MAITO ja miksi en käytä sitä

08.02.2014 /

Vihdoin käyn maitoasiaan kiinni lukuisten toiveiden jälkeen! :) Lähes kaikki blogini reseptit ovat maidottomia, joten nyt on aika avata syitä siihen. Minulla ei ole todettua laktoosi-intoleranssia, saati maitoallergiaa.

En koskaan ole pitänyt maidon mausta juotuna, mutta juustoja olen aina rakastanut -ja rakastan edelleen. Rahkaa ja luonnonjogurttia söin ennen lähes päivittäi (myös jäätelöä järkyttävän paljon). Nyt reiluun vuoteen en ole ostanut maitotuotteita kotiin kuin vieraille. Juusto on poikkeus. Sitä syön jonkun verran, mutta suosin vuohen- ja lampaanmaitojuustoja. Kylässä syön maitotuotteita jonkun verran, mutta en oikeastaan koskaan rasvattomia maitotuotteita.

Ensiksi maanläheinen ja konkreettinen syy: saan niistä vatsavaivoja ja turvotusta. Huomaan oloni olevan freshimpi ilman maitotuotteita. Oireet eivät ole kuitenkaan niin pahat, ettenkö välillä tiedostaen söisi niitä, mutta koen saavani ”uhrausta” enemmän kun jätän maitotuotteet hyllylle. En kärsi allergioista, ihottumista tai ole koskaan kipeä. Minulle alkoi toissa talvena tulla atooppista ihottumaa silmiin, mutta nyt sitäkään ei ole ollut.

Toinen syy, jonka takia tämän postauksen tekeminen on viivästynyt, on se tieteellinen ja myös vähemmän tieteellinen näyttö, mitä olen lukenut maitoa vastaan. Tuntuu, että vuosien saatossa olen lukenut asiasta todella paljon, monista eri lähteistä, mutta ilman ammattilaisuutta, on vaikea tuoda näkemykseni tästä blogiin. On vaikea kertoa teille asioita faktoina, kun en edes aina muista lähdettä ja maitotuotteet ovat hyvin mielipiteitä jakava asia. Päätin nyt kuitenkin valottaa omassa päässäni pyöriviä perusteita.

Haluan kuitenkin alkuun sanoa, että mielestäni maitotuotteet eivät ole ehdottoman paha asia..  Olen enemmän sitä vastaan, kuinka Suomessa tuputetaan kaikille maitotuotteita todella runsain mitoin, vaikka iso osa saa siitä suolisto-ongelmia yms., jotka puolestaan usein johtavat ajan saatossa isompiin ongelmiin hyvinvoinnissa. Mielestäni tämä suomalaisten valtava maitotuotteiden tuputus on markkinointitemppu. Toiseksi en vastusta maitoa sellaisenaan, vaan sitä, mitä sille tehdään. Maito on hyvin teollista juomaa tässä yhteiskunnassa ja kuten blogiani seuranneet tietävät -suosin mieluiten puhdasta, mahdollisimman vähän käsiteltyä ruokaa.

No niin, mutta tässä tulee nyt tärkeimpiä perusteluita (lähes) maidottomaan ruokavaliooni ja siihen, miksi suosittelen jokaisen koittamaan olla ilman maitotuotteita reilun kuukauden ja katsomaan, voiko paremmin.

Ensimmäinen argumentti, mitä yleensä sanotaan: Mutta maitoa tarvitaan luuston suojaamiseen.

– No suomalaiset ovat osteoporoositilastojen kärjessä, ja eikö juuri täällä juoda paljon enemmän maitoa, kuin monissa muissa maissa?! Myös kalsiumin saanti on verrattain suurta ja yli suositusten. Eikö tässä ole ristiriita! Sen sijaan, että maidon tärkeydestä hypetetään, pitäisi mielestäni keskittyä riittävään D-vitamiinitasoon, joka on isolla osalla ongelma ja vaikuttaa mm. juuri kalsiumin imeytymiseen. Ongelmana voi olla myös huono vatsahapon eritys tai magneesiumin puute. Monen ruuansulatus ei pysty käsittelemään prosessoitua maitoa, joten imeytyykö siitä edes tarvittavat aineet? Luuston kuntoon vaikuttavat siis monet muutkin tekijät kuin kalsium, kuten juuri riittävä D3-vitamiinin taso. Jos luustoaan miettii, niin itse olisin myös enemmän huolissani riittävän kuormittavasta liikunnasta, jos sitä ei tule harrastettua säännöllisesti!

-Itse en koe maidon olevan siis välttämätön tekijä ruokavaliossa. Monissa kulttuureissa maitoa ei käytetä ja voidaan silti (TAI SIKSI) hyvin. Myös maitoallergikot ja vegaanit ovat pärjänneet varsin hyvin, ilman tuota valkeaa ”kansallisjuomaamme”.

Mutta haluan syödä maitotuotteita, mikä olisi paras vaihtoehto?

– Luomu- ja hapanmaitotuotteet. Hapanmaitotuotteita (piimä, maustamaton jogurtti, viili, rahka), koska niissä on suolistolle hyödyllisiä baktreereja. Valitsisin luomua aina kun mahdollista. Monille sopii luomumaitotuotteet, vaikka tavalliset eivät. Raakamaito (eli tinkimaito) on täysin käsittelemätöntä maitoa ja sinänsä vaihtoehto myös.

Miksi sitten maito olisi pahasta?

