Kirjoja itsensä kehittämisestä

Kerroin joskus lukevani itsensä kehittämiseen liittyviä kirjoja (ja jopa pitäväni niistä). Sen jälkeen monet ovat kyselleet kirjavinkkejen perään. Joten tässä teille kasa kirjoja, anteeksi, että kesti.

Olen todella kaikkiruokainen kirjojen suhteen ja luen pitkälti uteliaisuudesta. Osan otan vakavammin, osan luen alleviivaten, osalle nauran ja osasta luen lähinnä otsikot. Tiedän, että monet suhtautuvat itsensä kehittämiskirjallisuuteen negatiivisin tuntemuksin.
Minä kuitenkin rakastan muiden tarinoita, aforismeja, sitaatteja, kliseisiä ajatuksia, itsestään selvän esilletuomista, valtavirta-ajattelun kyseenalaistamista, uusien tapojen etsimistä, positiivista yrittäjähenkeä, itseensä uskomista, omien ajatusten jäsentämistä, oman potentiaalin pohtimista, sen täytäntöön panoa, keinojen omaksumista eri tilanteiden käsittelemiseksi ja tutkimuksia ihmiseen sekä yhteiskuntaan liittyen. Näitä kaikkea saan juuri tästä kirjallisuuden genrestä.

Muistan kun luin lukioikäisenä Paolo Coelhon Alkemistin ja Antoine de Saint-Exupéryn Pikku Prinssin. Ne olivat varmaankin ensimmäisiä onneen ja hyvän elämän tavoitteluun keskittyviä kirjoja, jotka luin. Kyseiset kirja olivat vertauskuvauksellisia, mutta siitä siirryin lukemaan Munkki joka myi ferrarinsa -kirjan sekä Onnea ja Menestystä -kirjan. Nämä neljä mainittua ovat mielestäni hyvin nuorisolle sopivia ja helppoja luettavia.

Erityisiä suosikkejani ovat Dale Carnegien kirjat, varsinkin klassikko ja bestseller Miten saan ystäviä, menestystä ja vaikutusvaltaa. Toinen suosikkini on myös bestseller ja tämä on ehkä itseeni aikoinaan tehnyt suurimman vaikutuksen: Brian Tracyn Menestys ja Onnellinen elämä. Molempien näiden kirjojen lukemisesta on jo muutamia vuosia, joten en tiedä miten nyt kirjoihin suhtautuisin, mutta siihen elämäntilanteeseen nämä ainakin olivat tosi hyviä! Kuvista puuttuu muutamia suosikkejani, josta olen jo tehnyt postaukset. Rakkauden kieli -kirjasta voit lukea täältä ja Onnelisuusprojekti-kirjasta täältä. Jos jostain suosittelen aloittamaan, niin tuosta Tracysta tai Gretchen Rubinin Onnellisuusprojektista.

Tällä hetkellä luen Timothy Ferresin 4 tunnin työviikko -kirjaa (puuttuu kuvasta) sekä Kuinka ideat syntyvät? -kirjaa. Nämä kaikki kirjat koskevat enemmän tai vähemmän henkistä kasvua, ajan hyvin käyttämistä ja ihmissuhteita. Poikkeus on kuvissa näkyvä Kiyosakin Kassavirtakvadrantti, joka käsittelee vähän samoja teemoja, mutta taloudesta käsin. Tässä postauskessa käyn siis lähinnä henkiseen puoleen keskittyviä kirjoja, mutta jos puhutaan self help -kirjoista, luen eniten kaikkea hyvinvointiin, terveyteen, ravintoon ja liikuntaan liittyviä kirjoja.

Kuvan muut kirjat, joihin kannattaa tutustua on Positiivareiden Onnistujan pikku-jättiläinen, kaikille tuttu Secret (Salaisuus), Jonathan Haidtin Onnellisuushypoteesi sekä Carnegien Miten pääsen turhista huolista.

Minun oli tarkoitus tehdä tästä postaus, jossa esittelen enemmän kirjojen sisältöä, mutta ainakin tällä kertaa tämä saa jäädä luettelomaiseksi. Paljon muitakin hyviä kirjoja aiheeseen liittyen olen lukenut, mutta nämä valikoituivat omasta kirjahyllystä postauskeen.

Voin jo ennakoida, että tähän postaukseen kommentoidaan tyyliin ”miksi pitäisi aina kehittyä johonkin suuntaan, eikö voi olla onnellinen ja riittävä juuri tässä ja nyt”. Toivon, että säästätte minut näiltä kommenteilta, koska mielestäni nämä kirjat opettavat nimen omaan sitäkin. Jokainen voi saada irti niistä sen mitä haluaa -tai olla saamatta. Ja kuten kaikki tietävät, lukeminen on aina hyvästä. Kehittymiseen ja muutoksiin tarvitaan paljon muutakin kuin kirja, mutta ainakin on hyvä tiedostaa. Jos ajattelet nyt, että osaat tiedostaa kaiken ilman kirjojakin (olen tästä silti eri mieltä), niin joka tapauksessa käy nämä kirjat mielestäni viihteestäkin.

