Venyttelyohjeet sivuspagaattiin

13.01.2015 / ,

IMG_3201
Sprika eli sivuspagaatti on aina ollut suosikki venytysliikeeni. Ajattelin nyt kertoa, kuinka minä venyttelen ja ylläpidän notkeuttani tähän suuntaan.

1. Lämmittely on tärkeää. Venytellyä ennen teen aina erilaisia liikuvuusharjoitteita, jotta liikeradat aukeavat ja nivelet pääsevät vauhtiin. Pyörittelyt ja jalanheitot ovat hyviä. Alhaalla kaksi esimerkkiä, miten pyörittelen lonkkia auki, ennen kuin asetun itse venytykseen. Eli niin maassa kuin seisaaltaan voit heilutella ja pyöritellä jalkoja rennosti.

sprika1sprika3

2. Teen vähän avaavia kevyempiä venytyksiä, joissa joustan koko ajan alemmas. Ventyksiä voi tehdä seinää tai tankoa vasten, tai yhtä hyvin maassa. Maassa esim. leveä haara asento ja siitä taivutus eteenpäin.

 

IMG_3213

3. Tämä niin sanottu sammakko-venytys on klassinen esiaste sprikasta. Tätä kannattaa venyttää ja pyytää vaikka kaveria painamaan lantiota alemmas. Tässä ei ole niin raskasta olla ja mielestäni kannaattaa venyttää tämä sen verran auki, että lantio on noin 10-15 cm korkeintaan maasta, ennen kuin lähtee venyttämään asentoa  sivuspagaattiin jalat suorina. Katso, että lantio on keskellä ja muodostat suoran linjan.

sprika

4. Tykkään itse kovasti venyttää sprikaa tähän suuntaan, että makaan selälläni ja avaan siitä jalat, koska näin lattia ei tule vastaan ja jalat pysyvät rentona. Usein myös heitän jalkoja sivuille tai vähintään joustan tässä asennossa. Hyvä avaava liike on siis laittaa tästä jalat yhteen ja rennosti heittää ne taas kohti lattiaa ja toistaa tätä, kunnes varpaat osuvat aina heittäessä lattiaan… ;) Vitsi vitsi, mutta se on tavoite.

IMG_3179

5. Jos sprika menee maahan voi testailla niin, että ylävartalo lepää maassa tai on kannateltuna kattoa kohti. Tuntuu vähän eri kohdissa. Postauksen ensimmäisen kuvan tapaan, voi myös nostaa toisen jalan (tai molemmat) korokkeelle ja venyttää yli.

sprika4 copy

6. Erilaiset jalannostot ja tasapainot ovat myös hyviä venyttelyliikkeitä. Toisaalta ne ovat myös seuraus: Kun on pitkäjänteisesti venytellyt huomaa, että voikin koittaa erilaisia jalannostoja.
vp

Leave a comment

25 kommenttia

 • ÄnTee

  Heippa!
  Näyttääpä helpolta ja sujuvalta. Itse en voi edes kuvitella tuollaisia venytyksiä. Oon ehkä maailman jäykin ihminen -oikeesti. En pysty ees istumaan lattialla jalat suorina, kun se pohkeiden ja polvitaipeiden venytys on jo liikaa..;) Oon kyllä yrittäny niitä venytellä, mut tuntuu ihan turhalta työltä kun seuraavana päivänä kintut on taas samassa jamassa..

 • pia

  YOu can do an amazing split!
  Fashion latte with vanilla

 • Päivi

  Mua sattuu, kun mä katson noita kuvia :D No ei ihan – tosi esteettisiä sporttikuvia ovat, kyllä sun voimistelu- ja varmasti balettitaustakin näkyy kauniina vartalonkäyttönä ja -kannatteluna liikkuvuuden lisäksi :) Mutta täällä harjoitellaan vielä sitä, että sormet menisi etutaivutuksesta maahan joka päivä edes.

  • Vilma Peltonen

   Joo tää venytys on vähän extreme, tai ei ihan sellainen mitä kaikkien olisi hyvä venyttää.. :D Mutta ajattelin tarjota erilaisia juttuja ja en löytänyt netistä mitään hyviä ohjeita Suomeksi, niin päätin kirjoittaa, miten itse venytän sivuspagaattia. ;)

   • Iiris

    Olisiko hyvä osata eka tavallinen spagatti ennen kuin tätä lähtee treenaan? Itsellä tuntuu tuo polvissa erittäin ikävältä, ihan siltä ettei nuin pitäisi venyttää. Vai onko se luulo vain

 • Tintti

  Hei kiitti vinkeistä! :) Sivuspagaatti (tai keskispagaatti niin kuin täälläpäin sanotaan ;) on aina ollut itselle hankala ja siksi kai sen venytteleminen onkin jäänyt, vaikka muuten olenkin melko venyvä ja spagaatti menee kyllä helposti. Nyt ei muuta kuin venyttelemään! :)

 • Suvi

  Hei!
  Mistä sun toppi on?