– Maidon käsittelyn takia. Maidon käsittelyyn kuuluu pästörointi ja homogenointi. Pästöroinnilla parannetaan säilyvyyttä ja turvallisuutta, mutta ikävä kyllä samalla se tuhoaa kaikki terveyttä edistävät entsyymit ja hyvät bakteerit. Käsittely muuttaa myös maidon proteiineja ja siten tekee niistä elimistölle vaikeammin käsiteltäviä. Homogenoinnissa taas maidon pienet rasvapallerot pilkotaan entistä pienemmiksi ja joillekin tämä aiheuttaa laktoosi-intoleranssin kaltaisia oireita (tämän takia jotkut laktoosi-intolerantikoiksi itseään luulleet, voivat juoda luomumaitoa).

– Maito on myös yksi keskeisimpiä syitä allergioihin, astmaan ja iho-ongelmiin. Jos kärsii siis jostain edellämainitusta, suosittelen ehdottomasti testaamaan maidotonta ruokavaliota. Maitotuotteet keräävät limaa ja monet ovat päässeet ne eliminoimalla eroon ylähengitystieinfektioista. Jos sairastat ylipäätään usein, kannattaa koittaa eliminoida maitotuotteet.

– Maitotuotteet aiheuttavat myös tulehdusta ja nesteen kertymistä.

– Yksi huomioitava asia ehkä myös: ”Mikään muu nisäkäslaji (paitsi ihminen) ei käytä maitoa imetysajan jälkeen. Vasikat kukoistavat lehmän maidolla. Lehmän maito on vasikoille.”

Mistä saan tarpeeksi kalsiumia, jos en juo maitoa?

– Kuten jo kirjoitin, mielestäni terveyden kannalta on paljon isompiakin huolia kuin riittävä kalsiumin saanti. Kalsiumia saa kuitenkin paljon muualtakin kuin maitotuotteista ja syömällä monipuolisesti, sekä riittävästi, ei huolta pitäisi olla. Itse syön kasviksia niin runsain mitoin ja muutenkin terveellisesti, joten uskon kalsiumin saannin täyttyvän. Käytän myös nykyään Cocovin Baobab-ja Carob-jauheita, jotka sisältävät hyvin kalsiumia. Parsakaali on lähes päivittäisessä käytössä. Poikaystäväni ei käytä maitotuotteita ja teki hivenainetestin, eikä kalsiumista ollut puutetta (näin esimerkkinä).

Lehtikaali on aivan loistava kalsiumin lähde!

Ja nyt varmasti joku miettii, että pitäisikö koittaa olla syömättä maitotuotteita hetkeen… Mutta saman tien alkaa miettimään, että mitä ihmettä sitten syön. Jos on tottunut vetämään rahkaa ja raejuustoa joka aterialla, ei muutoksen tarvitsekaan odottaa tapahtuvan päivässä. ”Ja kun ne maitotuotteet ovat niin helppoja ja nopeita, ettei niitä pysty korvata..”
Itse suosin todella nopeaa ja helppoa ruuanlaittoa! Tässä kuitenkin viikon ruokapäiväkirjani (maidottomana) ja täältä löytyy gluteenittomia ja maidottomia välipaloja. Itse kaipasin aikoinani eniten rahkaa ja kahvimaitoa. Rahkan korvasin helposti paksuilla lusikoitavilla smoothiella/tuorepuuroilla (joskus teen ne kookosmaitoon, mutta vähempi nesteenmäärä riittää tekemään smoothiesta paksun).

Kahvimaidon korvaan kookosöljyllä tai soija-, kaura-, riisi- tai mantelimaidolla. Nykyään lisään yleensä kahvin joukkoon Instant Maitakea tai Lion´s manea, jolloin en muuta kaipaa. Toisaalta olen oppinut juomaan laadukasta kahvia myös mustana. Soijatuotteita en oikein mitenkään voi suositella (vaatisi oman postauksensa perusteluineen, joten suosittelen tutustumaan asiaan muualla), mutta mantelimaitoa käytän kahviin huoletta. Juon keskimäärin kupin tai kaksi päivässä, joten en usko lorauksen sitä tai tätä tekevän mitään pahaa muutenkaan. :D Lisäksi, jos noudatan 90% ”ruokavaliotani” mahtuu loppuun myös maitotuotteita.

Ulkomailla maito käsitellään erilailla, ja monille ulkomaalaiset hapanmaitotuotteet, kuten kreikkalaiset jogurtit sopivat paremmin. Koska en ikävä kyllä saa Vitamixiani Etelä-Afrikkaan, ajattelin testata syödä luonnonjugurttia aamupalaksi tuoreiden marjojen ja hedelmien kanssa. :)

 

Ja nyt (vaikka tämäkään ei ihan lyhin postaus ollut), suosittelen enemmän kuin lämpimästi lukemaan tämän artikkelin:
Maitotuotteiden laatuerot sekä maidon aiheuttamat terveydelliset ongelmat: analyysi evolutionaarisesta näkökulmasta. Monilla teillä saattaa olla postaukseni perusteella liuta kysymyksiä, mutta jos ne eivät liity minuun itseeni, niin lukekaa ensin tuo edellä mainittu lääkäri Olli Sovijärven artikkeli.

Summary:
This post is about milk and why I´m not using it. I´m sorry I´m not gonna translate this. That is because it´s so long and difficult. But I´m gonna share couple of tips for you anyway if you either don´t use milk:
– instead of milk I put one teaspoon of coconut oil into my coffee. It’s really good and worth of trying.
– I also like to use almond milk in my coffee and sometimes in smoothies. Sometimes I use coconut milk while cooking or making fresh porridge.
-I love cheese so I prefer goat cheese or sheep milk cheese
– If you are worried about not getting enough calcium, here are good sources of it: kale, broccoli, white and red beans, carob and baobab powders, nuts, soya products.

xVilma

Leave a comment

44 kommenttia

 • Tiia

  Hyvä ja ajatuksia herättävä kirjoitus! Minulla on todettu laktoosi-intoleranssi nuorempana, mutta nyt aikuisiällä pystyn kyllä juomaan maitoa (ja tietysti maitojuomaa) ja syömään maitotuotteita ilman suurempia vatsanväänteitä. Hetki sitten vaihdoin maidon kuitenkin soijamaitoon ja vatsani on voinut huomattavasti paremmin sen jälkeen. Jotenkin sen pienen turvotuksen oli vuosien mittaan ajatellut ”normaaliksi”, mutta nyt maidottoman jakson jälkeen tajusin, että se olo ei todellakaan ollut normaali.

