Syömistottumuksista

Olen nyt suurella mielenkiinnolla lukenut Timothy Ferrissin 4 tunnin keho -kirjaa. Kirjan pointti on: Miten voidaan vaikuttaa ihmisen fysiikkaan mahdollisimman paljon mahdollisimman pienin muutoksin. Olen nyt lukenut kohta 150 sivua, joten lopullista mielipidettä en kirjasta anna, mutta mielestäni kirja on hyvin viihdyttävä. Ihan kaikkea en allekirjoita, mutta paljon innostavaa ja mielenkiintoista opuksessa on ollut. Oletteko te lukeneet kirjaa, mitä tykkäsitte?

Blogini ehkä toivotuin postaus on, että kirjoittaisin tai kuvaisin jonkun sortin ruokapäiväkirjaa. En ole tätä koskaan tehnyt ja syitä siihen on monta:

 1. Yhden päivän ruokapäiväkirja ei anna mielestäni mitään järkevää kuvaa, koska en noudata mitään ruokavaliota.
 2. Ravintoasiat ovat jossain määrin yksilöllisiä.
 3. Ruokapäiväkirja tuntuu todella henkilökohtaiselta.
 4. En ole ammattilainen ja pelkään jonkun saavan huonoja vaikutteita.
 5. Syön liian usein napostellen ja sen ylöskirjaaminen on työlästä + vähän noloakin.
 6. Olen utelias erilaisille ravintokokeiluille ja vaikka tiedän jo hyvin mikä minulle sopii ja mikä ei, tykkään ihan kokeellisessa mielessä muuttaa välillä syömisiäni suuntaan tai toiseen. Esimerkiksi välillä olen ollut kasvisruokavaliolla ja sitten taas joku toinen kuukausi syönyt paljon lihaa. Välillä syön enemmän Paleo-tyyppisesti ja sitten taas enemmän raakaruokaillen jne.jne.
  Tiedän, että jotkut eivät tätä ehkä ymmärrä, mutta tämä on kuin harrastus ja minua vain yksinkertaisesti kiinnostaa kokeilla aina kaikkea uutta. Innostun ja kyllästyn helposti. Teen fiiliksen mukaan ja toisaalta vain kokeilemalla voi tietää. Hyvinvointi on intohimoni ja tuntuu, etten voi keskustella, ymmärtää ja tietää ravintoasioista ennen kuin olen ollut itse koekaniini. Tämä on kuitenkin myös yksi syy, miksi en ole halunnut kirjoittaa aikaisemmin syömisiäni, koska ne antavat ehkä vain siitä hetkestä kuvan, enkä halua ihmisten vetävän vääriä johtopäätöksiä.
 7. Minulla on kolme ruokailuihin liittyvää ”pahetta”: mainitsemani napostelu, monesti suuret annoskoot, liian usein ulkona syöminen ja herkuttelu (toki tämä on suhteellista ja riippuu mihin vertaa). Joka tapauksessa en ole ajatellut, että ruokapäiväkirjallani on mitään pointtia. Vaikka keskimääräistä terveellisemmin syönkin, olen ihan tavallinen ruokailija. Ymmärrän paremmin jonkun fitness-kisaajan ruokapäiväkirjan, jolle ammattilainen on laatinut ruokavalion.

No mutta miten sitten tämä Ferrissin 4 tunnin keho liittyy tähän. Siten, että otin Ferrissiltä vaikutteita ja söin viikon suurin piirtein hänen oppien mukaan ja kuvasin siitä teille viikon ruokailuni. Huomenna saatte postauksen. En todellakaan noudattanut Ferrissin ohjeita täydellisesti. Olen liian mukavuudenhaluinen sellaiseen, eikä tavoitteenani ollut nyt laihtua tai kasvattaa lihaksia. Ohjeet olivat kuitenkin niin lähellä sitä, miten normaalisti elän, että tiesin kokeilun olevan helppo. Ja niin se olikin. Kyseessä ei siis ole mikään dieetti (vaikka kyllä sitä sellaisenakin voi pitää), Ferries itse on noudattanut tätä kaavaa vuosia.

