Kokonaisvaltaista hyvinvointia syyskuuhun

Haluan tuoda pimeneviin iltoihin inspiraatiota keittiöön, uusia ravintoaineita kokeiluun, ajatuksia elämäntapojen vaikutusvaltaisuudesta, uusia lajikokeiluja, treenimotivaatiota, muistutusta, vinkkejä ja aikaa itselle. Kesän kepeyden jälkeen tulee postausten painopiste muuttumaan nyt kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin. Valokuvauksen jälkeen toiseen suurimpaan intohimonkohteeseeni. Jee! :)

Ymmärsin, kun kirjoitin tällä viikolla postausta Tylsä & Persoonaton, miksi kirjoitan nykyään suht vähän postauksia esimerkiksi ravintojutuista (vaikka ne ovat aina suosituimpia postauksiani). Syyt ovat ne, mitä käsittelin postauksen loppu puolella. Tiedon muuttuvaisuus, kontekstisidonnaisuus ja se, että blogissa on mahdotonta käsitellä kaikkea kaikilta kannoilta. Kirjoitin myös, että mielipiteiden sanominen ja väitteiden heittäminen on yhtä tyhjän kanssa ilman perusteita. On äärimmäisen hankalaa tehdä postausta kuin tieteellistä artikkelia joka päivä päivittyvään lifestyle-blogiin. Tuoda kaikki lähteet, tutkimukset ja argumentit esille, niin puolesta ja vastaan.

Päätinkin nyt luopua tästä pyrkimyksestä ja tehdä postaukset perustuen lähinnä vain omaan kokemukseeni. Kiinnostuin kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista todenteolla jo vuonna 2009, joten tieto ja näkemykseni ovat karttuneet vuosien saatossa. Tarkoitukseni on enemmän nyt siis herättää pohtimaan näitä vaihtoehtoja ja jokainen voi tehdä läksynsä itse, etsimällä tarkempaa tietoa ja tutkimuksia halutessaan. Kaikesta mitä täällä sanon, löytyy kyllä taustalta asiantuntijoita (lääkäreitä, ravitsemusneuvojia..), tutkimuksia ja kirjoja. Joten hakemalla löytää. Toki kommenteissa voi kysyä tarkennuksia ja vinkata minulle, jos on eri mieltä, mutta pidän hyvinvointijutut nyt blogissa ”lifestylebloggaajamaisena”, tai muuten en muuta ehdikään kun hakea teille todisteita ja tarkempia selityksiä perusteluilleni. Osalle perustelu on vain se, että minulla se toimii. Kerron vain miten minä asiat näen. Vastuun siirrän teille lukijoille.

Nyt kun olen päässyt tästä ”todistamisen taakasta” voin innoissani kirjoittaa niistä asioista, mistä haluan. ;)

Tulossa siis:

 • 10 askelta terveellisempään ravintoon.
  Tässä sarjassa käyn askel askeleelta kymmenen postauksen ajan tärkeitä asioita läpi. Aiheina:

  1.  Ruokafilosofiani ydin
   – Kerron, mikä on omassa ruokavaliossani tärkeintä ja luettelen muun muassa vaihtoehtoja, miten voi korvata huonot valinnat hyvillä valinnoilla.
  2. 6 pahinta tekosyytä elämäntapamuutoksen tiellä
   – Käyn läpi mielestäni ärsyttävimmät ja tuhoisimmat tekosyyt sekä kerron niihin ratkaisut. ;)
  3. Nesteytys
   – Tämän postauksen lukemisen jälkeen, juot luultavasti enemmän vettä.
  4. Viljat
   – Perustelen gluteenittomuuttani ja annan vinkkejä.
  5. Maito
   -Kerron, miksi maidon juomisen lopettaminen voi saada joillekin ihmeitä aikaan ja miten.
  6. Kasvikset
   – Kaikkea mahdollista kasvisten syönnistä ja paljon konkreettisia vinkkejä syönnin lisäämiseen.
  7. Sokeri
   – Terveellisiä herkkuja ja asiaa muutenkin sokerista ja sen välttämisen hyödyistä. Kirjavinkki.
  8. Superfoodit
   – Listaa käyttämistäni superfoodeista. Kokemuksiani ja mielipiteitäni superfoodeista. Kirjavinkki.
  9. Ravintolisät
   – Ravintolisistä, joita itse käytän.
  10. Ateriarytmi
   – Siitä mitä mieltä olen ateriarytmistä, aterioiden koostamisesta jne…