  Toisille maito sopii ja toisille ei :) Oma maidonkäyttöni rajoittuu aamuiseen latteen ja soijamaito ajaa asiansa erittäin hyvin – ja maistuukin paremmalta kuin tavallinen maito.

 • Liisa

  Ite oon huomannu samat vaikutukset maidosta, eli vatsa turpoaa ja on epämukava olo. Ite urheilen tosi paljon viikossa, noin 25 tuntia tulee suurimmillaan, ja siihen päälle vielä kehon huolto, joten ihan kokonaan maitotuotteista en oo pystynyt luopumaan, vielä. Lähinnä maitorahka, jota oon muutenkin vähentänyt tosi paljon, ja raejuusto ovat ne joita vielä maitotuotteina syön. Maustamatonta jukurttiakin menee jonkn verran välillä. Ennen join aina rasvatonta maitoa, mutta nyt sekin on vaihtunut soya-maitoon tai manteli-maitoon. Huomaan ite olotilani paljon ”freesimpänä: Vatsa ei turvota, oon paljon pirteempi jne. Kyllä sitä kalsiumia saa monista muistakin jutuista just, ja proteiinin lähteitä on paljon useampia, kun vaan esim. maitorahka! Kiitos tästä hyvästä postauksesta, sain paljon uudenlaisia vinkkejä ruokavaliooni. Mukavaa viikonloppua! :)

 • Gabriela

  Everything looks sooo good!!

  http://anetagabriela.blogspot.com

 • Nasuu

  Mäkin ajattelin kokeilla nyt tuota maidottomuutta. On ollut tarkoitus monta kertaa kokeilla, mutta aina ”sorrun” ostamaan maitoa tai jugurttia. Nyt ostin kaappiin manteleita niin voi tehdä mantelimaitoa milloin haluaa. :) Tuo on hyvä vinkki kahvinjuojille, että pitää kaapissa kauramaitoa ja manteleita. Niistä saa hätätilanteessa kahvimaidon.

  Huomasin myös viimeksi, kun söin ruisleipää vähän enemmän, että mahaa viilteli. Loppuu sitten senkin syöminen! Olen asunut Aasiassa, ja siellä asuessa mahani voi paremmin kuin koskaan. Tarkoituksena olisi siis kokeilla samantyylistä ruokavaliota mitä siellä tuli syötyä, ja kokeilla johtuiko mahan hyvinvointi ruokavaliosta ja maitohappobakteereista mitä siellä ollessa söin.

  Mites muuten tuo johanneksenleipäpuujauhe ja tuo toinen mitä syöt..eikö ne ole prosessoituja ja onko ne oikeasti terveellisiä?
  Itse kannatan suomalaisia superfoodeja eli mustikoita ja puolukoita.

 • Kelli (More than Letters by Kelli)

  Hei kiitos tästä, olen itsekin jo kauan miettinyt, että mitä vaikutuksia maidolla saattaa olla, kun se kuitenkin loppupeleissä on niin hurjan käsiteltyä. Itse olen kamppaillut näppyjen kanssa monen monta vuotta. Näppyjä muodostuu otsaan ja leukaan ja ne ovat ihan pieniä ja rasittavia. Lisäksi tulee niitä karseita mollukoita ihon alle, jotka ovat niitä superpunaisia ja karsean kipeitä. Minulle on moneen otteeseen sanottu, että suklaa pitäisi jättää ja että suklaa on pahasta. Itse olen alkanut kallistumaan maidon suuntaan, onhan suklaassakin kuitenkin maitoa aika paljon? Mitä mieltä sinä olet suklaasta? PS. Itse olen käyttänyt soijajugurttua smoothiessa, mitä siihen kannattaa laittaa koostumusta tuomaan? Kiitos vielä, näitä sun juttuja on kiva lukea! :)

 • mee

  Moikka ja kiitos alkuun hyvästä blogista! Olen saanut paljon hyviä vinkkejä puhtaampaan ja parempaan ravintoon liittyen :)

  Maitoasiasta minun on pakko tulla jakamaan omia kokemuksiani. Olet usein maininnut, että ruokavalioasioissa itsensä kuunteleminen on kaiken a ja o. Olen täysin samaa mieltä, joku asia mikä ei sovi toiselle, saattaa parantaa jonkun toisen hyvinvointia. Ja minulle tämä asia on maito. Ja vielä jopa se ”paha” käsitelty kevyt maitokin. Mihinkään tieteelliseen faktaan en tätä perusta vaan täysin omiin kokemuksiini.

