Minä ja hyvinvointi

31.08.2013 /

Olen monesti miettinyt, mistä intohimot ja kiinnostuksenkohteet kumpuavat. Ovatko ne geneettisesti määräytyneitä, tempperamenttisidonnaisia vai ympäristön vaikutuksessa opittuja?

Kun saan käteeni naistenlehden, luen ensin hyvinvointisivut. Kun menen kirjastoon, valitsen luettavaksi ravintoon, psykologiaan tai itsensäkehittämiseen liittyvää kirjallisuutta. Kun valitsen vapaa-ajan tekemiseni, on urheileminen yleensä ensimmäisenä ohjelmassa. Kun luen blogeja, valitsen ne kategoriasta fitness. Hyvinvointijutut ovat iso osa identiteettiäni.

Toisaalta ajattelen kiinnostumiseni johtuvan ympäristöstäni. Kun koko lapsuuden/nuoruuden on viettänyt pesäpallo- ja lentopallokentillä, yleisurheiluhalleissa, voimistelukisoissa, balettitunneilla, urheiluleireillä, aktiivisessa kaveriporukassa -on liikunnasta tullut elämäntapa. Kun siitä taas siirtyi mallimaailmaan, jossa suurimman osan on pelattava ravinnolla pysyäkseen työkunnossa, on selvää että ruokien ravintosisällöt ovat tulleet tutuksi.

Mutta toisaalta on taas jotain, mikä saa minut ajattelemaan asian olevan luonnekysymys. Se, että luin jo 15-vuotiaana Platonin ideaopista lomamatkalla aurinkotuolissa, kertoo ehkä siitä, että luonnostani pohdin filosofisia asioita: ihmismieltä, ruumista, alitajuntaa, niiden yhteyttä, joukossa käyttäytymistä, valintoja, merkityksiä, syy-seurauksia, rooleja, onnellisuutta..

Kokonaisvaltainen hyvinvointi on siis intohimoni ja ”luontainen” kiinnostuksenkohteeni. Kerron tämän siksi, että uudet lukijat tietävät vähän mitä odottaa tässä muotiblogi painotteisessa blogosfäärissä. :) Nyt viimeaikoina olen alkanut kiinnostumaan kuitenkin muodista aikaisempaa enemmän. Mitä enemmän sille altistun, sitä enemmän janoan lisää tietoa. Olen siis ehkä kuitenkin sillä kannalla, että kiinnostuksen kohteet ovat pitkälti opittuja.

-Mikä on sinänsä lohduttavaa. Leikin ajatuksella, että jos altistan itseäni tarpeeksi paljon englannin kielelle, ehkä voisin tehdä siitä itselleni supermielenkiintoista (nyt kun kyseinen kieli on ehdoton heikkouteni). ;)

Vaikka sanoinkin, että muoti on alkanut jonkun verran kiinnostaa, ei tämä tule olemaan muotiblogi. Trendiblogi ehkä. Koska, esittelen täällä liikuntatrendejä ja ravintoilmiöiden uutuuksia.

Minulta kysyttiin juuri, että mitä mieltä olen heraproteiinista. Vastasin, etten tiedä. Että vielä pari kuukautta sitten en olisi koskenut kyseiseen ruoka-aineeseen. Vielä puoli vuotta sitten olin myös lähes kasvissyöjä. Kunnes kuuntelin Sami Sundvikia tarpeeksi ja aloin lisätä lihaa lounaalle ja heraproteiinia palautusjuomaan. Suhtautumistani ravintoon kuvaa kausittaisuus. En ole yhden koulukunnan edustaja. Kuten muodissa, ihmisten käsitys hyvästä mausta muuttuu sesonkien mukaan -tai jos ei nyt ihan joka sesonki, niin ajassa ja paikassa joka tapauksessa. Pysyvää on laadun ja gluteenittomuuden tavoite.

Olen yleisesti kiinnostunut ilmiöistä. Myös ravintoasioissa minua kiinnostaa koittaa kaikkia trendejä. Oli se sitten paleo, pätkäpaasto, detox, kokeilen sitä varmasti jollain mittapuulla.