Tässä lyhyesti ja pääpiirteittäin ruokaohjeet 4 tunnin keho -kirjan mukaan:

1. Vältä ”valkoisia” hiilihydraatteja. (
2. Syö toistuvasti samoja muutamia ruokalajeja. (Oma huomio: vaikka tämä kohta on kirjassa perusteltu, en itse allekirjoita tätä. Todelliseen painonpudotukseen tämä voi auttaa, mutta elämässä yleensä tulisi mielestäni syödä monipuolisesti myös eri makrojen sisällä.)
3. Älä juo kaloreita.
4. Älä syö hedelmiä.
5. Pidä yksi vapaapäivä viikossa ja repäise.

 • Idea oli, että jokaisella aterialla syödään jotain proteiininlähdettä, palkokasveja ja kasviksia/vihanneksia.

Kuten huomenna tulette näkemään, en noudattanut tätä täysin, mutta jotain muutoksia normaaliin tein. Esimerkiksi:
-En syönyt hedelmiä ja yleensä syön niitä muutamia joka päivä.
-Normaalisti muutamia kertoja viikossa juon kahvin soijamaidolla.
-Syön raakasuklaata tai tummaa suklaata melkein joka päivä ainakin palan.
-Syön riisiä tai riisikakkuja lähes päivittäin.
-Syön lihaa vähemmän (ja kalaa usein enemmän), kuin kokeiluviikolla.
-Syön jotain ihan muuta, mitä pitäisi. :)

Helpon tästä teki paitsi se, että syön pitkälti jo ohjeiden mukaan, niin myös se, että lauantai oli ”mässypäivä” ja sai syödä mitä huvitti. Eniten nauratti, että halusin syödä hedelmiä, taateleita, riisikakkuja, kookosmaitoa, vuohenjuustoa ja raakasuklaata. Eli makuni todella on muuttunut, jos vertaa vaikka lukioaikaan. Söin kyllä lauantaina muutakin, mutta huomenna siitä lisää.

Päätin nyt siis vihdoin tehdä blogiin ruokapäiväkirja-postauksen kokeiluksi. (Heh, tämä on Epätäydellisyys-postaukseni jälkeen toiseksi suurin kynnykseni). Ainakin ruokaviikkoni voi osoittaa, kuinka yksinkertaista ja helppoa gluteeniton, maidoton ja sokeriton ruokavalio voi olla. ;)

Huomisiin!

xVilma

Leave a comment

22 kommenttia

 • anna

  Kivalta kuulostaa mutta tuo ”älä syö hedelmiä” nyt on aivan naurettava ohje. :D Hedelmät sisältävät paljon vitamiineja, kuituja ja ravintoaineita joita nimenomaan tulee saada jotta voi hyvin. Toivon, että et lähde karppilinjalle etkä ihan oikeasti poimi karppauksen ”ohjeita” jotka eivät ole terveellisiä. Valkoisia höttöhiilareita on hyvä välttää – mutta jokainen tietää, että hedelmät ehdottomasti kuuluvat terveelliseen ja normaaliin ruokavalioon.

  • Vilma Peltonen

   Kyllä mäkin hedelmiä syön ja tää nyt oli vain viikon kokeilu. Ja lauantaina niitä söin. Mutta asia ei kyllä ole noin mustavalkoinen, tai ei ihminen kyllä välttämättä hedelmiä tarvitse: vitamiineja ja kuituja saa muualtakin kuten marjoista. Esimerkiksi ennen tuontihedelmiä, ei suomalaiset syöneet hedelmiä talvisin. Ja monet ravitsemusneuvojat eivät suositelle syömään hedelmiä vaan marjoja. Hedelmissäkin on toki eroja ja esim. omena on parempi kuin viinirypäle jne.
   Mitä karppaukseen tulee (inhoan koko sanaa), mutta sitä voi tehdä niin monella tapaa, eikä se tarkoita aina epäterveellistä. Monet karppaajat syövät paljon enemmän kasviksia, vihanneksia ja marjoja, kun ruokailuun mitään huomiota kiinnittävät.

 • Kissis

  Joo, kyllä niitä hedelmiä voi hyvin syödä, kunhan ei överiksi vedä, koska sokeria sisältävät paljon. Ja miksi riisiä pitäisi vältellä, ei sitäkään ole tarkoitus syödä hirveitä määriä -ja on oikeastaan siksi ihan sama, syökö ”valkoista” vai ”tummaa”.