  Minulla ei ole koskaan ollut laktoosiongelmia ja olen aina juonut maitoa ruokajuomana sekä käyttänyt muutenkin paljon maitotuotteita. Koska maidon terveyshaitoista puhuttiin niin paljon, noin vuosi sitten päätin jättää 3kk ajaksi maitotuotteet vähemmälle ja lopetin maidon juomisen kokonaan. En kokenut mitään ”fressaavaa” vaikutusta tai oikeestaan mitään vaikutusta, olo oli ennemminkin vetämätön maidolliseen ruokavaliooni verrattuna. Toisaalta mitään turvotusongelmia ei ollut aikasemminkaan, joten eroa on varmaan vaikea huomata :D atooppinen ihoni oireili enemmän juuri silmien ympäriltä, epäilen että se saattoi johtua soija-valmisteista, jota silloin käytin. Vatsani toiminta muuttuu epäsäännöllisemmäksi, mutta hapanmaitotuotteiden tuominen takaisin ruokavalioon paransi asian. Lopulta aloin taas juomaan kevytmaitoa, eikä mitään negatiivista tapahtunut. Päin vastoin. Koen, että maitotuotteiden avulla pystyn syömään monipuolisemmin ja maitolasillinen aterian kanssa pitää minut pitkään kylläisenä :)

  Uskon, että maitotuotteet ruokavaliossa on monelle huono ja oireita aiheuttava asia. Halusin kuitenkin jakaa omat kokemukseni, koska mielestäni oman kehon kuunteleminen on kaikkein tärkeintä. Voi olla, että olisin huomannut terveysvaikutukset vasta jos olisin ollut esim. vuoden käyttämättä maitotuotteita. Aion kuitenkin käyttää niitä jatkossa, koska koen OMALLA KOHDALLANI, että niistä on enemmän hyötyä kuin haittaa.

  Pidän monipuolisuudessa ja vaihtelusta ja siksi aion jatkossakin kokeilla myös sun ihania maidottomia reseptejä! :)

  • Vilma Peltonen

   Hei mee! Olipas fiksusti ja ihanasti kirjoitettu kommentti! Kiva, että rikastit keskustelua toisellakin näkökannalla. :)

 • Nasu

  Ei liity tähän postaukseen suoranaisesti, mutta superfoodeihin liittyen tässä tutkimuksessa oli hyviä pointteja

  https://publications.theseus.fi/handle/10024/36042

  ”Osalle ulkomailta tuoduista superfoodeista löytyi ravintoainevertailussa ravinteikkaampi vaihtoehto suomalaisista ruoka-aineista. Nokkosen ravintoainepitoisuus oli huomattavasti suurempi kuin ulkomailta tuodun spirulina-levän. Hampun- ja pellavansiemenen ravintoainepitoisuudet olivat samanlaiset. Mustikan ja goji-marjan vertailussa selvisi, että kuivattu mustikka ovat ravintoainepitoisuudeltaan samanlaisia goji-marjan kanssa. Kuivatun maca-juuren vertailussa lanttu ja parsakaali olisivat kuivattuina ravinteikkaampia kuin maca. Suomalaisia ja ulkomaisia superfoodeja verrattiin myös kilohintojen perusteella. Tuontielintarvikkeet olivat lähes kaikki kalliimpia kuin kotimaiset vastineet, sillä esimerkiksi nokkosta ja mustikkaa saa Suomessa ilmaiseksi pienellä vaivannäöllä”

  • Vilma Peltonen

   Kiitos linkistä ja hyvästä pointista. Itse käytän päivittäisessä ruokavaliossa niin mustikkaa, mustaherukkaa, parsakaalta, siemeniä kuin nokkostakin. :) Perustan itse siis ehdottomasti ruokavalioni suomalaisiin ja lähituotettuihin raaka-aineisiin- ja sitä suosittelen muillekin. Mutta on minulla näitä ulkomaalaisiakin tehoraaka-aineita käytössä, mutta vain lisänä. :) En näe niiden olevan mitenkään välttämättömiä. :)

 • Sanna

  En ole varsinaisesti mikään maidon lobbaaja, mun puolesta ihmiset saavat juoda tai olla juomatta maitoa jos niin haluavat. :) Tärkeintä on, että saa tarpeeksi kalsiumia (jota kaikki suomalaiset eivät tosiaankaan saa tarpeeksi). Sen verran haluaisin kuitenkin kysyä, että mistä olet löytänyt tutkimuksen, jossa maidon juonti yhdistettäisiin astmaan?

  Tässä on muuten hyvä postaus, jossa vertaillaan erilaisia maitoja: http://www.pronutritionist.net/maito-muka-pilattu/

 • K

  Tuo Olli Sovijärven artikkeli on vain yhden lääkärin näkemys asiasta. Monet lääkärit taas liputtavat maidon puolesta. Yhden lääkärin sanomisia ei mielestäni voi pitää tosina.

 • Chardonnay

  Kiitos tästä ja tuosta linkistä myös!

 • Sari / sarpukka com

  Itse olen myös vähentänyt maitotuotteiden käyttöä aiemmasta reilusti. Söin aiemmin päivittäin kevytjogurtteja, rahkaa, join ruuan kanssa maitoa ja laitoin leivän päälle juustoa. Huomaan, että olemme lukeneet paljon samoja artikkeleita, koska jaan todella paljon samoja ajatuksia :) Olen miettinyt myös, voiko pelkästään huonossa kunnossa olevat suolisto johtaa siihen, että maitotuotteet aiheuttavat ongelmia? Itsellä atopia parani, kun jätin sekä gluteiinin että maitotuotteet vähemmälle ja samalla ryhdyin fiksailemaan suoliston kuntoa. Tällä hetkellä vatsa voi hyvin ja kestää myös gluteenia että maitoa kohtuullisissa määrin. Ainut mistä en edelleenkään maitotuotteiden kohdalla pidä, on liman kertyminen kurkkuun esim. rahkan syömisen jälkeen. Todella vastenmielistä. Nyt asustelen Thaimaassa ja maitotuotteiden käyttö on vähäistä, jääden oikeastaan vain kahvimaitoon. Jogurtti on todella kallista ja satunnaisesti olen sitä ostanut, mitään erityisiä oireita en ole siitä huomannut. Mutta, kuten joku tuossa edellä jo totesikin, jokainen juokoot ja syökööt maitotuotteita mutta jos vähänkään on ongelmia vatsan/ihon/flunssien kanssa niin kannattaa edes kokeilla vähentämistä.