No niin, mutta olisi hauska kuulla, jos nämä mainitsemani kirjat ovat tuttuja, että mitä mieltä olitte niistä? Suositelkaa toki kommenteissa myös omia suosikkejanne (ehkä saan niistä vinkkejä joululahjalistaan)!! :)

xVilma

Leave a comment

13 kommenttia

 • Lukijasi

  Hei ihanaa! Kiitos paljon postauksesta ja vienkeistä:)

 • Maria

  Kiitos vinkeistä! Pitääpä käydä jostain etsimässä ensimmäiseksi vaikka tuo Onnellisuusprojekti. :) Itse suosittelen kovasti Henkka Hyppösen Nautitaan raakana-kirjaa, se kertoo mindfullnessista ja hetkestä nauttimisesta. Mukavaa talvenodottelua! :)

  • Vilma Peltonen

   Hei kiitos muistutuksesta, tuon kirjan haluaisin kyllä lukea! :) Ihanaa viikkoa!

 • elsi

  Moi! halusin vaan sanoa, että sun blogi tuo mun elämään iloa ja paljon apua. Olet aina niin positiivinen. Ruokavinkkisi ovat olleet arjessani kovassa käytössä, varsinkin nyt syksyllä tarvitsen paljon energiaa. Suuri kiitos sinulle!

 • Heidi

  Itse tykkään myös lukea juurikin kyseisen genren kirjoja, mm.salaisuus, voima (joka toistaa kylläkin salaisuutta, mutta eipä tuo kertaaminen pahasta ole) Tällä hetkellä luen tuota mainitsemaasi Brian Tracyn menestys ja onnellinen elämä-kirjaa sekä Rhonda Byrnen Taikavoima..Tuota Taikavoimaa voin suositella erittäin lämpimästi. kirja perustuu 28 päivän aikana suoritettaviin tehtäviin, jotka hyvin pystyy tekemään ihan arjen keskelläkin..Kirjan sanoma on kiitollisuus, ja sen harjoittamisen avulla saavuttaa elämässään haluamia asioita ja unelmia. On kyllä todellakin pistänyt miettimään elämää ja olen nyt 20 päivän jälkeen huomannut itsessäni selvää asenne-muutosta ja positiivisuutta!

  • Vilma Peltonen

   Hei mahtavaa! Satun nimittäin tietämään, etää joulupukin pussistani löytyy tuo Taikavoima-kirja. Sitä odotellessa. ;)

 • Kiitos paljon tästä listasta! Mitään noista en ole vielä lukenut, tosin pari on ollut mielessä. Kiva saada vinkkejä myös muilta kommentoijilta :). Pikku prinssin olen kylläkin lukenut (englanniksi), ihana kirja, joka pitäisi lukea kyllä uudestaan. Laitanpa tämän postauksen kirjanmerkkeihin.

  Ihanaa viikkoa!

 • Mariel

  Hyvä aihe! Olen alkanut lukea blogiasi n. viikko sitten ja olen täysin hurahtanut, luin kymmeniä vanhoja postauksiasi. Olet jaksanut tehdä upeaa työtä, vaikka alussa kommentoijia ei näytä olleen paljonkaan. Mutta nyt on! :)

  Itsekin olen lukenut jotain vastaavaa. Löysin ”sattumalta” kirjan nimeltä 7 sinettiä, jossa oli juuri näistä ”onnellisista sattumista” asiaa ja muustakin. Esim. uskomuksista, ja kuinka ne vaikuttavat ajatuksiin ja elämään.

  Oletko lukenut Carl Jungin ”Synchronicity”? Kertoo siitä, miten asiat liittyvät toisiinsa, vaikkei niillä olisikaan näennäistä syy-seuraus-suhdetta. Tämänkin kirjan löysin ”sattumalta” erään tutun kirjahyllystä :P

  Mulla tulee usein tosin self help- kirjoista hirveä paine olla täydellinen, mutta sekin johtuu omasta ajattelutavasta. Hyvää syksyn jatkoa sinulle ja muillekin:)

  • Vilma Peltonen

   Kiitos Mariel kommenteistasi ja kirjavinkeistäsi! Kiva kuulla, että pidät blogistani! :)
   Se miksei kommentteja ole ennen syyskuuta, johtuu siitä, että bloggasin aikaisemmin Lilyssä ja kommentit ovat siellä. Vaikka postaukset siirrettiin uuteen blogipohjaan, jäivät kommentit vanhaan. :)