 • Kk

  Minua kiinnostaisi tietää miksei hedelmiä kannata syödä?

  • Vilma Peltonen

   Lyhyesti sanottuna sen sokerin, fruktoosin takia. Itse kyllä syön normaalisti hedelmiä, mutta tiedän monta ravitsemusneuvojaa, jotka eivät hedelmiä niinkään suosittele. Ja kyllä marjat ovat esimerkiksi hedelmiä parempi vaihtoehto. Mutta kohtuudella mielestäni hedelmien syönti on enemmän kuin jees! (lue myös ylin kommenttini ja tästä hedelmien syönnistä on käyty keskustelua esim. täällä: http://www.lily.fi/blogit/ninan-verkkareissa/super-jutan-hedelmavaroitus-allekirjoitatko. Lue ainakin Katri Mannisen kommentti. Haluan korostaa, että itsehän syön hedelmiä joka päivä. Oma kantani on, että niitä voi kohtuudella syödä, mutta ei niitä ihminen välttämättä mihinkään tarvitse.

 • Lehtopöllö

  Kiitos pohtimaan laittavasta kirjoituksesta! :) Tuli tässä heti mieleen, että onko sinulla tapana pitää esim. kerran viikossa joku herkkupäivä? Mitä mieltä ylipäätään olet siitä, kun monesti neuvotaan, että sen sijaan, että herkuttelisi joka päivä, olisi fiksumpaa pitää viikossa yksi ns. karkkipäivä, jolloin saa syödä ihan mitä herkkuja haluaa? Olemme viime aikoina poikaystäväni kanssa kiinnittäneet entistä enemmän huomioita syömiseen ja liikkumiseen, sillä kumpikin hyvinvoinnin osa-alue on ollut hieman retuperällä useamman vuoden ajan opiskeluun ja työhön liittyvistä paineista (=tekosyistä) johtuen. Karkkipäivään liittyen saimmekin erinomaisen keskustelun aikaan tuossa yhtenä iltana ja tulimme kumpikin siihen tulokseen, että mielummin syö pullan tai kaksi vaikka joka päivä kuin pitää viikossa yhden päivän, jolloin saa ahmia urakalla ihan mitä mieli tekee. Jotenkin ainakin omaan korvaani tuollainen karkkipäivä tuntuu lähinnä itsensä petkuttamiselta, enkä usko siitä olevan pidemmän päälle hyötyä. Mielummin vaikka joka päivä _kohtuudella_ kuin yhtenä päivänä överit. Toki tämäkin on niin yksilöllistä, mutta ainakin omalla kohdallani tuollainen karkkipäivä tarkoittisi nimenomaan niitä övereitä… Ylipäätään ruokavalioasioihin liittyen välillä tuntuu siltä, että tämä koko ruokakeskustelu on mennyt ihan naurettavaksi ja syömisestä tehty rakettitiedettä, siis ihan yleisesti joka paikassa. En lainkaan ihmettelisi, jos nuorten syömishäiriöt olisivat lisääntyneet tässä viimeisen parin vuoden aikana, sillä aikamoisia paineitahan tämä nykyinen ruokahifistely asettaa etenkin nuorille, jotka eivät välttämättä osaa suhtautua asioihin yhtä kriittisesti ja kypsästi kuin me aikuiset.

  Kaikesta skeptisyydestäni huolimatta haluan kuitenkin kiittää sinua hyvistä ja ajattelemaan laittavista blogiteksteistäsi! :) Kaikkea en toki allekirjoita, mutta monista teksteistäsi olen saanut hyviä vinkkejä siihen, miten muuttaa elämäntapojani parempaan, juuri itselleni sopivaan suuntaan.