 • Anna

  Olisko sulla jotain vinkkejä seesaminsiementen käyttöön? Voiko niitä syödä sellaisenaan, esim. smoothien seassa vai pitäisikö niille tehdä jotain ennen käyttöä?

 • Amoretto

  Kirjoitat lopussa, ettet voi suositella soijatuotteita, mutta kuitenkin ymmärrän sinun käyttävän ajoittain soijamaitoa…koetko siis jotkut soijaperäiset tuotteet sopimattomiksi, vai etkö käytä laisinkaan soijatuotteita?

 • Jenni S.

  Hyvä ja mielenkiintoinen kirjoitus.
  Itse käytän autoimmuuni suolistosairauteni vuoksi mahdollisimman vähän maitotuotteita. Ne eivät yksinkertaisesti vain minulle sovi, ja pahentavat tulehdustilaani.
  Suosin muussa ruuanlaitossani myös mahdollisimman paljon luomutuotteita. Viime aikoina olen kuitenkin alkanut kiinnittää entistä enemmän huomiota myös luomutuotteiden tuoteselosteisiin. Valitettavan usein myös niistä löytyy ikäviä lisäaineita, ja erityisesti juuri luomumaitotuotteista. En voi esimerkiksi käsittää miksi Valion luomukermaan lisätään mm. karrageeniä (E407).

  Omalla, ja koko perheeni kohdalla olen huomannut että mitä prosessoimattomampaa ruokaa- sitä parempi vointi kaikilla. Suosittelen siis kaikkia kiinnittämään huomiota pakkauselosteisiin ahkerammin, ja välttämään turhia lisä-aineita.
  Esimerkiksi juuri tämä (hyvinkin yleinen elintarviketeollisuuden suosima) karrageeni on melkoinen myrkky elimistölle, ja eritoten suolistovaivoista kärsiville.

  http://finland.somefood.org/?page_id=2471

 • Julia Juliska

  Haluaisin kysyä tosta kookosöljyn fiilistelystä: Se on 90%:sti kovaa tyydyttynyttä rasvaa, jotä ihmisen ei pitäisi saada pientä määrää enempää. Mikä sun mielipide tästä sitten on?

 • Erika

  Taisin nähdä sut tänään Kampissa, menit niin äkkiä ohi että jäin vaan katsomaan perään ja miettimään että olitkohan se sä. Mutta kyllä varmasti olit, harmi etten ehtinyt tulla moikkaamaan ja höpöttelemään :D
  Ja todella hyvä postaus tämä, mäkin oon huomannut että tietyt maitotuotteet ei itselle sovi. Eivät aiheuta mitään pahoja oireita, mutta turvotuksen ja nesteen kertymisen oon huomannut, ja sen, että mullakin olo on freesimpi olo nykyään kun en juurikaan käytä maitotuotteita.

 • Maria

  Minä välttäisin ainakin noi soija-maidot. Nykyiset soijaa sisältävät tuotteet ovat geenimanipuloituja ja aiheuttaa syöpää. Mantelimaito on hyvä korvike. =)

 • Elisabeth

  Mielenkiintoinen blogikirjoitus, tutustun mielellään ruokapäiväkirjaasi :)

  xxx
  E
  http://dragonflyelisabeth.blogspot.fi/

 • Maija

  Heippa! Miksi soijamaito ei oo hyväksi? Ymmärrän että joillain soija allergisoi ja että jotkut soijatuotteet on prosessoituja tai geneetisesti muunneltuja. Mutta luomu soijamaito? Siinä on ihan vaan soijapapuja sekoitettu veteen eli ei voi prosessoiduksikaan sanoa.. Kiitti! :)

 • veera

  Tätä blogia lukevat myös hyvin nuoret ihmiset. Se että aikuinen poikaystäväsi ei juo maitoa ja hänellä ei ole mitään vikaa kalsium-tasoissa. Eri juttu se on nuorilla, kasvavilla henkilöillä, joiden kasvuun tarvitaan jopa isompia määriä kalsiumia jotta luusto kehittyy saati muita vaikutuksia! Muutoin itseään nälkiinnyttävät nuoret lueskelevat tällaisia blogeja ilman mitään mediakriittisyyttä ja uskovat vastauksiasi ”oikeiksi” ja samalla ohjeitasi noudattaen aiheuttavat hallaa keholleen. Järkee käteen.

  ”Mistä saan tarpeeksi kalsiumia, jos en juo maitoa?
  – Kuten jo kirjoitin, mielestäni terveyden kannalta on paljon isompiakin huolia kuin riittävä kalsiumin saanti. Kalsiumia saa kuitenkin paljon muualtakin kuin maitotuotteista ja syömällä monipuolisesti, sekä riittävästi, ei huolta pitäisi olla. Itse syön kasviksia niin runsain mitoin ja muutenkin terveellisesti, joten uskon kalsiumin saannin täyttyvän. Käytän myös nykyään Cocovin Baobab-ja Carob-jauheita, jotka sisältävät hyvin kalsiumia. Parsakaali on lähes päivittäisessä käytössä. Poikaystäväni ei käytä maitotuotteita ja teki hivenainetestin, eikä kalsiumista ollut puutetta (näin esimerkkinä). ”

 • Ilona

  Kiitos taas kerran järkevistä sanoistasi! Jaan erityisesti tuon ”markkinointitemppu”-kohdan, sillä siitähän tässä tuputuksessa on oikeastaan kyse ja sitten samalla kauhistellaan esi. raakamaidon bakteereja ja vaaroja, todella naurettavaa.. Itse en myöskään ole ikinä maidosta pitänyt, mutta luonnnon jugurtista ja juustoista liikaakin. Vuosien oireilujen jälkeen olen päättänyt kokeilla maidoton-viljaton ”kuurin” ja selväähän se on jo ennen kokeilun loppuakin, niin tiedän voivani paljon paremmin..

