the next thing and not all of the others as well at the same time. A to-do list is much more affective when you put times and dates on it for the tasks. Otherwise you will see all the things that you have to do in one big bunch and it can seem much more than it actually is.

vp

 

Leave a comment

7 kommenttia

 • Mery

  Hyvä postaus! Mä olen kans vuosia tehnyt tuollaisia listoja, joissa otsikoina Työ, Koti, Osta ja Muu. Usein kyllä multa häviää koko lappu ennen kuin kaikki on ruksattu ;)

  Järjestelmällinen mieheni kans tuskailee, kun mulla vaikka ruokaa laittaessa saattaa koko kokkaus unohtua ja teen välissä jotain ihan muuta, tai vaikka kolmea eria asiaa -alan venyttelemään tai penkomaan vanhoja valokuvia tms. Kuulemma kyse on siitä, että osa ihmisistä on analyyttisiä (1 asia kerrallaan) ja osa holistisia (monta asiaa samanaikaisesti).. :)

  • Vilma Peltonen

   Kiitos Mery kommentista! Hauska kuulla, että sulla samoja kokemuksia! Ja varsinkin, jos ihmisillä on just taipumus olla analyyttisia tai holistisia. Mielenkiintoista!!! :)

 • Katja

  Hyvä postaus! :) Kiitos paljon inspiratiosta!

 • Karoliina

  Kiitos ihanasta blogista, olet todella inspiroiva! Olen itsekin miettinyt tuota listojen tekemistä ja kysyisinkin, että teetkö listat samana vai edellisenä päivänä? Entä miten pitkälle eteenpäin, onko sinulla esim. jonkinlainen viikkosuunnitelma? Itselleni käy usein niin, että olen ylioptimistinen sen suhteen mitä ehdin päivän aikana tehdä ja sitten jää puolet tekemättä.. Kiitos! :)

  • Vilma Peltonen

   Kiitos paljon Karoliina! :) xx Listojen tekminen riippuu vähä päivästä, mutta yleensä yritän tehdä 3 päivää etukäteen. Jos tekee vain päivän kerrallaan, yleensä juuri on ylioptimistinen sen suhteen mitä ehtii tehdä ja listaa päivälle kaikkea mahdollista. :)