  • Vilma Peltonen

   Kiitos kommentistasi! :)
   Mulle sopii se, että syön herkkuja kohtuudella vaikka joka päivä. Mutta mun mielestä kaksi pullaa ei ole kohtuus. ;) Mulle kohtuus on pari palaa tummaa suklaata, macarons-leivos, kylässä tarjottu pala marjapiirakkaa jne. :) Joillekin herkuttelupäivä sopii kuitenkin mainiosti ja kyllä tavallaan minullekin, mutta en jaksa varsinaisesti kieltää mitään viikolla. Jos minun tekee mieli jotain hyvää, tai kylässä tarjotaan, niin todellakin otan/maistan. Jokainen kuitenkin tavallaan.

   JA olen samaa mieltä, että ruokahifistely hankaloittaa monen elämää. Aluksi sitä usein innostuu niin, että alkaa elää jotenkin radikaalisti. Itse en koe hifiseleväni, koska tämä on minulle normaalia ja minun elämäntapaani ollut jo vuosia. Itse puhun terveellisen kehonkuvan ja terveellisen ravinnon puolesta, johon kuuluu myös tietty rentous ja ennen kaikkea se, että syödään tarpeeksi paljon! Mielestäni moni voisi niin paljon paremmin, jos söisi järkevämmin, että mielestäni siinä ei ole mitään väärää puhua näistä asioista. Joten en ota vastuuta, jos joku haluaa lukea blogiani toisin. :)

 • anna

  Vilma hei, nojaat ja luotat jälleen kerran yksittäisten karppauksen puolesta puhuvien asiantuntijoiden mielipiteisiin. Tiedät varsin hyvin itsekin että yleiset ravitsemussuositukset suosittelevat syömään hedelmiä monipuolisesti läpi vuoden. Ei tarkoita liioittelua tietenkään! Jokaisessa ruoka-aineessa tulee noudattaa kohtuutta, jopa veden juonnissa.

  • Vilma Peltonen

   Kyllä, mutta mielestäni yleisissä ravitsemussuosituksissa onkin paljon petrattavaa. Jos tutkit kuka ne on laatinut, huomaat että taustalla on paljon kaupallisia tahoja. Ja kuten sanoin, mielestäni hedelmät kohtuudella on hyvä ja syön niitä joka päivä itsekin. Tämä oli Ferriessin kirjan kokeilu. Voit lukea Sami Sundvikin, Kukka Laakson, Olli Sovijärven tai vaikka ihan Jutta Gustafsbergin (vaikken tätä nyt suosikaan) blogeja näin esimerkiksi ja huomata, ettei kukaan suosittele hedelmiä vaan mielummin marjoja. Minä en ole sanonut kertaakaan, että mielestäni hedelmiä ei pitäisi syödä. On vain ehkä hyvä tiedostaa, ettei niitä kannata syödä ehkä 10 kappaletta päivässä väkisin ”koska ne ovat terveellisiä”, koska asia ei ole näin mustavalkoinen. MUtta tuskimpa kukaan syökään, joten mielestäni hedelmäkeskustelu on aika turha. Mutta mitä tulee vielä tähän, että väität minun nojaavani vain karppajiin, niin et ilmeisesti katsonut tuota vinkkaamaani linkkiä ja Katri Mannisen kommenttia. Siinä hän linkittää ja viittaa lukuisiin tutkimuksiin fruktoosiin liityen.

 • Lehtopöllö

  Kiitos vastauksestasi! :) Tuo kohtuuskin on tosiaan erittäin yksilöllistä. Itse pystyisin kevyesti vetämään sen kokonaisen Aino-jäätelöpaketin yhdessä illassa lihomatta senttiäkään, mutta ei sellainen määrä mättöä kropassa hyvältä tunnu. Muutenkin olen vaihtanut karkin ja jäätelön itseleivottuihin tuotteisiin, kuten mainitsemiini pulliin/vehnäsiin, jotka poikkeavat perinteisestä pullataikinasta muun muassa taikinan koostumuksessa ja ovat kokonsa puolesta varsin pieniä, kun ne tarkoituksella sellaisiksi jätän. Jotenkin tuntuu fiksummalta syödä herkkuina leivonnaisia, vaikka ne vehnää ja muuta epäterveellistä sisältävätkin, koska niiden sisällön tunnen ainakin tasan tarkkaan toisin kuin vaikkapa kaupasta ostettavan jäätelön. Tumma suklaa ei kohdallani tulisi kyseeseenkään, sillä inhoan sen makua sellaisenaan, samoin suurimman osan marjoista ja hedelmistä.. Taidan muutenkin olla aivan järkyttävän nirso sen suhteen, mistä pidän ja mitä suuhuni pistän, joten eipä olisi minusta(kaan) minkään tarkan ruokavalion noudattajaksi.