 • Yorma

  Kuinkas sitten ne miljoonat lapset esim. Aasiassa, jotka eivät ole ikinä elämänsä aikana juoneet lehmäntissimaitoa, mutta voivat silti paremmin kuin me täällä länsimaissa? Eikö kukaan muu ymmärtänyt tekstin pointtia, että EI SE MAITO OLE AINOA kalsiumin lähde maailmassa?!

 • Katjuska

  Kaksi lastani ovat maitoproteeniallergisia ja heidän vuokseen jätin imetysajalla maitotuotteet kokonaan pois. Yllätyin, kun vuosia kestänyt päänahan kutina ja näppyläisyys, huono kasvojen iho ja turvotus koko kehossa hävisivät. Hiljalleen olen palannut ns. Normaaliin ruokavalioon ja vanhat vaivatkin ovat samalla palanneet. Nyt harkitsen vakavasti maitotuotteiden poisjättämistä jälleen. Kiitos artikkelista!

 • Karin

  Hei, kiitos hyvästä kirjoituksesta! Pyrin myös itse välttämään maitotuotteita, koska huomaan vatsani voivan paremmin ilman niitä. Jäin kuitenkin miettimään sitä, miksi soijatuotteet ovat pahasta? Käytän itse soijatuotteita lähes päivittäin ja siksi kiinnostuin. En ole aiemmin huomannut kyseenalaistaa niiden käyttöä/terveysvaikutteita ja ainakin nyt nopealla googlaamisella tämän artikkelin (http://www.vegaaniliitto.fi/vegaia/2010/talvi/soija.html) mukaan syytä huoleen ei olisi. Mutta uskon, ettei näkemyksesi varmasti kuitenkaan tuulesta temmattu ole :) Ehtisitkö valottaa asiaa lisää tai tietäisikö lukijoista joku aiheesta tarkemmin?

 • Elle

  FYI esimerkiksi Alpro Soyan tuotteet eivät sisällä mitään geenimanipuloitua. Soijamaitoa voi siis juoda huoletta.

  • Vilma Peltonen

   Elle: En jätä soijamaitoa suosittelematta vain sen geenimanipulaation takia. Käsiteltyä ruokaa se silti on, jolla voi olla monia haittavaikutuksia.. Lisäksi se sisältää monia estrogeenin kaltaisia hormoneja. :)

 • Tintti

  Kiitos kirjoituksesta, pidän siitä kun joku tuo uusia näkökulmia omiin ajatuksiin ja siksi haluankin kommentoida.. Nykyään paljon varoitellaan ”prosessoiduista” elintarvikkeista, jotka eivät sovi ihmisen ruokavalioon. Itseäni vähän ärsyttää tämän sanan käyttö. Elintarviketehtaissa ruokaa keitetään, paistetaan, pilkotaan, jauhetaan.. jne. Eikö kotikeittiössä tehty ruuan valmistaminen ole myös ruuan prosessointia? Maidon homogenointi on täysin mekaaninen toimenpide; maito on rasva vedessä-kompleksi, ja koneellisesti rasvapalloset puserretaan pienemmiksi. Ilman tätä, rasva jää lillumaan vesiosan päälle. Pastöroinnissa maito kuumennetaan joiksikin sekunneiksi korkeaan lämpötilaan ja tämän tarkoituksena on tappaa vaaralliset, ruokamyrkytyksiä aiheuttavat bakteerit. Tämä seikka usein unohdetaan myös lisäaineita parjatessa. Jotkin elintarvikkeet ovat vesipitoisuutensa ja ravintopitoisuutensa ansiosta pöpöjen suosiossa ja voivat aiheuttaa vakavia sairauksia (esim. botuliini-myrkkyä sisältäviin oliiveihin kuolleet ihmiset, tämäkin bakteerin aiheuttama.)

  Itse syön suurimmaksi osaksi terveellisesti, lähes kaikkea paitsi lihaa (se on pahaa :)). Leipää syön päivittäin vaaleana tai tummana, välillä ostan luonnonjogurttia ja välillä sokeroitua mansikkajogurttia. Ruokavalion koostamisesta on tehty hurjan monimutkaista nykypäivänä. Toisaalta taas ajattelen niin, että olemme todella onnellisessa asemassa kun ympärillämme on niin paljon ruokaa että voimme valita mitä haluamme syödä. Olen samaa mieltä kanssasi siitä, että mikä sopii toiselle, ei välttämättä sovi toiselle. Itse en saa oireita mistään ruoka-aineesta, siispä syön kaikkea kohtuudella. En kiellä tosiasiaa, että kaikille maitotuotteet eivät sovi. Kyllähän monella on myös tomaatti- tai mansikka-allergiaa, puhumattakaan maitoproteiinin aiheuttamasta allergiasta. Maidon prosessoinnin aiheuttamia haittoja en itse usko. Ruokien kuumentamisella ei aina pelkästään tuhota ravintoaineita, vaan esim. porkkanan beeta-karoteeni imeytyy paremmin keittämisen jälkeen.