 

 

Lisäksi tulee:

 • koontipostaus suosikkiresepteistäni
 • eri ruokavalioden plussat ja miinukset mielestäni
 • pohdintaa itsetuntoon, painoon ja kehonkuvaan liittyen
 • treenipostauksia (ilmajooga-kokeilu, päälläseisontajuttu, fiiliksiä Kayla Itsinesin treeniohjelmasta)
 • ehkä myös jotain treeni- tai ravintopäiväkirjaa..
 • vastauksia yleisimpiin kysymyksiinne

Toki myös paljon muuta ja voi olla, että osa menee lokakuun puolelle, mutta tiedätte vähän mitä tuleman pitää. :)

xVilma

 

 

Leave a comment

20 kommenttia

 • Sanni

  Mahtavaa, Vilma! Tuli todella paljon itseäni kiinnostavia aiheita, oikeastaan kaikkia listaamiasi tulevia postauksia odotan innolla. On mukavaa ja virkistävää, että kirjoitat siitä, mikä itsellesi tuo hyvinvointia etkä koe tarvetta todistella jokaista sanaasi. Mielestäni joskus todisteeksi toimivuudesta riittää kaltaisesi aurinkoinen, menestynyt ja kaunis ihminen :) kukin sitten soveltakoon ohjeita omaan elämäänsä miten haluaa jos haluaa, mikäli ei koe vinkkejäsi itselleen sopiviksi sellaisinaan. Mukavaa syksyä! :)

 • Laura

  Kuulostaa todella mielenkiintoiselta postaussarjalta :) Odotan innolla!! Onko johonkin postaukseen tulossa asiaa hyvistä rasvoista? Olisin kiinnostunut lukemaan myös niistä ja nimenomaan juurikin sinun näkökulmastasi :)

  • Vilma Peltonen

   Hei totta!!! Unohdin ne listasta täysin! Teen ehdottomasti postauksen myös niistä. Yksi tärkeimmistä palasista omassa ruokavaliossani! Kiitos kun kommentoit! :)

 • Aino http://feelgoodkitchen.fi

  Kuulostaa hyvältä! Ja niinhän se on, ettei näissä ravinto- ja hyvinvointiasioissa ole välttämättä olemassakaan ’oikeaa ja väärää’, sillä kaikki ovat uniikkeja kokonaisuuksia ja kokevat asiat eri tavalla, jo subjektiivisestikin. Ja aina on kiva kuulla, mikä on toiminut just sulla, vaikka sama ei välttämättä suoraan korreloisi toiseen henkilöön :) Kiitos ihanasta, fiksusta ja ajatuksia herättävästä blogista. <3

 • N

  Ihanaa! En malta odottaa:)

 • tiippa

  Hyvinvointijuttuja olenkin odottanut! Maidosta: käytin ennen herapalkkarissa nesteenä maitoa ja tein puuron maitoon, mutta kun jätin maidon pois, keuhkoissa ollut lima katosi jo parissa päivässä. Olen siis astmaatikko ja tämä ”parannus” on itselleni merkittävä! Nyt vielä odottelen olisiko pidemmällä maidottomuudella apua myös tulehduksellisiin ihosairauksiin :)

  • Vilma Peltonen

   Kiitos tiippa kun jaoit kokemuksisesi! Vastaavia olen kuullut paljon ja itse nimenomaan uskon, että maito aiheuttaa kroppaan tulehdusta ja limaa.. Ja, että se vaikuttaa myös ihoon. :) Ihana kun kommentoit!