  En tosiaan missään nimessä halunnut sanoa, että sinun blogisi olisi pelkkää ruokahifistelyä tai kannustaisit kirjoituksillasi tekemään elämästään vaikeaa. Päinvastoin! Mielestäni tuot teksteissäsi hyvin esiin sen, että vaikka joku juttu toimisi sinulla, ei se välttämättä toimi muiden kohdalla, ja että hyvinvoinnin tulee nimenomaan olla rento juttu, eikä mitään turhaa pingottamista ja sääntöjen noudattamista. Viittasin lähinnä siihen, miten ruoasta ja hyvinvoinnista ylipäätään, yleisesti ottaen on mielestäni tullut viime vuosina ihmeellistä hifistelyä ihmisten tietoisuuden lisäännyttyä ja toisaalta myös esimerkiksi fitness-urheilun suosion noustua. Toisaalta helppohan minun on täältä huudella, kun olen lukion ensimmäiseltä luokalta asti, siis viimeiset seitsemän vuotta, ollut 165 cm pitkä, painoni pysynyt varsin tasaisesti 50 tienoilla plus miinus pari kiloa ja vatsa muistuttanut plussapallon sijaan pyykkilautaa siitä huolimatta (tai ehkä juuri siitä johtuen), että ainut liikuntaharrastukseni on tapahtunut kaviollisten eläinten selässä. ;) No, kyllä se karu totuuden päivä tulee vielä vastaan – viimeistään siinä vaiheessa, jos joskus odotan lasta – ja nimenomaan tästä johtuen olen esimerkiksi sinun tekstiesi avulla herännyt, ottanut vihdoin itseäni niskasta kiinni ja aloittanut satsaamisen parempaan tulevaisuuteen monipuolisesti liikkumalla ja miettimällä syömisiäni tarkemmin. :)

  • Vilma Peltonen

   Kiitos vielä, kun kommentoit. :) Ja mikäs siinä epäterveellisissä tottumuksissa, jos siitä tulee hyvä olo, ylipaino tai muutkaan ongelmat eivät vaivaa. Terveelliseen ruokaan on itselläni ainakin paljon muitakin kuin ulkonäöllisiä motivaatioita, mutta syököön jokainen miten huvittaa. :) JA olen samaa mieltä, että leivonnaiset ja itse tehty on aina parempi kuin esim. irtokarkit. SIsälsivät ne sitten vehnää tai ei, niin ainakin tietää mitä syö. :)

 • Kikka

  Hei jos joskus ehdit ja sinulla on tietoa asiasta, niin toivoisin juttua lähestulkoon meitä kaikkia naisia, miksei myös miehiäkin, vaivaavasta ongelmasta, pikemminkin riesasta, nimeltään selluliitti!

  • Vilma Peltonen

   Kikka: Kiitos kommentista, pistän vinkin korvan taakse!:)

   Satu: Näimpä juuri, kiitos paljon kommentistasi! :)

 • tiia

  Mäkin olen ruokavaliokokeilija, se on vaan hauskaa! :D

  Pakko osallistua hedelmä keskusteluun!
  Mä ainakin voin jopa paremmin, kun en syö enää hedelmiä kuin harvoin (enintään kerran kuussa). Ilmeisesti mulla on fruktoosin imeytymishäiriö ja hedelmien syönti aiheuttaa mulle huonosti voivan ja turvonnen mahan (näytän silloin viimeisillään raskaana olevalta vaikka olen hoikka). Joskus kausittain innostun esim. kotimaisista omenoista ja syön niitä päivittäin vaikkapa viikon ajan ja se näkyy sitten jo ihonkin kunnossa, johon tulee tulehtunutta ihottumaa. Tämä on käynyt jo todella usein eikä kyse voi olla enää sattumasta. Ihottuma paranee noin viikon kuluttua hedelmien syönnin loputtua. Mulla on testattu kaikki keliakiat ja vilja-allergiat ym., joten en edes keksi muuta syytä kuin hedelmät. Marjoja ja vihanneksia voin kyllä syödä normaalisti :)
  Olen myös miettinyt kuikahan luonnollista ruokaa hedelmät edes ovat esim. pohjoismaalaisille, joiden asuinalueilla ei hedelmiä ole pahemmin säännöllisesti viljelty eikä syöty.