  Osteoporoosi-juttuun en osaa ottaa täysin kantaa, mutta, koska osteoporoosin syntyyn ei vaikuta pelkästään kalsiumin puutos, en tekisi johtopäätöksiä siitä, että miksi Suomessa on paljon osteoporoosia, vaikka juodaan paljon maitoa. Osteoporoosin riskiin vaikuttavat vähäisen kalsiumun saannin lisäksi fosforin ja d-vitamiini puute (kalsium ei imeydy ilman näitä), tupakointi, vähäinen liikunta, liika laihuus, jotkin lääkkeet, keliakia ja maksasairaudet. Maidosta kalsium imeytyy n. 30 prosenttisesti, mikä on vähän verrattuna sihen, että esim. parsakaalista imeytyy 60%. Pelkkä maidon runsaskaan juominen ei siis riitä osteoporoosin ehkäisyyn.

  Tulipa teksti, toivottavasti jaksat lukea. Ja en nyt sokeasti puolusta elintarviketeollisuutta, vaan on tietysti hyvä että kyseenalaistetaan asioita. Niin ja en keksinyt näitä lukuja päästä, vaan opiskelen alaa ja tarkistin faktat luentokalvoista :) Hyvää kevään alkua sinulle !

 • Tea

  Loistava ja ajatuksia herättävä kirjoitus! itse olen kärsinyt laktoosi-intoleranssista koko ikäni, ja olen testaillut ensimmäiset riisimaitojuomat n.10v sitten ja olen nyt ihan huumassa mantelimaidosta, hasselpähkinämaidosta, kauramaidosta sekä riisimaidoista. Soijamaidon olen nyt jättänyt pois, koska arveluttaa hyvin paljon sen geenimuunnelmat ja käsittelyt. Vielä kun jostain suomestakin löytyisi kookosmaitojogurttia! Kiitos kirjoituksista ja maidottomista ruoka- ja välipalavinkeistä!

 • Karoliina

  Upea artikkeli, kiitos siitä! Olen täysin samaa mieltä siitä, että lehmänmaito EI ole ihmisen juoma ja sitä ei tarvita oikestaan yhtään mihinkään kun suositaan mm. vuohenmaitoa joka on taas koostumukseltaan lähinnä ihmisen äidinmaitoa. Sekä tietenkin monipuolista ja terveellistä luomuruokavaliota.

  Olen ollut aikoinaan töissä lastenosastolla jossa tehtiin päiväkirurgisesti lasten korvien putkituksia. Siellä ilmeni että korvakäytävät olivat täynnä mädäntynyttä maitoa joka varmasti on yksi syy lasten korvatulehduskierteille. Maitohan lisää myös limaisuutta ja oivan alustan bakteerien kasvuun, mm. korvakäytävissä ja hengitysteissä.

  Esikoispoikani täyttää huomenna 13 vuotta ja hänellä on ollut ns. krooninen yskä jo pitkään. Jopa vuosien ajan ja välillä aaltoillen. Päätin pistää hänet maidottomalle ruokavaliolle ja vaihdoimme maidon riisimaitoon. Avot, oireet ovat hellittäneet huomattavasti ja kröhimistä ei juuriikaan enää esiinny.

  Olemme sitä, mitä syömme! :)

 • Armit

  http://freefromharm.org/health-nutrition/vegan-doctor-addresses-soy-myths-and-misinformation/

  tuolta löytyy enemmän tietoa soijasta ja sen phytoestrogeenistä. Sen maine syöpää ynnä muuta ikävää aiheuttavana ruoka-aineena on lievästi liioiteltu.

 • Jassy

  Mullakaan ei oo todettu minkäänsortin allergioita / laktoosi-intoleranssia, mutta en käytä maitotuotteita laisinkaan. Enkä siksi että tulisi freesimpi olo, se vaan tuntuu parhaimmalta. Esimerkiksi maitoa en käytä ollenkaan. Paitsi joskus saatan leipomisessa sitä tarvita, sen verran. Mutta en sitä kyllä juomaan lähtisi, kun ei tykkää ei vaan tykkää! Hyvin kirjotettu toi sun teksti!:)

 • Viivi

  Haluaisin myös Veera kysyä sinulta, miten erittelet ”oikeat” mielipiteet ”vääristä”. Ja millä tasolla oma mediakriittisyytesi ja lähdekritiikkisi on muodostaessasi mielipiteitä tähän asiaan liittyen esimerkiksi?

 • WTF

  Siis oikeesti… Täällähän on erinomaisia terveysvinkkejä! Kookosrasvaa ( täynnä tyydyttyneitä rasvahappoja, käytetään esim tippaleipien paistmisessa, niin voi vaikka niitä sit vedellä ku niin terveellistä on…) , maito on paha kun se on tärkeä kalsiumin lähde. Monissa muissa maissa esim vedessä on paljon kalsiumia, mutta suomessa ei.. Mutta onhan se fiksua korvata hyväks todetut ja tutkitu ruoka-aineet jollain hokkuspokkus jauheilla joita voi kalliilla rahalla roudailla erikoiskaupoista. Niin että mistäs ne sun sponssirahat oikein tulee?? Ja eikö kaalista yms muista kasviksista sitten saa vatsanväänteitä :D

 • huhhuh

  :DDDDD tässä ei nyt todellakaan puhuta siitä hopeisesta munkkirasvasta siellä kaupan hyllyllä.