 • EllaE

  Hyvä meininki! :) Oon samaa mieltä Sannin kanssa, mun mielestä melkeinpä kaikkein tärkein argumentti on aina oma kokemus; loppujen lopuksi, niinkuin sanoit, kaikki tieto on tosi suhteellista ja tilanne/henkilö/kontekstisidonnaista. Ja niin mäkin koen, että kyllä se millainen fiilis ihmisestä huokuu kertoo ihan älyttömästi enemmän kuin se, kuinka hyvin osaa siteerata muiden ihmisten tutkimuksia ja kokemuksia :)

  Näistä sun teksteistä on viime aikoina muutenkin välittynyt sellainen ihana vapaus, itsevarmuus ja tietynlainen löysääminen, vaikutat onnelliselta! Ihanaa syksyä sulle :)

  • Vilma Peltonen

   Haha hauskaa, jos se on välittynyt. En ole ajatellut asiaa, mutta totta. Ja olen kyllä onnellisempi kuin koskaan!!! :D Kai sitä ihminen huokuu tiedostamattomia energioita… :p Kiitos ihanasta kommentista!

 • Emma

  Antaisi edelleen vähän ammattimaisemman kuvan (kun tätä kerran niin ammattimaisesti yrität tehdä ja siitä myös pidät meteliä), jos viitsisit panostaa myös kieliasuun oikolukemisen muodossa.

  ”Tämän postauksen lukemisen jälkeen, juot luultavasti enemmän vettä.” Toivottavasti itse huomaat mikä tässä lauseessa mättää, tai sitten sinulla on ihan omat pilkkusäännöt.

  • Vilma Peltonen

   Olet oikeassa ja huomasin muitakin virheitä tai korjattavia asioita julkaisun jälkeen, mutta tällä hetkellä MyCosmossa en pysty muokata jo julkaistua tekstiä tekemättä koko postauksen kuvia ja rakennetta uudestaan… joku bugi kai. Toivottavasti asia korjaantuu. Mutta en kyllä edelleenkään ymmärrä, miksi sinä jaksat käydä blogissani, kun joka postaukseen on jotain negatiivista sanottavaa. Minä ainakin tulisin pahalle tuulelle, jos pitäisi lukea jotain, mistä löytyy aina ärsyyntymisen aiheita tai huomautettavaa… ?

 • Emppu

  Voi että, odotan innolla tulevia postauksia!! Oikeestaan kaikki aiheet kiinnostaa mua, jotku vähän enemmän. Ja pakko myös sanoa ja kiittää näistä sun postauksista, mahtavia kuvia ja asiateksiä sekä mielenkiintoisia aiheita. Huomaa että panostat tähän blogiin! :)

 • Fia

  Haha – mäkin huomaan joskus blogia kirjoitellessa, että tuntuu siltä että nyt on pakko merkata lähteitä!:D Johtuu varmasti yliopisto-opinnoista, kun on vaikeaa vain todeta joku asia omana mielipiteenään:D Mutta tosiaan, blogi ei ole tieteellinen artikkeli. Onneksi :D

 • thinky

  Ihanaa!! Odotan innolla. Tämä blogi on ollut suuri inspiraatio ja lähtölaukaus tietoon terveellisemmästä ravinnosta ja elämäntavoista. Joitain lähteitä mainitsemalla uskon kyllä siihen, että kiinnostuneet etsivät vielä tarkempaa tietoa, niin ainakin itse olen tehnyt : )

 • Nannil

  Olisi kiva kuulla mielipiteesi kahviin, ehkä se tuossa nesteytysjutussa tuleekin esille (?). Itse kamppailen jatkuvasti kahvin kittaamiseen kanssa. ihana nautinto, mutta tekee niin kovin ilmaa, limaa, huonoa oloakin, eikä vatsakaan siitä oikein pidä. Harvemmin ja parempaa, mutta välillä stressi antaa kahvihampaalle myöden kun kaipaan lohtujuotavaa..

 • Elisa

  Jee, kuulostaa hyvälle! :)