 • satu

  No huhhuh, aika mustavalkoisia kommentteja. Eikö omilla aivoilla ajattelu ole juuri sitä ettei esimerkiksi ole syömättä hedelmiä vaikka niitä ”mediassa yms sattuu pinnalla olemaan”. Itse olen saanut ainakin hyvin vahvan kuvan siitä, että bloggaaja lukee paljon mielipiteitä erilaisista lähteistä (eikä edes samantyyppisistä) ja tekee niiden perusteella omat mielipiteensä ja päätöksensä nimenomaan omilla aivoillaan.

 • Kaisa

  Ite seuraan saman kirjan ruokaohjeita nyt neljättä viikkoa enkä muista koska olo olisi ollut viimeksi näin hyvä! Aluksi olin erityisen skeptinen juurikin tuohon hedelmien pois jättämiseen mutta mulle se toimii. Olen aiemmin koittanut samantyyppistä ruokavaliota useampaan kertaan mutta syöden hedelmiä normaalisti (n.2 päivässä) ja nyt vasta ensimmäistä kertaa ei ole enää minkäänlaisia överihiilarihimoja. Ja niitä todellakin on ollut ennen ihan älyttömissä määrin! En ole ylipainoinen mutta kärsin aiemmin vaikka mistä vatsaan liittyvistä ongelmista ja siksi tämän aloitin. Itselle sopii myös tuo yksi herkkupäivä viikossa vaikka se överiksi menisikin. Jään sokeriin niin äkkiä koukkuun, että ”joka päivä vähän” ei todellakaan sovi minulle

  • Vilma Peltonen

   Olipa kiva lukea jonkun ruokavaliota koittaneen mielipide. Uskon, että minulla on vähän sama. Huomasin, ettei hiilareita tehnyt yhtään mieli kyseisellä viikolla ja nyt kun olen palauttanut hedelmät ruokavalioon, tekee muutenkin mieli herkkuja yms. enemmän. En ollut aikaisemmin ajatellut asiaa näin. :o

 • Sanni

  Kiitos hyvästä postauksesta! Kotona kun asun, niin ei täysin pysty määräämään kaapin sisältöä, mutta onneksi vanhemmat on myös innostunut gluteenittomasta ja maidottomasta ruuasta, kun ahkerana olen ääneen lukenut tietoa:) eli siis hyvä apu tämä miettimään mitä sieltä kaupasta voisi tuoda!
  Ja hedelmäkeskusteluun sen verran, että kuulin eräällä raakaruokakurssilla, jossa ohjaaja kertoi omenien (ei suomalaisten ilmeisesti siis) sisältävän 50 kertaa enemmän sokeria kuin ennen. Saattoi ollakin jo tuttu tieto:)

 • Kaisa

  Ja siis edelliseen vielä sen verran lisäystä, että missään nimessä tämä ei itselle ole näin ”tiukkana” ruokavaliona loppuelämän ruokavalio mutta itselle sopii tällainen tiedostettu määrätty ruokavalio ns. Vieroittautumiseen. Monet hyvinkin kriittisesti kommentoi juurikin hedelmien poisjättöä mutta itselle kun yleensä on käynyt niin, että ensin menee lähikauppaan ostamaan makeanhimossa hedelmiä ja vähän sen jälkeen pussin karkkia… Mutta eipä käy enää;)

 • jotsku

  Hei anna, kerrotko ystavallisesti, mita sellaisia vitamiineja ja ravintoaineita hedelmat sisaltavat, joita saa vain hedelmista? Itse en syo juuri lainkaan hedelmia ja rasittaa jatkuva ’OMG et voi olla terve jos et syo hedelmia!!!’ propaganda, koska en ole 3 vuoden jalkeen onnistunut loytamaan yhtaan vitamiinia jota saisin vai hedelmista.