Toivonkin, että minun antini MyCosmolle ja teille lukijoille on tuoda inspiraatiota keittiöön, uusia ravintoaineita kokeiluun, ajatuksia elämäntapojen vaikutusvaltaisuudesta, uusia lajikokeiluja, treenimotivaatiota, muistutusta, vinkkejä, aikaa itselle. Terveys on kauneutta ja kaunis kokonaisvaltaista hyvinvointa.

Kuva Cosmopolitanin #fitspiration -palstastani.Tässä uusimmassa syyskuun numerossa muun muassa kolme terveellistä juomaa, miksi kannattaa venytellä aamuisin ja miten huoltaa kehoa kotona yms. (Tämän postauksen ruokakuvat kuvailin palstaa varten.)

Kaunista viikonloppua! :)

xVilma

 

Leave a comment

11 kommenttia

 • Dalmi

  Kiitos vielä HFW-lipuista (mukava arvontavoitto näinkin huonon arpaonnen omaavalle), ilta oli oikein antoisa! Taisin bongata sinut vain lavalla, joten jäi nykäisemättä hihasta. Siispä ONNITTELUT MyCosmoon siirtymisestä näin ei-kasvotusten! :)

  • Vilma Peltonen

   Kiitos paljon Dalmi!!! Kiva, että pääsit paikalle ja nautit illasta. Harmi ettei päästy juttelemaan, mutta toivottavasti joku toinen kerta. :)

 • Iida

  Noudatatko gluteenitonta dieettiä ihan muuten vain, vai onko sinulla keliakia? Kiinnostaisi tietää, kun itselläni on keliakia ja tuntuu että sitä vehnää on joka paikassa eikä mitään voi syödä, niin väkisinkin ajattelee, kun tuoteselosteita joutuu aina niin tarkasti kyttäämään, että miten jotkut jaksavat ihan muuten vain elää gluteenittomasti vaikka ei olisi tarvetta.

  • Vilma Peltonen

   Minulla ei ole keliakiaa, mutta luulen että gluteeniyliherkkyys. Uskon myös, että gluteeniton ruokavalio on terveellisempi. Olen lukenut paljon siitä kuinka esimerkiksi kaikkien autoimmuunisairautta sairastavien kannattaisi jättää gluteeni kokonaan pois. Ja mm. Paleo -ravintoedustajien mielestä kaikkien ihmisten.. :) En koe tarvitsevani gluteenia sisältäviä ruokia mihinkään.

   En fanaattisesti kuitenkaan vältä gluteiinia, mutta pääsääntöisesti valitsen mielummin aina gluteenittoman ja kotiin ostetaan avopuolison kanssa vain gluteenitonta. Katson muutenkin tuoteselosteet tarkaan, joten minua se ei haittaa. :) Tai yleensä valmistan ruuan itse ja käytän viljattomia raaka-aineita, joten en koe homman olevan erityisen hankalaa.

   Ymmärrän kuitenkin, että jos on keliakia, se on työlästä, koska joutuu aina ravintolassa, kylässä jne. varmistella, että eihän esimerkiksi lihapullat sisällä vehnää. Itse tyydyn tälläisissä tilanteissa jättämään vain näkyvästi gluteenilliset tuotteet pois. :)

 • Jenni

  Mistä hankit tuota heraproteiinia ja minkä merkkistä? Itse olisin myös kiinnostunut käyttämään, joten hyvä suositus tulisi tarpeeseen. :)

 • Moikka Vilma, hyvältä näyttää ja kuulostaa täällä uudessa blogissasi :)

  • Vilma Peltonen

   Kiitos paljon Anna!! Kiva kun tulit kommentoimaan!
   Ulkoasu tulee (onneksi) vielä muuttumaan parempaan suuntaan, selkeämmäksi ja tyylikkäämmäksi. Mutta kiva jos pidit jo nyt! :)

 • J..

  Tuli muuten mieleen, että olikos se niin vai muistanko väärin, että mitä vähemmän aineosia ruoka/tuote sisältää sen parempi? Siis puhtaampi ja ehkä terveellisempi, mutta ainakin puhtaampi, ehkä vähemmän elimistöä rasittava.

 • J..

  En tiedä sitten riippuuko se mistä tuotteesta on kyse, mutta ilmeisesti pääsääntöisesti näin että mitä vähemmän aineksia/ainesosia sen parempi/terveellisempi/puhtaampi?