 • laue

  ”Mutta maitoa tarvitaan luuston suojaamiseen.” Ei, maitoa ei tarvita luuston suojaamiseen vaan nimenomaan kalsiumia. Maito tuotteet sisältävät kalsiumia (ja ovat suomessa myös yleensä D-vitaminoituja) ja ovat useimmille helpoin ja myös halvin tapa saada päivittäinen annos. Maitotuotteet eivät kuitenkaan ole ainut kalsiuminlähde, ja nimenomaan monipuolisella ruokavaliolla on suurimerkitys tässäkin.
  On jokseenkin typerää ja tietämätöntä olla pastörointia vastaan, kun sen on nimenomaan tarkoitus tuhota mahdolliset patogeeniset mikrobit maitotuoteista, joissa ne kukoistavat erityisen hyvin. Lehmänmaito on vielä sinänsä aina suuri riski pastöroimatomana, sillä haitallisia mikrobeja voi sinne päätyä helposti esimerkiksi lehmänlannasta tai pelkästään jo eläimen iholta… Pastöroinninkaan jälkeen maito EI OLE täysin mikrobitonta ja sisältääkin pieniämääriä esim. LGG- bakteereja, jotka säilyvät hengissä läpi ruuansulatuskanavan ja pystyvät kiinittymään suoliston pinnalle ja ovat terveydelle suotuisia. Toisaalta taas pastöroimattomasta raakamaidosta voi saada esimerkiksi EHEC tai salmonella tartunnan, parhaassa tapauksessa tuberkuloosin.
  Suurinosa maidon entsyymeistä tuhoutuu joka tapauksessa vatsan suolahappo ja pepsiinikäsittelyssä, joten sinänsä tällä ei tulisi olla merkitystä. On kuitenkin totta, että maidon luontaisesti sisältävät laktoosia pilkkoutuvat entsyymit tuhoutuvat osin maidon käsittelyssä.
  Myös soijatuotteiden jalostamisen ja mahdolliset soijan aiheuttamat allergiat ovat yleisiä, ja niitä on myös tutkittu paljon. Melkein jokainen viljatuote ja useat muut valmisteet (levitteet, leikkeleet yms.) sisältävät soijalesitiiniä säilyvyyden parantamiseksi. Soija aiheuttaa myös herkästi yliherkkyysoireita, joten se ei välttämättä jo valmiiksi allergisille tai astmaatikoille sovi.
  ”Maitotuotteet aiheuttavat tulehdusta” Ei. Esimerkiksi täällä http://www.pronutritionist.net/anti-inflammatorinen-eli-tulehdusta-vahentava-ruokavalio/ todetaan useimpien maitotaloustuotteiden olevan neutraaleja tältä kannalta.
  Mielestäni normaaleiden terveiden ihmisten, jolle maitotuotteet eivät aiheuta mitään ongelmia, on täysin turvallista käyttää maitotuotteita tavalliseen tapaan. Jos kuitenkin maitotuotteet ongelmia aiheuttavat, ei niitä tietenkään tarvitse käyttää ja tällöin voi kokeilla esimerkiksi luomumaitoa tai korvaavia maitovalmisteita. Maidottomasta ruokavaliosta ei sinänsä ole haittaa, mutta ei siitä mitään hyötyäkään ole jos ei maito mitään ongelmia aiheuta.
  Pidän blogistasi muuten, mutta ravitsemustieteen opiskelijana ruokaan liittyvät artikkelit ja niissä esitettyjen väitteiden tieteellinen pohja on aika hatara, ja usein esitetty nimenomaan vaan mielipiteinä ja johtopäätöksinä. Olisi myös hyvä, jos pystyisit käsittelemään asioita molemmilta näkökannoilta, muuten tulee kovin yksipuolinen kuva… :)

 • Kati

  Suomessahan maitotuotteisiin lisätään kalsiumin imeytymiseen tarvittavaa d-vitamiinia, jota ei Suomessa auringon valon vähyyden vuoksi pääse paljoa muodostumaan iholla. Monissa muissa maissa aurinko paistaa enemmän eikä d-vitamiinista tule puutetta. D-vitamiinin puute on yksi syy osteoporoosin muodostumiselle. Kalsiumin sijaan jätit huomiotta d-vitamiinin, jota ei juuri suosittelemistasi kasvikunnan tuotteista saa. D-vitamiinia saa maitotuotteiden lisäksi mm. kalasta.

 • LL

  Niimpä! Samat sanat meinasin kirjoittaa. Terveydenhuoltoalan ammattilaisena painotan aina ravitsemusasioissa neuvoessani sitä, mistä löytyy luotettavaa ja tutkittua tietoa. Totta kai jokainen syö ja juo niinkuin on vatsalleen ja elimistölleen parhaaksi nähnyt, mutta on vaarallista levittää tosiasioina asioita, joita ei ole tutkimukseen perustettu.

 • Heikki

  Kiitos. Siinäpä oli vähän fiksumpi blogi-kirjoitus. Kirjoittaja on tehnyt valintoja, mutta ei postaa fanaattista pamflettia.

  Minä juon rasvatonta teollisuusmaitoa, mutta käytän myös erilaisia juustoja, sekä maustamatonta maitorahkaa.

  Itselleni sopii parhaiten kasvispitoinen sekaravinto. Erilaisista ääridieeteistä on ollut pelkkästään haittaa, joko vatsavaivojen, lihaskadon tai karmeiden veren rasva-arvojen muodossa.

  Neljästä lapsestani yksi juo maitoa. Heistä yksi ei voi juoda maitoa. Yksi on vegaani ja eräs on vegaani siihen saakka, kunnes tulee vanhempien lihapatojen ääreen.

  Pahin erehdykseni ravintokokeiluissani oli Vogen mehupaastot, lähes 15 v sitten. Sillä hävitin tehokkaasti lihaksiani, jonka jälkeen alkoi tulla metabolista oireyhtymää ja painonhallinta tuli todella vaikeaksi.

  En enää tee rottakokeita itselläni, koska tiedän mikä sopii ja ei sovi minulle.