 • iitu

  Ah, sä oot niin upea :)
  Mutta hei ihan mielenkiinnosta – jos minäkinnyt venytyksellisesti jäykkänä ihmisenä (=en melkein koskaan venyttele…ups :/ ) alkaisin systemaattisesti tätä harjoitella niin olisiko mahdollista että esim vuoden päästä onnistuisin?
  Tai siis ylipäätään – tiedätkö onko tämä kaikille fyysisesti mahdollista?

  • Vilma Peltonen

   Kiitos Iitu!! <3 Toi on kyllä tosi paha kysymys. Luin vähän aikaa sitten, että kysymykseen voivatko kaikki saada spagaatin on mahdoton vastata, koska niin harvat sitä loppujen lopuksi tosissaan yrittävät. Eli en kyllä osaa sanoa. Paljon voi ainakin kehittyä ja lähes maahan asti päästä vuodessa tai kahdessa (omakohtaisesti todettu useassa voimisteluryhmässä). :)

 • Rosa

  Venyt kyllä asentoon kun asentoon :D itseäni lähinnä huvittaa se kun olen jäykkä kun mikäkin ja en saa edes käsiä lattiaan eteenpäin taivutuksessa. Pitäs varmaan tehdä asialle jotain xD

 • Apua tuo sammakko on kylla pahin venytys mulle! Mun lonkat ei oikein avaudu ja muistan kylla vielakin kun jumpassa joku istui siina takamuksen paalla ja hiki vaan valui kun yritti kestaa. Nykyaan yritan lonkkiani vahan vetreyttaa ja teen jopa ihan vapaaehtoisesti sammakkoa :)

 • Larkja

  Itse harrastan voimistelua kilpatasolla ja saan melkeen sivuspagaatin pohjaan. Näitä ohjeita koitan tänään!

 • Kiitos ohjeista! Osaan kuitenkin jo.

 • Basketball clothes quality is very good, breathable very good, very suitable for this season sports wear, give the seller a Zanha basketball clothes quality is very good, oh, tell me in the store is the same quality, praise basketball clothes of good quality, wear size are fit, fabric and good ventilation, comfortable, wash not fade, the store is also very warm.
  [url=http://www.longislandmaps.com/sunglasses/2001_Mlb_Draft_Signing_Bonuses.html]2001 Mlb Draft Signing Bonuses[/url]

 • Next time will come again if necessary. Really good sunglasses, super good quality, buy a black light, the lens is not pure black, is a little purple, looks good, is my favorite style. Glasses look really good girlfriends one Austrian and a great love ah really gray often happy purchase experience, the seller is very caring and trustworthy.
  Car Sales Basingstoke Uk

 • This package let me earn enough to face, oversized card, super love, put this package temperament instant upgrade, friends say very good boyfriend bought this bag before white, very beautiful, this is the second, and Valley has been like red bag, the quality is really good! This package is very good quality, fine workmanship and reasonable level design, great quality zipper is very strong, like the description of this package and the seller is very good quality, simple and elegant, the grade, thank the seller to send a small gift, logistics and fast, very satisfied with the quality of this bag once shopping is good, I like, very satisfied, and is the same as described above.
  Gucci Handbag 2010 Collection

 • But we are sunglasses phase itself, presented do not picky friends, enjoy the sellers good intentions to buy her husband, feeling a little too bright colors, and if re-light the point estimate would be better.
  Oakley Flak Jacket Sqr Boots

 • There is noticeably a bundle to find out about this. I assume you made certain nice points in options also.

 • Love really is genuine ~ husband liked very level ~ ~ ~ no color quality is also good ~ now there are promotions – really nice time shopping really is genuine, and before buying the same, super love, will come again really authentic, quality, super, very cost-effective, previously liked the style.
  Bj Raji Stitched Jersey

 • Very satisfied, customer service Ye! Like a good, very breathable, very comfortable to wear, sold two, set to colleagues, he also felt good, cost-effective, full praise! Well, bought for my boy, and he was like, the first set of uniforms that I sent to buy uniforms recognize this home! good, genuine.
  When Does Mlb Wear 42

 • Colleagues say good-looking, and he is very fond of, the only regret is that much of the point of my colleagues bought her quite satisfied with a little bag, the other came good colleagues say good, the price is high, there is no much cheaper 1111 colleague recommended, very nice bag, good quality, size is just right! First layer of leather texture is also very good, more than a thousand of the mall, okay. Pictures look better, Write treasure cabinet express themselves pick up the phone did not inform wow. Bag is really great. Get our hands immediately break it.
  Nelson House David Place Jersey

 • The foot is very comfortable, but completely different too small, a little tight, too much trouble, do not change, will not wear a few times to see a good point on foot is very comfortable, very good quality, the next will patronize.
  Hermes Greek Mythology Summary Video

 • I simply want to say I am just new to blogs and truly liked this web site. Very likely I’m want to bookmark your blog post . You definitely have superb well written articles. Thank you for sharing your blog site.